Wine scene Investigation
Plaaggeesten aan mijn bed, mierzoete wijn van beschimmelde druiven, kastelen in de mist, eend, duif en pens op mijn bord, lelijke dure kunst, een wijnkasteel met een vloek, robots die druiven plukken, op bezoek bij de rijkste man van Bordeaux en de hele dag een rode tong……………..
Oh Bordeaux I love you so!
In het meest klassieke wijngebied van Frankrijk is een heuse revolutie ontstaan:
Bordeaux is aan het rebelleren! Hoezo?
Eerst even terug naar waar het financiële succes van Bordeaux echt begon… 165 jaar geleden…Napoleon de derde wilde een classificatie van de beste wijnen van Bordeaux. Dit wilde hij tijdens de wereldtentoonstelling in 1855 in Parijs presenteren.
Wijnhandelaren maakte met elkaar een lijst van kastelen op basis van de beste reputatie en de hoogste handelsprijzen. Hoe hoger de prijs , hoe hoger de geclassificeerde cru. Zo geschieden!
In 165 jaar zijn er een paar kleine veranderingen geweest in die lijst. Dat is natuurlijk een zeer opmerkelijke gebeurtenis omdat de tijd niet heeft stil gestaan en er heel veel verandert is in de wijnwereld.
Stop het labeldrinken
Momenteel omvat die lijst nog steeds de duurste wijnen.
Sterker nog; Van de 6000 wijnkastelen in Bordeaux zitten er iets meer dan 60 in die lijst en vragen nog steeds de hoogste prijzen. Ieder jaar stijgen de prijzen opnieuw!
Dit heeft ervoor gezorgd dat Bordeauxwijn een reputatie krijgt van duur en onbereikbaar.
Alleen voor de wijnsnobs!! De gewone consument wordt hierdoor bevooroordeeld en kiest in de praktijk voor andere wijngebieden en andere landen. Dat moet anders vindt de oprichter van
“le Grand Cercle de Vins de Bordeaux ; Alain Raynaud.
Stop het labeldrinken!
Tegenstroom
Als reactie op de ouderwetse Grand cru classé indeling is er in 2013 de organisatie Le Grand Cercle des Vins de Bordeaux opgestaan. Bij deze organisatie kun je pas lid kunt worden als je voldoet aan de kwaliteitscontrole van jouw wijnen i.p.v. de reputatie van jouw chateau 165 jaar geleden.
Deze kwaliteitscontrole gebeurt door middel van proeverijen door een professionele en vakkundige jury. De eerste keer proeft men “en primeur” Dit zijn de wijnen die net op vat liggen.
De tweede proeverij is als de wijn klaar is om op de markt te komen.
De wijnen worden “blind” beoordeelt door een groep wijnprofessionals die werkzaam zijn als journalisten en sommeliers. Blind betekent dat de proevers niet weten waar de wijn precies vandaan komt en wie de wijn gemaakt heeft.
Maar er wordt verder gekeken dan de neus lang is….. Er wordt ook gekeken naar de bedrijfsvoering!
Hoe wordt er gewerkt in de wijngaard, hoe bereik je een zo groot mogelijke rijpheid van de druiven, duurzaamheid, biologisch denken, rijping van eikenhouten vaten, betonnen cuves , roestvrij staal en controle van de opbrengsten. Kortom ; Men streeft naar bescherming van het ecosysteem en de beste druiven verbouwen op een meest duurzame manier en verwerken tot een kwaliteitswijn die betaalbaar is. Ondertussen zijn er al 134 kastelen lid uit 24 verschillende wijngebieden in Bordeaux. Dit biedt een enorme diversiteit aan verschillende stijlen wijn. Toch hebben alle kastelen één samenhorigheidsgevoel samen:
De wereld moet weten dat Bordeaux ook zeer goede wijnen produceert tegen gezonde prijzen.
Koerswijziging
De jonge generatie die nu opkomt in deze stoffige oude wereld hebben tijdens en na hun wijnstudies heel veel gereisd en allerlei wijnlanden en gebieden bezocht. Zo hebben zij hun horizon verbreed. Waar hun vaders en opa’s Bordeauxwijn maakten om te bewaren en wachten tot de wijn op dronk is, zien de jongelui dat de markt aan het veranderen is.
Je ziet bijvoorbeeld meer vraag naar lager alcoholgehalte, veel minder nieuw hout gebruik, meer merlot in de blends, meer moderne vinificatie manieren om nadruk te leggen op het fruit. Maar ook meer biologische aanpak.
In chateau La Dauphine in Fronsac hebben ze enorme betonnen eieren waar ze gaan voor expressief fruit in de wijn en drinkbare wijnen. Deze zijn licht verteerbaar en aantrekkelijk om al jonger te drinken. Men is de koers van de Bordeauxboot aan het wijzigen naar jongere wijnen drinken voor een betaalbare prijs. En tot mijn grote verbazing zijn de amforas ook al gesignaleerd in de Bordeaux. In chateau Reaut in Cadillac preiken ze imposant tussen de enorme aantallen wijnvaten. Er wordt flink geïnvesteerd en geëxperimenteerd om Bordeaux wijnen verteerbaar te maken.
De eigenaar van chateau Reaut zei: Bordeaux is an old lady!
We moeten door middel van anders denken, nieuwe uitgangspunten vinden qua wijn maken, zorgen dat deze dame weer in shape komt. Jeugd, fris en energie moet er in!
_________________________________________________________________________________
Het is een goed jaar
2016 was een goed jaar maar heeft reputatie technisch wat last van het zeer succesvolle voorgaande zonnige jaar 2015.
2017 was een top jaar behalve dat een groot gedeelte van de oogst door de vorst vernietigt was. In sommige wijngaarden die lager gelegen waren in het dal was de schade zo groot aan de druivenstokken dat de stokken zeker 2 jaar nodig hadden om weer te herstellen. Dat komt omdat koude lucht daalt.
2018 was het tegenovergestelde. Een enorme goede opbrengst en een zeer goede kwaliteit
__________________________________________________________________________________
Het gras van de buren is altijd groener!
Tijdens deze wijnreis door de Bordeaux met 7 wijngebieden in 3 dagen hebben we meer dan 200 wijnen geproefd en viel me weer op dat ook dat bij de wat onbekendere of minder populaire appelations de kwaliteit bijzonder hoog lag. De prijs-kwaliteitsverhouding is veel meer in balans dan bij de bekende namen als Saint-Emilion en Pomerol.
Pomerol staat altijd op het lievelingslijstje van de grootste wijnliefhebber maar als je kijkt bij de buren; Lalande de Pomerol’, dan zijn deze wijnen sneller op dronk, toegankelijker en ook beter geprijsd. Dat klinkt voor de echte Nederlander natuurlijk als muziek in de oren.
Oh! Ook zo interessant was de rebelse Julien Noel , commercieel directeur van het beroemde Lalande de Pomerol huis; Chateau de Chambrun. Hij praatte ons bij over de biologische aanpak van hun druiven en het ontbinden van het contract met Michel Rolland.
(n.b. De beroemde wijnadviseur die zijn (hout) stempel drukt op heel veel Bordeaux wijnen)
TIP!
Kies eens voor de andere buurman van Pomerol: Fronsac bijvoorbeeld. Wat een prachtige fruitige wijnen worden daar gemaakt van cabernet sauvignon en merlot. Bosbessen, bramen , prettig omlijst met de juiste hoeveelheid hout en zuren.
Mierzoet en zout
En dan als laatste….dessertwijn uit de Bordeaux!!
Sauternes?
Nee we gaan voor zijn buurman, gelegen aan de overkant van de rivier de Garonne:
Sainte-Croix-du-Mont. Dit gebied is gelegen 50 kilometer rechtsonder de stad Bordeaux in het wijngebied Entre-deux-Mers. Sainte-Croix-du-Mont staat bekend om zijn bijzondere zoete witte wijnen met zijn zilte zuurgraad.
Nu is zoet niet echt mijn persoonlijke ding maar zelfs ik ben als een blok gevallen voor het gebied, de wijnen en de mensen daar. In de ochtend gooide ik de oude ramen van mijn slaapkamer in het kasteel open. Ik keek uit over het dal waar de rivier de Garonne stroomde en de wijngaarden aan liggen. Het zag er spookachtig uit met alle ochtenddauw en nevel.
Beschimmelde druiven
Door de ligging van de rivier en de wijngaarden en het bijzondere microklimaat is het s ’ochtends erg nevelig en blijft het vocht op de trossen liggen. Als de zon wat doorkomt kan er schimmel ontstaan.
Deze schimmel kan twee dingen doen: slechte dingen en goede dingen. De druiven kunnen in het slechtste geval helemaal verrotten en dan is het gebeurt met jouw oogst.
Maar in het mooiste geval gaat de parasiet Botrytus Cinerea een klein gaatje maken in de schil waar hij zich voorzichtig in nestelt en zijn bijzondere notensmaak afgeeft aan de druif zonder de identiteit van de druif negatief te veranderen. Door het gaatje verdampt het water in de druif en verschrompelen de druiven zodat het suikergehalte relatief stijgt. Deze druiven worden in de herfst met de hand geoogst en daar wordt een van de mooiste dessertwijnen van Bordeaux van gemaakt.
Vroeger was op deze plek de zee die zich in de afgelopen duizenden jaren heeft teruggetrokken tot de plek waar hij nu is. Alle oesterbanken zijn achtergebleven en liggen nog onder de grond.
Omdat de wijnstokken met hun wortels ook op een kalk en kleigrond staan, vol met fossielen van zeediertjes en kleiachtige oesterbanken, proef je dit terug in de zoete wijn.
Deze goud kleurige zoete wijn, met abrikozen, honing en acacia tonen, heeft een zoute zuurgraad. Heel erg bijzonder en heel spannend!!
Daarom mag je deze zoete wijn niet alleen drinken bij desserts maar ook bij zoute patés, blauw schimmelkazen en hartige taarten. Of gewoon zo! Als een vloeibaar dessert……
classy!
Onze bijzondere gastheer Olivier Fleury van chateau du Pavillon zegt over zijn wijnen:
Mijn wijnen zijn exact hetzelfde als in de jaren 30: elegant, niet zwaar, classy en longlasting.
” I like it like that!“
Ook legt hij de ziltige zoete Sainte Croix-du-Mont op hout maar wel gebruikt oud hout. Dit doet hij niet om de houtsmaak in de wijn te krijgen maar wel voor wat zuurstof.
”Too much new oak kills my wine”