Wijnkasteel
Al meer dan 25 jaar organiseer ik ieder jaar een wijnreis naar Frankrijk voor kersverse afgestudeerde studenten van het ROC Amsterdam. In deze vijfdaagse educatieve reis leren de jonge horecamanagers de diversiteit van de wijnwereld.
Dit jaar mochten we “Château Philippe Le Hardi” in Santenay in de Bourgogne bezoeken.
U kent het niet? U zou het ook kunnen kennen als Château de Santenay.
Door een nieuwe naamwetgeving mocht het kasteel niet meer hetzelfde heten als het beroemde gelijknamige wijndorp Santenay en moest het kastel zijn naam veranderen.
Philippe de Hardi betekent Philippe de Stoute. Hij was een held in de 100-jarige oorlog en grondlegger van de monocepage cultuur in de Bourgogne. Hij verbande grotendeels de gamay druif uit Bourgogne. Dat betekent dat tegenwoordig de meeste rode Bourgognes gemaakt zijn van pinot noir en witte Bourgognes van chardonnay.
We arriveerden bij het imposante negende eeuws wijnkasteel. Ik voelde mij direct een wijnprinses en schreed voorzichtig op mijn slippertjes over het grindpad. De 400 jaar oude bomen staan imposant en majestueus rondom het kasteel. Ik herkende het bijzondere dak met geglazuurde gekleurde tegels. Het beroemde oude hospice in het centrum van Beaune heeft hetzelfde dak.
Het wijnkasteel heeft niet alleen maar wijnstokken rondom wijndorp Santenay staan.
Achtennegentig hectare wijngaarden zijn verspreid over 17 verschillende wijndorpen door heel Bourgogne.
In 2021 startte de omschakeling naar biologische wijnbouw. Dat betekent dat alle wijnen dit jaar in 2024 biologisch gecertificeerd zijn.
Onder het kasteel ligt een enorme grote wijnkelder.
Ik wist niet wat ik zag……Honderden Franse eikenhouten vaten naast elkaar, waar verschillende wijnen in liggen te rijpen. Allemaal afkomstig van beroemde wijndorpen als Meursault, Gevrey-Chambertin of Puligny-Montrachet.
Onthoud dat goede Bourgogne nooit goedkoop kan zijn!
Door de toenemende vraag in de wereld naar Bourgognewijn maar ook het glas, zijn de prijzen enorm gestegen en daardoor lijkt Bourgogne onbetaalbaar geworden.
Daarom heb ik deze week gekozen voor de laagst geprijsde wijn van chateau de Philippe de Hardi: de 2022 Bourgogne chardonnay van oude wijnstokken.
De wijn smaakt naar geroosterd brood, sappige perzik en amandelen en een citrusachtige frisheid. De helft van de wijn heeft op hout gelegen en de andere helft op rvs. Daardoor is de wijn een beetje romig, maar behoud het zijn frisse mineraliteit.
Bourgogne is geen slobberwijn. Het is een wijn die je rustig moet drinken met in dit geval een rijk gevulde salade met vis en in goed gezelschap.
2022, Bourgogne Chardonnay Vieilles Vignes, Chateau Philippe de Hardi, Frankrijk
21,80