The Experts’ Collection 2024

De Experts’ Collection is een samensmelting van elegant design en een perfecte kelkvorm, gecreëerd voor de optimale wijnbeleving. De serie is tot stand gekomen in samenwerking met Barbara Verbeek, een bekende Nederlandse wijnexpert en wijnjournaliste. “Iedere wijn is uniek” legt Barbara Verbeek uit, “Het was mijn ambitie om een serie wijnglazen te ontwikkelen, rekening houdend met de unieke karaktereigenschappen van ieder type wijn, met als doel een optimale geur- en smaakbeleving”.

1. Licht & Fris

Het wijnglas Licht & Fris is speciaal ontwikkeld voor alle lichte en frisse wijnsoorten, of het nu rode, witte of rosé wijn is. De bijzondere vormgeving, die doet denken aan een tulp die in de knop zit, haalt meer geur en smaak uit dit type wijn. De taps toelopende vorm benadrukt de fruitigheid en frisheid van de wijn en helpt alle geur- en smaakelementen in het glas te behouden. De fijne mondrand geeft meer elegantie en puurheid aan de smaak van de wijn.

Wij adviseren de volgende wijnen zonder houtrijping te serveren in het glas
Licht & Fris: Verdejo, Pinot Grigio, Pinot Bianco, Grillo, Riesling, Silvaner, Albariño, Sauvignon Blanc, Grüner Veltliner, Pinot Auxerrois, Trebbiano, Gamay en Viura.

29cl – 9.75oz – h199 mm – Ø76.1 mm – SKU 273373 – BOX/6

2. Fruitig & Soepel

Het wijnglas Fruitig & Soepel is speciaal ontwikkeld voor alle fruitige en soepele wijnsoorten, of het nu rode, witte of rosé wijn is. De bijzondere vormgeving, die doet denken aan een tulp die in de knop zit, haalt meer geur en smaak uit dit type wijn. De taps toelopende vorm benadrukt de fruitigheid en frisheid van de wijn en helpt alle geur- en smaakelementen in het glas te behouden. De fijne mondrand geeft meer elegantie en puurheid aan de smaak van de wijn.

Wij adviseren de volgende wijnen zonder houtrijping te serveren in het glas
Fruitig & Soepel: Sauvignon Blanc, Chardonnay, Viognier, Pinot Blanc, Pinot Gris,
Riesling, Albariño, Sémillon, Gewürztraminer, Arneis, Fiano, Merlot, Pinot Noir
en Gamay.

34cl – 11.5oz – h211 mm – Ø76.1 mm – SKU 273380 – BOX/6

Vinologe Barbara Verbeek voor Royal Leerdam

3. Vol & Rijp

Het wijnglas Vol & Rijp is speciaal ontwikkeld voor alle ronde en rijpe wijnsoorten, of het nu rode, witte of rosé wijn is. De bijzondere vormgeving, die doet denken aan een roos die bloeit, haalt meer geur en smaak uit dit type wijn. De openbloeiende vorm ontluikt de fruitigheid, houtrijping en complexiteit van de wijn en helpt alle geur- en smaakelementen in het glas te behouden. De fijne mondrand geeft meer elegantie en puurheid aan de smaak van de wijn.

Wij adviseren de volgende wijnen met houtrijping te serveren in het glas
Vol & Rijp: houtgerijpte Chardonnay en Viognier, Chenin blanc, Malbec, Barbera, Sangiovese, Tempranillo crianza & reserva, Carmenère, Garnacha/Grenache, Zinfandel, Dornfelder, Dolcetto en Lagrein.

42.5cl – 14.25oz – h207 mm – Ø89 mm – SKU 273397 – BOX/6

4. Krachtig & Kruidig

Het wijnglas Krachtig & Kruidig is speciaal ontwikkeld voor alle krachtige en kruidige wijnsoorten, of het nu rode, witte of rosé wijn is. De bijzondere vormgeving, die doet denken aan een roos die open gebloeid is, haalt alle geur en smaak uit dit type wijn. De open vorm ontluikt alle fruitigheid, houtrijping en complexiteit van de wijn en helpt alle geur- en smaakelementen in het glas te behouden. De fijne mondrand geeft meer elegantie en puurheid aan de smaak van de wijn.

Wij adviseren de volgende wijnen met houtrijping te serveren in het glas
Krachtig & Kruidig: Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Cabernet Franc, Grenache/Garnacha, Syrah/Shiraz, Mourvèdre, Tempranillo (Gran) Reserva, Pinotage en houtgerijpte Chardonnay.

55cl – 18.5oz – h205mm – Ø103.7mm – SKU 383027 – BOX/6

5. Mousserend

Het glas Mousserend is speciaal ontwikkeld voor alle mousserende wijnsoorten volgens de “Methode Traditionelle’. De elegante bolvormige kelk haalt meer geur en smaak uit dit type wijn. Dit komt doordat de neus in het glas komt waardoor zowel de geur als de smaak beter ervaren wordt. De vorm van het glas laat de wijn bovendien op het puntje van de tong landen wat zorgt voor meer mousse en zachtere bubbels. De taps toelopende vorm benadrukt de fruitigheid en frisheid van de wijn en helpt alle geur- en smaakelementen in het glas te behouden. De fijne mondrand geeft meer elegantie en puurheid aan de smaak van de wijn.

Wij adviseren de volgende mousserende wijnen te serveren in het glas Mousserend: Champagne, Sekt, Crémant, Cava, Methode traditionelle, Methodo Classico, Methodo Tradicional , Vonkelwijn en Valdobbiadene Superiore.

27cl – 9.25oz – h88.6 mm – Ø76.1 mm – SKU 273366 – BOX/6

6. Wijn & Water

Dit bijpassende multifunctionele glas is speciaal ontwikkeld als waterglas maar ook zeer geschikt voor het serveren van alle wijnsoorten, of het nu rode, witte of rosé wijn is. De taps toelopende vorm zorgt ervoor dat alle geur- en smaakelementen in het glas behouden blijven en de fijne mondrand geeft meer elegantie en puurheid aan de smaak van de wijn. De kelk heeft dezelfde vormgeving als de wijnglazen maar is extra stabiel door het ontbreken van het hoge been. Bovendien ligt het glas lekker in de hand. Ideaal voor buiten op het terras of een casual drinkmoment.

45cl – 15.25oz – h101 mm – Ø88.5 mm – SKU 273403 – BOX/6

 

De Experts’ Collection glazen zijn verkrijgbaar bij Sligro, Hanos, APS Bar & Glass, Supply, Wegter, VHC Jongens en Bidfood.

Voor particuliere verkoop, bezoek onze winkel: De Glaswinkel, Lingedijk 8 in Leerdam (Op vrijdag en zaterdag geopend van 10.00-17.00 uur).

Waarom je echt niet meer kunt aankomen met twee soorten wijnglazen.
De tijd van twee soorten wijnglazen – een voor rode, een voor witte wijn – ligt achter ons. ‘Een makkelijke, fruitige wijn in een groot glas is als een panty die van je kont afzakt,’ zegt vinologe en sommelier Barbara Verbeek. ‘De elasticiteit is weg. Dat type wijn komt veel beter tot zijn recht in een kleiner glas.’
Samen met Royal Leerdam ontwierp ze in 2014 The Experts’ Collection: vijf wijnglazen voor evenzoveel verschillende types wijn. Want het juiste wijnglas brengt het bouquet en de smaak van een wijn naar boven.
Hoe? Dat legt Barbara graag uit aan de hand van de vijf glazen.

Voor horecalievelingen als Verdejo en Sauvignon Blanc ontwikkelde Barbara het Licht & Fris-glas. Taps toelopend houdt het de levendigheid en aroma’s van lichte, frisse wijnen goed bijeen. De fijne mondrand voelt prettig aan en helpt om subtiele fruitaroma’s te onderscheiden. Het redelijk bescheiden formaat helpt ook bij de smaakbeleving. Barbara: ‘In een bol glas zouden de zuren verdwijnen, waardoor dit soort wijnen kunnen verworden tot een limonadedrankje.’

Ontworpen voor: Pinot Grigio, Sauvignon Blanc, Riesling, Grüner Veltliner, Verdejo, Gamay.

Wijnglas Fruitig & Soepel is langer dan het Licht & Fris-glas, waardoor de fruitigheid van fruitige en soepele wijnen mooi naar voren komt. Het slanke design met een kelk die iets wijder is aan de onderkant zorgt ervoor dat de zuurstof de fruitige tonen losmaakt en de aroma’s doet ontluiken. Fijn voor wijnen als Chardonnay en Albarinho. Maar ook voor liefhebbers van een Sauvignon Blanc waar de zuren minder scherp naar voren komen. Barbara: ‘De glazen zijn ontworpen naar hoe de wijnmakers de wijnen bedoelen. Sauvignon Blanc hoort sappig en crispy te zijn, en naar groene appel te smaken, en dat versterkt het design van het Licht & Fris-glas. Maar wie meer houdt van de fruitige variant, kiest voor het Fruitig & Soepel-glas. Je kunt er zelf mee spelen, dat is het leuke.’

Ontworpen voor: Chardonnay zonder houtrijping, Pinot Blanc, Chenin Blanc, Viognier, Albarinho, Merlot, Frühburgunder.

Volle en rijpe wijnen worden nog mooier in het bijbehorende glas. Rond en elegant van vorm, met een wijde opening, laat wijnglas Vol & Rijp de wijn makkelijk ademen. Houtgelagerde Chardonnay en Malbec krijgen zo de ruimte om zich te openen en hun intense geur en robuuste smaak los te maken. De vorm en grootte van het glas zorgen ervoor dat de wijn op het voorste gedeelte van de tong landt, waar de smaakpapillen vooral zoet waarnemen. De zuren en tanninen lijken zo een beetje te verdwijnen, wat de  fruitige smaak nog eens extra ten goede komt.

Ontworpen voor: op hout gelagerde Chardonnay, houtgerijpte Viognier, Shiraz, Tempranillo (joven/ crianza), Gewürztraminer, Malbec.

Het grootste glas in de collectie is wijnglas Krachtig & Kruidig. Door de wijde, ronde vorm openen krachtige en kruidige wijnen zich als een roos. Barbara: ‘Voor wijnen uit het hoge segment, die tijd en ruimte nodig hebben om wakker geschud te worden. Een Meursault heeft zoveel nieuw hout, die heeft veel volume nodig.’ Het glas helpt zuurstof de bittere tonen te verzachten en haalt de fruitige en kruidige aroma’s van de wijn naar voren.

Ontworpen voor: Cabernet Sauvignon, Tempranillo (Gran) Reserva, Syrah, Pinot Noir, Sangiovese, Carménère en Touriga Nacional.

Het glas voor mousserende wijnen is open en rond, als de moderne versie van een jaren ’20 coupe. De smaak en geur van wijnen gemaakt volgens de méthode traditionelle komen door die vorm prachtig naar voren. Op wijnflessen met een schroefdop staat minder druk, waardoor deze mousserende wijnen zouden verdwijnen in een coupe en je ze dus beter kunt uitschenken in een flûte. Het grote voordeel van deze coupe is dat je er je neus in kwijt kan dankzij de ronde vorm. Revolutionair, zegt Barbara, omdat je kunt ruiken tijdens het drinken – wat voor 85% bijdraagt aan wat je proeft. Een glas dat dus essentieel is voor de smaakbeleving.

Geschikt voor: Champagne, Cava, Cremant, Prosecco, Sekt, Vonkelwijn.

In navolging van de glazenlijn hebben Royal Leerdam en Barbara 2 wijnkaraffen ontworpen.

Twee karaffen completeren de collectie. Karaf Femme, ontworpen als een stijlvolle baljurk, laat zuurstof op een gecontroleerde manier toe, waardoor aroma’s van complexe, jonge, fruitige en volle wijnen tot uiting komen.

Ontworpen voor: houtgelagerde Chardonnay, houtgelagerde Chenin Blanc, houtgelagerde Viognier, Marsanne, Roussanne, Malbec, Carmenere, Merlot, Tempranillo Crianza, Shiraz, Zweigelt, Primitivo, and Nebbiolo.

Karaf Homme, met zijn stoere vorm met sterke schouders, is ontworpen om krachtige, kruidige en complexe wijnen ten volle te laten profiteren van de aanwezige zuurstof.

Ontworpen voor:  Chardonnay met lange houtrijping, Tempranillo (Gran) Reserva, Sangiovese, Grenache, Syrah, Mourvedre, Pinotage, Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon.

Vergelijkbare berichten