Wijn Talentenjacht

Als je Bordeaux denkt, dan denk je automatisch aan dure wijnen, bewaarwijnen, klassieke stijl en oudere jaargangen. Je denkt niet aan fris en fruitig, jong drinkbaar en goede kwaliteit voor een prima prijs. Toch?
Na een intensieve wijnreis door de Bordeaux ging er een nieuwe wijnwereld voor mij open!
Robots in de wijngaard, enorme keramieke kruiken in de wijnkelder, drones in de lucht en windmolens die vechten tegen de ijselijke vorst.
Bordeaux heeft het allemaal!

Terug in de tijd
Eerst even terug naar waar het financiële succes van Bordeaux echt begon… 165 jaar geleden…
Napoleon de derde wilde een classificatie van de beste wijnen van Bordeaux. Dit wilde hij tijdens de wereldtentoonstelling in 1855 in Parijs presenteren.
Wijnhandelaren maakte met elkaar een lijst van wijnkastelen op basis van de beste reputatie en de hoogste handelsprijzen.  Hoe hoger de prijs , hoe hoger de Grand Cru Classé.

In 165 jaar zijn er een paar kleine veranderingen geweest in die lijst. Dat is natuurlijk een zeer opmerkelijke gebeurtenis omdat de tijd niet heeft stil gestaan en er heel veel verandert is in de wijnwereld. Momenteel omvat die lijst nog steeds de duurste wijnen.
Sterker nog; Van de 6000 wijnkastelen in Bordeaux zitten er iets meer dan 60 in die lijst en vragen nog steeds de hoogste prijzen. Ieder jaar stegen de prijzen opnieuw!
Dit heeft ervoor gezorgd dat Bordeauxwijn een reputatie heeft van duur en onbereikbaar.
De gewone consument wordt hierdoor bevooroordeeld en kiest in de praktijk voor andere wijngebieden en andere landen. Dat moet anders vindt Alain Raynaud, oprichter van
“le Grand Cercle de Vins de Bordeaux”

Deze talentenpool bevat 140 verschillende wijnkastelen uit 26 verschillende wijngebieden in Bordeaux. Er zijn een viertal speerpunten die de organisatie van Le Grand Cercle hanteert bij het verzamelen van de talentvolle château’s:  Innovatie, controle van de oogst, wijngaardbescherming en wijntourisme.

Innovatie:
Er worden grondanalyses gemaakt om een betere keuze te maken in het beplanten van druivenrassen. Maar het kan nog creatiever!
Bij de chateau’s van zakenman Bernard Magret ( (Château Pape Clément, Château La Tour Carnet, Château Fombrauge, Château Clos Haut-Peyraguey) gebruikt men drones.
De drone is in staat om één zieke plant eruit te halen of een specifieke situatie van stress te ontdekken. “Tot nu toe moesten we ons behelpen met kaarten per perceel gemaakt op basis van satellietbeelden – alle wijngaarden in Bordeaux hebben dit toegepast – maar dit is duur en men kan het maar 1 keer per jaar laten uitvoeren”  aldus Bernard Magret.
Ook heb je een betere controle over ziektes in de wijngaarden en gebruikt men dus zo min mogelijk chemische producten. Waar men vroeger preventief bestrijdingsmiddelen gebruikte, hanteert men dat nu alleen als het echt nodig is.

Controle van de oogst:
Er worden heel veel uren in de wijngaarden gestopt. Bijvoorbeeld de groene oogst; het verwijderen van de groene en overtollige druiventrossen maar ook overbodige uitlopers worden weggehaald.

De tijd staat niet stil! Er zijn zelfs robots gesignaleerd in de wijngaard….
Afgelopen jaar maakte TED zijn intrede bij enkele wijndomeinen zoals Château Pape Clément. TED is een robot gespecialiseerd in het automatisch wieden van onkruid onder de druivenstokken en is een interessant alternatief kunnen worden voor chemische onkruidverdelgers.

Wijngaardbescherming:
Er wordt zoveel mogelijk biologisch & biodynamisch geteeld en gewerkt. Dat betekent dus zo min mogelijk chemische producten in de wijngaarden en dus in de wijn maar ook zo duurzaam mogelijk werken. Het is uiteindelijk beter voor het land en voor mens en dier!  De wijnboeren denken aan een betere toekomst.
Welke producten men dan wel gebruikt? Natuurlijke producten als onder andere;  mineralen, planten en mest. Gekke voorbeelden hiervan zijn; zeealgen, pijnboomolie en hars.

Wijntoerisme:
Bij elk domein ben je van harte welkom om het château te bezoeken.
Picknicken, fietstochten, wijnproeverijen en rondleidingen, dineren en overnachten, boerenmarkten  en zelfs een heuse wijnmarathon. Waar je van kasteel naar kasteel rent in de Médoc om een glas wijn te drinken. Wie wil dat nu niet?
_______________________________________________________________________________

Wat je steeds meer ziet is het gebruik van de merlotdruif. Merlot wordt steeds meer gemaakt op betonnen tanks en betonnen eieren en geeft een volle, zachte en toegankelijke rode wijn die reeds drinkbaar is.  Maar ook enorme houten wijnvaten met de bedoeling voor meer oxidatie zie je steeds meer. Het traditionele eiken houten van 225 liter blijft natuurlijk overal terugkomen maar je ziet dat men met de trend mee gaat door de rode wijnen uit Bordeaux jonger drinkbaar te maken en fruit gedomineerde wijnen maken met minder hout.

 

 

Vergeet vooral de witte wijnen niet uit Bordeaux; de droge witte wijnen uit Grâves , Bordeaux Superieur, Entre-deux-Mers en Côtes de Bordeaux. Deze zijn dorstlessend, elegant, barstensvol fruit zonder hout. Het is de smaak van de toekomst!

______________________________________________________________________________

Omdat we niet alle 26 gebieden kunnen bespreken in dit artikel maken we samen een kleine wijnreis door 8 gebieden in de Bordeaux. Deze wijnen, producenten of gebieden hebben een dusdanige indruk op mij gemaakt dat ze benoemd moeten worden!

Pessac-Léognan
Vlakbij Bordeaux ligt dit met kiezels bezaaide wijngebied. Hier komen de beste witte wijnen van Bordeaux vandaan. Niet alleen sauvignon blanc en sémillon worden hier verbouwd maar ook de sauvignon gris.
Wil je een château bezoeken wat eigendom was van de beroemde 19de eeuws architect Hausmann? Dan kun je hier 6 dagen in de week terecht voor een rondleiding of een proeverij..
Het landgoed werd diverse keren bezocht door Napoleon en was dol op de wijnen van château Rouillac. De wijnen zijn geen zware bewaarwijnen, maar wel gastronomisch breed inzetbaar en ook heerlijk om zo te drinken.
“It’s strong and elegant because we are in Péssac-Leognan” aldus de eigenaar Laurent Cisneros

Saint-Croix-du-Mont
Dit onbekende gebiedje maakt wijnen van wereldklasse!
Bekend om zijn krachtige witte zoete wijnen met zilte zuurgraad.
Deze ziltigheid komt uit een dikke laag oesterschelpen in de bodem. Deze wijnen zijn super geschikt om de combineren met een warm appeltaartje of krachtige blauwschimmelkazen.
Tip! Probeer de producent Olivier Fleury te vinden. Zijn wijnen zijn alsof je terug bent in de klassieke  jaren 30. Authentiek!!

Cérons
Aan de andere kant van de rivier tegenover Saint-Croix-Du-Mont ligt het dorpje Cérons. Dit moet je zien als het zusje van Sauternes. Goede kwaliteit voor een lagere prijs!
Bij château de Cérons kun je trouwens een picknickmand bestellen inclusief deze prachtige mierzoete wijn en mijmerend uitkijken op het château in chartreuse stijl. Vergeet trouwens niet de droge witte wijnen te proeven. Deze zijn bijna sensueel…..

Saint-Emilion Grand Cru Classé
Dit wereldberoemde merlot gebiedje met het toeristenstadje Saint-Emilion moet je gewoon een keer gezien hebben. De wijnen zijn over het algemeen allemaal merlot gedomineerd en hebben flink wat hout. Advies: drink Saint-Emilion NIET TE JONG! En doe je dat wel dan moet je deze wijn karaferen om hem wakker te laten worden en open te laten bloeien als en roos.
Wil je nu een echte blockbuster wijn in jouw glas? Bestel dan de wijnen van Chateau Magrez-Fombrauge. Daar hebben ze een verwarmde ruimte waar hele druiven in eiken houten vaten worden gewiegd. Een soort van druivenkaviaar in een couveuse!! Zo verkrijgt men meer geur en smaakstoffen uit de schil. Bizar!!!!

Cadillac Côtes de Bordeaux
Wil jij een eigen wijngaard in Bordeaux, dan moet je bij dit huis zijn. Met zo’n 540 aandeelhouders die worden uitbetaalt in wijn,  is dit zeker een nieuw fenomeen in de wijnwereld.
Je huurt in principe een stuk wijngaard van Château Réaut en na het proeven van alle wijnen kan ik je vertellen dat er een grote toekomst ligt voor dit huis. De kwaliteit staat als een paal boven water!
Je kunt langs komen om te lunchen in het gloednieuwe restaurant met uitzicht over de wijngaarden. Vijfenzeventig procent van de wijnen bestaat uit merlot.  Merendeel gemaakt op betonnen tanks en amforen. Resultaat: Zijdezacht fruit met een elegante stevigheid.
De 2014 was als een confettifeestje in het glas!

Lalande de Pomerol
interessant! Lagere prijzen dan grote broer Pomerol, toegankelijkere wijnen die sneller op dronk zijn, minder hout, meer bio, meer wijnrebellen die niet met de stroom meegaan zoals men al jaren doen maar met verfrissende ideeën komen en creatief zijn.
Een absoluut voorbeeld is château Chambrun; Gelegen tussen wijniconen als Petrus in Pomerol en Cheval Blanc in Saint Emilion. Met een biologisch aanpak (in conversie) van hun druiven merlot en cabernet franc,  willen ze een nieuw geluid laten horen.
Kruidigheid, donker fruit en elegant fruit! In de proeverij lieten ze een aantal jaren naast elkaar proeven. Je kon er precies uithalen in welke jaren Michel Rolland zich had bemoeit. Heel veel hout tot het karamel aan toe. Bijna treurig voor Bordeaux. Maar de nieuwe jaargangen zijn veelbelovend!
Maart 2021 is het oude kasteeltje midden in de wijngaarden omgetoverd tot een wijnpaleisje waar je kunt trouwen, eten en slapen. Nu kun je er al wijnproeven voor 5 euro p.p.

Fronsac
Mijn all-time favoriet! De chinezen hebben het al door. Dit is een wijngebied met een dikke toekomst! Dertig procent van de château’s zijn in handen gekomen van de Chinezen. De wijnen uit Fronsac zijn toegankelijk, betaalbaar, fruitig en vol. Omdat de wijngaarden in een bocht van de rivier de Dordogne tegen de hellingen liggen, als een soort amfitheater, kunnen de druifjes zich volledig overgeven aan de zon. En dat proef je! Deze ligging heeft nog veel meer voordelen! Het gebied is beschermd tegen de voorjaarsvorst en de rivier reguleert de omgevingstemperatuur tegen excessen.
Ook in de 18de eeuw was Fronsac DE wijn van het Franse koningshuis. Fronsac werd populair en daardoor duurder. De wijnboeren kregen daardoor een prestigedrang en bouwde de mooiste en grootste kastelen.  Daar kun je nu nog van genieten!!
Tip: Château Villars van Thierry Gaudrie.

Haut-Medoc
De Medoc en de Haut-medoc zijn gelegen aan de linker oever van de Gironde dus hier vinden we de klassieke stevige jongens. Het landschap is zo ontzettend mooi en de stijlen wijn zo verschillend,  dat ik maar een fractie kan vertellen over dit gebied.
We bezochten château Bellegrave in Pauillac. Dit kasteel ligt tussen de beroemde wijnhuizen
Lynch-Bages & Château Pichon Longueville. Wie kent ze niet?!
De wijnen van Bellegrave zijn krachtig en elegant en honderd procent cabernet sauvignon. De familie Meffre heeft geen haast. Een soort slow-wine maken ze. Het is heel bijzonder!

Medoc
We bezochten Château Malescasse met een hypermoderne cuverie. Het lijkt wel een museum voor moderne kunst. Zelfs Ed Sheeran heeft dit kasteel al een keer bezocht. Hij snoepte van de fantastische volle,zwoele rode wijnen en sliep in het kasteel.
Ze maken twee wijnen. De beste van het beste is Le Chateau Malescasse. Inhoud: cabernet sauvignon, merlot en de gekke petit verdot die de wijn afmaakt als peper en zout in een gerecht.
De tweede wijn is  gemaakt van de dezelfde druiven maar afkomstig van andere nattere wijngaarden.
Hou je van hardlopen? Kom dan 12 september hier heen voor de marathon van Médoc.

Alle bovengenoemde wijnhuizen, château’s, wijnboeren en kastelen zoeken nog een importeur.
Wil je meer informatie over Le Grand Cercle en al zijn aangesloten kastelen ?
Kijk dan op www.grandcercle.fr

Vergelijkbare berichten