The sound of wine

Tijdens mijn vele reizen kom ik op plekken waarvan ik soms denk dat ik in een film ben beland.
 Toen ik precies één jaar geleden in Burgenland was keek ik mijn ogen uit. “The sound of music” bestaat echt!
We reisden af naar het meest zuidoostelijke puntje van Oostenrijk. Daar ligt de berg “Eisenberg” omringd met wijngaarden. Vanaf die plek kun je de grens met Hongarije zien en in de verte Slovenië.  Eisenberg is het kleinste wijnbouwgebied van Oostenrijk. Het is een groen uitgestrekt gebied met wijngaarden, verkoelende bossen, warme dalen en hoge bergen. Door de hoogteverschillen ontstaan er dalende koele luchten en stijgende warme lucht. Dit is super voor de druiven die zo langzaam hun optimale rijpheid krijgen.
Tussen de wijngaarden tegen de Eisenberg staat her en der bijzondere gekleurde huisjes. Deze authentieke kleine wijnhuisjes werden vroeger gebruikt door de wijnmakers om hun druiven in te persen. Nu worden ze gebruikt als vakantiewoningen. Het uitzicht is fenomenaal zo over de wijngaarden en het dal.

Het wijnbouwgebied is maar 515 ha groot. Eisenberg is onbekend voor het grote publiek.
Dit betekent dat je hier hele goede wijnen vindt voor een goede prijs.
De druiven die hier belangrijk zijn, zijn o.a. de witte welschriesling en de blauwe blaufränkisch. Deze groeien op een unieke bodem. Nergens anders ter wereld vind je zulke verschillende leisteenbodems in combinatie met een dun laagje ijzerhoudende klei.
Je proeft dit terug in de wijnen. De wijnen uit Eisenberg hebben een onmiskenbare finesse en frisheid.  De lokale huisarts vertelt patiënten met een ijzertekort dat een glas rode wijn per dag uit Eisenberg de klachten zal verminderen. Bijzonder toch?

De ontmoeting met wijnmaker Thom Wachter was kleurrijk en gezellig.
Hij maakt gastronomische kwaliteitswijnen afkomstig van verschillende wijngaarden, de zogenoemde “single vineyards”.
Maar hij heeft ook toegankelijke en tevens betaalbare wijnen voor het grote publiek.

Sinds 2009 hebben de wijnen uit Eisenberg een eigen herkomstaanduiding: Eisenberg DAC (Districtus Austriae Controllatus). Onder de DAC valt alleen de druivensoort Blaufränkisch. Met 38,5% van de totale aanplant is dit ook veruit de belangrijkste soort in de regio.
De DAC schrijft voor dat houtaroma’s maar minimaal herkenbaar mogen zijn in de wijnen. Doorgaans wordt de Blaufränkisch op RVS of grote oude houten vaten gerijpt. Typisch voor een goede Eisenberg zijn aroma’s van klein bosfruit, in de mond een sappige structuur met rijpe tannine en in de afdronk een mooie frisheid.
Het is de perfecte midzomernacht wijn!

2020, Blaufränkisch, Thom Wagter, Eisenberg, Süd-Burgenland, Oostenrijk
www.wijntherapeut.nl
12,41
Vergelijkbare berichten