Survival of the fittest

Eigenlijk ben ik ook helemaal gek…..
Als vrijwilliger werken op een Covid afdeling, terwijl de kans op geur en smaakverlies
hartstikke groot is. Sterker nog het is de grootste angst van mij en menig ander wijn & eetliefhebber..
Maar het geeft mij een goed gevoel en ik voel iedere keer een enorm liefdevol welkom in het Erasmus. Dat het wel een verschil maakt. Mijn passie voor dit werk is groter dan mijn angst!
Het abrupte stoppen van de prachtige wijnreizen maken heb ik ondertussen een plekje gegeven.
Er is nog zoveel moois dat ik nog moet verwerken van al die waanzinnige reizen.
De enorme vuurwerk show in de Loire bij een groot wijnkasteel of wat denk je van met paard en koets door de wijngaarden. Ja, ik heb mij vaak een wijnprinses gevoeld.

Wat ik ook een hele mooie wijnreis vond , was naar het rode wijngebied Ribera del Duero.
Dit beroemde wijngebied ligt in noord-west Spanje in de regio Castilla Y Leon. Daar liggen ook de bekende wijngebieden Rueda, Toro en misschien ken je ook Cigales wel…
En Ribera del Duero is een behoorlijk extreem en bijzonder gebied.

Het wijngebied bezit wijngaarden die liggen tussen de 720 en de 1100 meter hoogte boven zeeniveau. Geen hoogte van te krijgen dus….
De bodem is heel gevarieerd van kalk tot aan klei maar vooral het klimaat maakt dit gebied voor
die-hards.

SURVIVAL
Het verschil tussen de dag en nacht kan soms wel 35 graden zijn. In het voorjaar kan het soms flink vriezen en overdag is het soms wel 40 graden. De trossen overleven het soms niet en de druiven zijn klein. De survival of the fittest zeg maar.
Je kunt je voorstellen dat deze lokale druif de Tinto Fino een dikke huid heeft na al die extreme temperatuurverschillen.
Tinto wattuh? Oh, ja, ik geef je de bekende naam; de tempranillo druif.
Deze druif zie je ook veel in de Rioja. En die dikke huid geeft meer kleur, meer structuur en meer aroma aan de wijn dan een ‘gewone’ blauwe druif.

KNOESTIG
Wat ook een bijzonder gegeven is dat meer dan 23 procent van alle wijngaarden beplant zijn met oude wijnstokken zijn van 50 jaar en ouder.
Hoe ouder de wijnstok, hoe dikker en knoestiger hij wordt, hoe minder de opbrengst maar hoe beter de kwaliteit.
Door de koele nachten rijpten de druiven langzamer maar wel vollediger. Een soort slow-riping!
Kijk, nu hebben we weer een geheim gevonden waarom de wijnen van Ribera del Duero zo goed zijn.

THE BACKLABEL
Veelal staat erop het rug etiket een rode, bruine, groene of paars label. Maar wat betekent dat?
Het rode etiket zegt: Crianza. Dit betekent dat deze wijn ongeveer twaalf maanden op eikenhouten vaten heeft gelegen van 330 liter en daarna nog twaalf maanden rusten in de kelder op fles voordat hij naar de winkels gaat.
Het bruine etiket zegt; Reserva. Hetzelfde als crianza alleen laten ze de fles nog twaalf maanden extra in de kelders liggen zodat de bitters van de tannine kan gaan samensmelten met het fruit in de wijn.
Op het groene rug etiket staat Gran reserva en dat betekent dat de wijnboer de wijn vierentwintig maanden op hout moet laten liggen en daarna nog zesendertig maanden op fles. Jeetje, dat moet wel en fantastische wijn worden zoveel tijd, hout en liefde als er in gaat.
Heb je nu helemaal geen zin in hout maar heb je zin in een fruitige en frisse makkelijke wijn, ook dan heeft Ribera een stijl. Deze noemt men Joven en betekent jonge wijn. Dit staat dan op een paars etiket en heeft maximaal 3 maandjes hout gezien.

JOKKEN
En zo zat ik afgelopen dinsdag tijdens zo’n droge zoommeeting weer helemaal terug in Ribera del Duero…….
Ach ik zit te jokken… Zo droog was hij helemaal niet. Er waren drie internationale Masters of Wine die prachtig konden vertellen over Ribera del Duero op mijn scherm en vier prachtige verschillende flessen Ribera del Duero stonden voor mijn scherm. Wat een feest!!!! Proeven maar…..

Wat een Master of Wine is? Master of Wine (afgekort: MW) is een titel in de internationale wijnindustrie. Er wordt veel geëist op het gebied van theoretische, praktische, technische en commerciële kennis. Vanwege de jarenlange studie is veel zelfdiscipline vereist.
In Nederland kennen we slechts 3 Masters of Wine: Frank Smulders, Cees van Casteren en Job Swart.
Drie maar? Ja! Zo bijzonder is het dus.

En wie zag ik daar? een bekend gezicht! Een wijnmaakster uit Ribera del Duero die nu ook Master of Wine is geworden en maakt nog steeds met heel veel passie en plezier de Ribera del Duero die de Gall & Gall verkoopt voor 11,99.
Lady’s and gentleman;  Almudena Alberca Martin.
Deze dame werkt sinds 2015 als technisch directeur bij bodega Vina Mayor en ontwikkelt en maakt wijnen voor de internationale markt. In 2018 werd zij de eerste Spaanse vrouw met de Master of Wine titel.

Ik was bij haar op bezoek tijdens de oogst van 2017. Het had in het voorjaar van 2017 zo intens gevroren en daarna kwam er een enorme hete zomer dat er uiteindelijk maar vijfentwintig procent van de oogst overbleef. Wat een drama was dat!
Elk jaar is het weer spannend wat er overblijft. Het korte seizoen met weinig regen, de jaarlijkse vorst en de koele hoogtes maken nooit een hoge opbrengst!

Ook vertelde ze afgelopen dinsdag over de droogte in Ribera del Duero. “ Irrigatie is eigenlijk niet goed. Een wijnstok moet lijden. Zijn wortels moeten zoeken naar water in de grond. Dat is noodzakelijk om de druiven optimaal te laten rijpen.
Zo krijg je de beste druiven. Behalve bij jonge wijnstokken. Deze mag je wel een beetje water geven, anders gaan ze stuk”

ALLE STIJLEN
De rode wijnen van Ribera del Duero vindt je in alle stijlen en prijsklasse. Van elegant tot robuust en krachtig.
De elegante Vina Mayor 2018 van Almudena vindt je bij de Gall & Gall. De rode wijn heeft twaalf maanden op eikenhouten vaten gelegen voornamelijk Frans maar ook een klein gedeelte Amerikaans hout voor net dat sticky toffee flavour. Daarna liggen de flessen nog zes maanden in de kelder te rusten en te ontwikkelen totdat ze de winkel in gaan.

Doen! Koop de fles, trek de fles open, serveer deze op 15 graden in grote ronde glazen en gebakken lamskoteletjes van de bbq.met veel knoflook aub.
Ik zeg top avond!

Lieve groet,
Barbara

Vergelijkbare berichten