Sterretjes

Er werd mij gevraagd of ik de nieuwste wijnen van het beroemde Australische wijnhuis Penfolds wilde proeven. Alleen was de locatie in Menton in Zuid-Frankrijk in… een drie sterren Michelinrestaurant! Lang hoefde ik daar niet over na te denken. Ik blokte twee dagen in mijn drukke agenda en pakte mijn mooiste jurkje uit de kast.
Restaurant Mirazur*** kreeg in 2019 de onderscheiding van “Beste restaurant van de wereld”
Alle gerechten die op tafel kwamen, waren eetbare kunstwerken. Alle ingrediënten worden zelf biologisch verbouwd of elders duurzaam gekweekt.
Al het groenafval wat uit de keuken en restaurant komt, wordt gegeven aan hun kippen.
Zo heeft dit drie sterren Michelin restaurant zijn eigen drie sterren Michelin kippen.
Tijdens het diner vlogen de Binnetjes en de Granges over tafel. Ik zag sterretjes! In 1844, dus 175 jaar geleden, verhuisde dokter Rawson Penfolds en zijn vrouw Mary
van Engeland naar Zuid-Australië met bijzondere bagage: Franse wijnstokken.
De dokter geloofde in de heilzame werking van wijn tegen bloedarmoede. Wijn was een medicijn!
Ze verbouwden de druiven rondom hun huis “Magill estate” . Toen de dokter na een paar jaar overleed, leidde Mary de zaak, wat in die tijd voor vrouwen heel bijzonder was.
Nu verkoopt Penfolds rond de 3,5 miljoen flessen per jaar.  

Het grote geheim van Penfolds is het mengen van de verschillende terroirs van verschillende gebieden. Daardoor krijg je een continue kwaliteit en complexiteit in de wijn.
De beste wijnen van de beste wijngaarden noemt men “Grange” 
Laten we zeggen dat dit de “Adele” is onder de wijnen. Kracht, vol, rijp, complex, puur en toch elegant.  Dan heb je de  “Bin” met een bepaald nummer en de vernoeming van het druivenras. “Bin” is een nummer dat refereert aan dat gedeelte in de kelders van Penfolds waar de wijnen liggen te rijpen totdat ze klaar zijn voor consumptie.

Maar de grensverleggende creativiteit gaat maar door!  
Ze maken sinds 2022 een blend van 71%  Franse cabernet sauvignon en  29% Australische Shiraz en bottelen deze in Australië.  Daarnaast verbouwen ze Australische druiven in Californië en maken ze zelfs een Franse vins de Pays i.s.m het beroemde Bordeauxhuis Dourthe.  Al deze wijnen kosten wel honderden euro’s.
Ik op zoek gegaan naar een fles Penfolds onder een tientje in de Nederlandse supermarkt.
Deze chardonnay uit Zuid-Australië is een toegankelijke romige witte wijn, met zachte zuren, perzik, abrikoos en in balans met de lichte houtlagering, vanille en lichte kruidigheid.
Wij eten zo een grote Barneveldse kip uit de oven met wat Frans frietjes erbij. Glas chardonnay ernaast en klaar is de zaterdag!

2022, Chardonnay, Koonunga Hill, Penfolds, Australië
www.ah.nl
9,99

Vergelijkbare berichten