Spaanse lieveling
Vanaf mijn geliefde eiland Ibiza, schrijf ik deze column. Het is eind oktober en ik zit onder de bomen half in de zachte zon. Ik hoef helemaal niets. Toch heb ik wat werk meegenomen zoals dit stuk. Ik word rustig en blij van schrijven over wijn.
Het uitzicht over zee, Formentera aan de horizon, maakt het magisch.
De afgelopen maanden waren hectisch druk met veel wijnreizen.
In een korte periode reisde ik naar Kroatië, Slovenië, Mexico, Polen, Frankrijk en mijn laatste reis was naar Spanje Rueda.
Rueda
Dit Spaanse wijngebied ligt in het noordwesten van Spanje zo’n 165 kilometer van Madrid. Een bekende buurman is Ribera del Duero waar voornamelijk rode wijnen vandaan komen.
In Rueda daarentegen, maakt men witte wijn.
De belangrijkste druif vandaag de dag is de verdejo druif. Een druif die van oorsprong uit Afrika komt en die de Moren meenamen op hun veroveringstocht door Spanje.
In die tijd maakte men wijn in Rueda van de Palominodruif.
Deze kwam in grote glazen mandflessen (rancios) en werden half in de grond gegraven. Deze lieten ze in de zon staan. Het eindproduct was een versterkte sherry achtige wijn. Je kunt je voorstellen dat daar een zeer oxidatieve wijn uit kwam.
In de jaren 70 kwam het idee om een andere stijl wijn te willen voor Rueda.
Een knisperende frisse stijl, maar daar moest wel het roer om qua vinificatie.
Het eerste idee kwam van het beroemde Rioja wijnhuis Marqués de Riscal. Zij pakten de reeds aanwezige verdejo (en sauvignon blanc) druif en experimenteerden met roestvrijstaal totdat ze tevreden waren over de nieuwe stijl Rueda.
Lichte en frisse witte wijn.
3 stijlen
In Nederland kennen we de crispy groene frisse en zelfs strakke Rueda ondertussen heel goed. Voordat in Nederland de wijnbar-revolutie op kwam, hadden de meeste horecazaken, buiten de huiswijn om, nog een andere wijn: Deze frisse Rueda. Nederland is in de afgelopen jaren enorm van Rueda gaan houden, voornamelijk als goede borrelwijn met een hapje.
Maar tijdens mijn bezoek aan Rueda (samen met jonge influencers en journalisten) ontdekte ik twee hele andere stijlen. Ik was verbaasd.
De wijnmakers laten vaak de verdejo langer rijpen op zijn gistcellen. Op het etiket staat dan vermeld “sobre Lias”. In het Frans ook wel “sur lie” genoemd.
Door deze rijping worden de zuren iets ingepakt en krijg je een romiger mondgevoel zonder de frisheid te verliezen. Een ronde en rijpe stijl wijn die lekker gaat met zachte kazen, gegrilde kip en pasta’s.
De derde stijl die ik ontdekte was de rijke en krachtige.
Verdejo laat men op Frans en/of Amerikaans hout rijpen voor een paar maanden.
Zo krijg je een rijke en rijpe smaak met een vanilleachtig rond mondgevoel maar toch met die herkenbare Rueda frisheid. Deze krachtige wijn is te zwaar voor de vrijmibo dus combineer hem met eten. Denk aan pasta met romige sauzen of rijke visgerechten.
Lijden
Ongeacht welke stijl je ook kiest, in iedere wijn zit die herkenbare Rueda frisheid.
Een bepaalde frisse vibrerende energie. Komt dat van de druif of is het het terroir?
Het gebied ligt op 700 tot 900 meter hoogte en heeft daarom te maken met extreme temperatuurverschillen.
Denk aan winters van min zeven en zomers van veertig graden.
Als de druiven groeien aan de wijnstokken in de zomer, zie je dat de temperatuurverschillen ook pittig zijn. Overdag 40 graden en s’ nachts 12 graden. Daardoor moeten de druiven “lijden” en creëren ze zo een dikke schil om zichzelf te beschermen. Veel sap, veel fruit, veel frisheid.
Wilde wijnstok
Wat mij ook verbaasde was dat veel wijnboeren nog werken met oude bushvines. Deze wilde wijnstok laten ze ongecontroleerd groeien zoals de natuur het had gewild. De druiven die daar vanaf komen hebben meer concentratie dan “gewone” wijngaarden. De Spanjaarden noemen dit “vinedos en vaso”
Je herkent deze vaak aan het zwarte achter etiket. Deze “blacklabel” houdt in dat de wijngaarden 35 jaar of ouder zijn.
Bio(logische) Rueda test
Waar ik heel blij van werd, is de toename van biologisch geproduceerde Rueda’s.
Veel wijnhuizen vertelden ons dat ze al jaren biologisch werkten maar (nog) geen certificaat hebben aangevraagd. Deze bio certificaten kosten 20.000 euro per wijn. Daar moet je heel veel wijnen voor verkopen om dat bedrag terug te verdienen.
Reken maar uit!
In mijn zoektocht naar de beste prijs kwaliteit biologisch geproduceerde Verdejo Rueda die in Nederland makkelijk verkrijgbaar zijn, vonden we de volgende wijnen en producenten.
N.B. de druif sauvignon blanc wordt ook steeds meer aangepland en geeft vaak dezelfde smaakstijl. Toch zijn de zuren hiervan harder en expressiever. We hebben voor de test alleen gekeken naar biologische verdejo uit Rueda.
Licht & fris:
2023, Canta Boca, verdejo, natura 2000
Een licht en frisse witte wijn, vol met levendige energie. De wijnstokken staan in een natuurreservaat in Rueda. Te koop voor 7,99 bij alle wijnwinkels van de www.mitra.nl
2023, Verdejo, Marqués de Riscal, biologisch gecertificeerd, importeur Walraven Sax
Licht, fris en strak. Aromatische wijn met een venkel bittertje.
14,29 per fles bij www.gallengall.nl
Fris & fruitig
2023, Verdejo, Cata de Morante, biologisch, importeur Berghorst wijnimport
Een fris en fruitige witte wijn die zeer goed in balans is. Het fruit neigt naar tropisch en heeft een rokerige doch frisse geur. Heerlijke makkelijke wijn voor een zonnige dag.
www.berghorstwijnimport.nl
2023, Verdejo organico, Dominio de la Granadilla.
Twee importeurs zonden deze wijn in:
www.ottovino.nl en www.juichwijnen.nl
Een prachtige frisse wijn met diepgang en dikte. Een enorm goede prijs kwaliteit! Aanrader! Adviesprijs rond de 10 euro.
Rond & rijp
2023, Pita verdejo, Vinedos Verderrubi, Sobre lias, importeur de Bruijn
Een dikke en rijke verdejo. Door de vier maanden rijping op zijn eigen gistcellen (sobre lias) krijg je naast de strakke zuurgraad, een romig en gul mondgevoel.
De wijngaard is gelegen in een beschermd vogelreservaat.
Mijn absolute favoriet! We dronken hem op mijn 50ste verjaardag.
Slechts 9,75 per fles bij www.debruijnwijnimport.nl
Krachtig & rijp
2020, Bodegas Shaya blanco Bio, Verdejo
Deze gerijpte verdejo heeft 8 maanden houtrijping gehad op 500 en 600 liter Frans en Amerikaans houten vaten. “fermentado barrica”
Deze wijn heeft het allemaal. Strak, romig, krachtig en rond. Je hebt het allemaal maar het kost ook een flink duit; 31,95 euro per fles maar deze maand “slechts” 25,95 bij www.grandcruwijnen.nl
Tip! Kijk altijd op de achterkant van de fles. Zie je daar een mintgroen label met de letters Rueda er op? Dan heb je te maken met een originele Rueda wijn.
Sommige wijnproducenten maken gebruik van de bekendheid van de druif verdejo en planten hem in een ander Spaans gebied. Dat proef je! De spanning ontbreekt.
De kracht van Rueda zit hem in de levendige zuren, de sappigheid die de dorst doet lessen!



