Slow wine

Waar denk je aan bij wijn uit Duitsland?
Een reisje langs de Rijn met de boot, kamperen aan de Moesel, Liebfraumilch uit een pak, zoete Rieslings drinken onder het genot van schlagers??
Nu kun je al het bovenstaande zeker vinden in ons buurland maar ik vertel u dit:
Wijnland Duitsland is hipper, droger en beter in kwaliteit dan ooit!

Het is ongelooflijk hoe weinig , wij Nederlanders, kennis hebben van kwaliteitswijn uit Duitsland. Het land dat zo dichtbij ligt en op wijngebied zo matig bekend staat.
In de afgelopen 20 jaar zijn er zo veel innovaties geweest in de Duitse wijnwereld dat de kenners onder ons nu stellig zeggen:
“De beste Rieslings van de wereld komen uit Duitsland!”

Duitsland bestaat uit 13 verschillende wijngebieden en wij gaan het vandaag hebben over het jongste gebied: De Nahe. Het onbekende wijngebied heeft een boeiend en veelzijdig landschap;  hoge bergen en wijngaarden gelegen op vulkanische gesteenten onderbroken door uitgestrekte groene weilanden.  Je kunt er prachtig wandelen en fietsen maar uiteraard ook heerlijk eten en wijnproeven.
De Nahe heeft zijn eigen milde microklimaat en krijgt de optimale bescherming tegen regenwolken en kou van een hooggebergte genaamd de Hünsrück.
In het noorden en midden Nahe is er een groot contrast tussen de dag en de nachttemperatuur. Daardoor rijpen de druiven langzaam en ontstaat er uiteindelijk een droge slanke wijn met frisse zuren, complexe geuren en kun je deze wijn langer bewaren.
 
Vandaag heb ik gekozen voor een biologische rode wijn van weingut Forster met een bijzonder etiket. Teksten als “De natuur zit in ons hart” en  “Zon en regen drukken een stempel op de wijn”  staan prominent op het label.
Hier spreekt een wijnboer met gevoel voor de natuur.
Zijn wijnen dragen het label Ecovin, wat een officiëel certificaat is voor biologische wijnbouw.
Ik koos voor zijn Frühburgunder , wat het vroeg rijpende broertje is van de pinot noir alais de spatbürgunder.

De Franse naam voor Frühburgunder is Pinot Madeleine en daar zult u waarschijnlijk nog nooit van hebben gehoord maar ik zal hem vanaf nu maar wel gaan onthouden. Hij wordt weinig aangeplant omdat hij gevoelig is voor schimmels in de wijngaard en niet veel opbrengst geeft.
Maar als je deze druif goed behandelt, dan ontstaan de mooiste wijnen.
De wijn smaakt naar puur bosfruit, is soepel, streelt de tong en heeft een spannende frisheid. Perfecte rode wijn voor de lente!

2022,Frühburgunder vom Quarzit, weingut Forster
http://www.doktermaler.nl
12,50

Vergelijkbare berichten