Filmpje karaferen
Omdat we steeds meer wijnen gaan drinken in de wereld, worden de wijnen steeds jonger gedronken.
Voor de complexe witte en rode wijnen is dat eeuwig zonde want voordat de wijn aan zijn ontwikkeling begint, wordt deze al geconsumeerd. De wijn zal gesloten zijn in geur en smaak.
Door complexe jonge wijnen te karaferen zul je het verouderingsproces versnellen.
De wijn maakt een reactie aan met het zuurstof in de karaf en zal zich openen met al zijn geur en smaaksensatie. Hoe bepaal je of een wijn gekarafeerd mag worden?
Je schenk een beetje van de geopende fles in het wijnglas en ruikt en proeft.
Is de wijn krachtig, fruitig, fris en complex dan mag je de wijn overschenken in de schone karaf.
Je draait de karaf een aantal keer en schenkt dan de wijn weer terug in het glas.
Vind je dat de wijn mooier, complexer en beter is geworden?
Dan kun je de hele fles wijn in de karaf schenken.