Rosétest 2024

Zodra de zon schijnt, vliegen de flessen rosé weer massaal over de toonbank. Nederland houdt van rosé!
In de afgelopen jaren is roze wijn weer hip en happening geworden.
Ben je consument of horeca? Maakt niets uit voor deze test! Want iedereen wil toch weten waar je de lekkerste , beste, meest duurzame rosé koopt?

Ik kies zelf voornamelijk voor biologisch of duurzaam geproduceerde wijnen.
Waarom? Het is belangrijk dat we duurzamer gaan denken voor Moeder Aarde. Waarom stoppen we zoveel pesticiden in de grond als het ook gezonder kan voor mens en dier? Daarom heb ik gekozen voor de lekkerste betaalbare rosé die biologisch gecertificeerd is, in conversie is , duurzaam geproduceerd is of zelfs een duurzaamheidscertificaat heeft als terra vitis of HVE.
Wat betekent dit? Lees mee!

Biologische wijn (groene blaadje logo)
Dit Europese topkeurmerk herken je aan het groen of witte blaadje.
De druiven zijn dan biologisch verbouwd. Dit betekent dat er geen chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Ook wordt er geen kunstmest gebruikt in de wijngaarden.
Dit biologische certificaat vind je op de achterkant van de fles en zie je ook op andere levensmiddelen.

Demeter (oranje logo)
Wijnen met een Europees Demeter keurmerk voldoen aan dezelfde eisen als biologische wijn alleen gaat het hier nog een stapje verder. Demeter betekent dat de druiven biodynamisch verbouwd zijn. Het uitgangspunt is dat de wijnboer rekening houdt met mens, plant, dier , bodem en de kosmos. Het klinkt misschien wat zweverig maar is het echt helemaal back to basic. De wijngaarden worden ondersteund met biologische preparaten. Deze bestaan uit geneeskrachtige planten, koemest en gemalen bergkristallen om zo de levensprocessen in de bodem goed te kunnen ondersteunen.

In conversie (geen logo)
In conversie betekent de overgang van jaren lang pesticiden gebruiken naar biologisch gecertificeerd.  Hier is geen logo van.
Als je als wijnboer over wilt stappen naar het bio keurmerk dan duurt het 3 jaar voordat je deze krijgt. Dit betekent natuurlijk wel dat je al 3 jaar biologisch werkt, dus zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen.

HVE (ronde logo met vlinder)
Haut Valeur Environnementale of High Environmental Value
Dit keurmerk is gericht op duurzaamheid.
Het versterken en behoud van de biodiversiteit, de natuurlijke bescherming van de gewassen op het wijndomein en gecontroleerd beheer van het gebruik van kunstmest en watergebruik.
Iedere 2 jaar worden al deze eisen gecontroleerd bij de boer. Er zijn verschillende niveau’s.


Terra Vitis
De wijn wordt volgens TERRA VITIS principe gemaakt. Dit betekent duurzaam kwaliteitswijnen produceren met een groot respect voor mens, natuur en milieu.
Vanuit passie onderwerpen “Terra Vitis” wijnboeren in Frankrijk hun wijnen aan een streng ecologisch concept. Vanaf de stok tot aan de botteling. Men werkt met respect voor natuur en milieu , werkt aan betere arbeidsomstandigheden en veiligheid voor werknemers, goede hygiëne , technische ontwikkeling voor betere kwaliteit van de wijnen en controle op en beschrijving van alle gebruikte methoden en materialen.


Zover, een korte uitleg van een aantal veel voorkomende duurzaamheidslogos op de achterkant van de fles.! En dan nu de uitslag van de test…………………….

De beste biologische en meest duurzame rosé’s van Nederland
We hebben meer dan 60 verschillende flessen geproefd uit verschillende landen, gebieden en van druivensoorten en de beste prijs/kwaliteit geselecteerd!
Maar het was niet makkelijk want de kwaliteit van biologische rosé op de Nederlandse markt is groot en constant.
En waar de Provence altijd mijn favoriet was, werd ik weggeblazen door de kwaliteit uit Duitsland. Veel plezier!

Beste rosé onder een tientje
2023, Purato, rosé Terre Siciliana, Italië

Deze wijn is zelfs na een paar dagen open nog super! De smaak zit barstensvol fruit als frambozen en bessen. De wijn is gemaakt van nero d’avola en is zacht in de mond, stevig en fris .
Deze biologische en vegan Siciliaan gaat super bij gegrilde groenten.
www.biowijnclub.nl 7,70
www.ekoplaza.nl 8,70

Beste prijs/kwaliteit rosé tussen 10 en 15 euro.
2023, Côtes de Provence, Fleur de l’Amaurigue, Frankrijk

Toen corona insloeg en iedereen toiletpapier kocht, kochten wij 60 flessen Fleur.
Dat zegt genoeg. Wij drinken Fleur het hele jaar door. Als aperitief bij de borrelplank, sushi & sashimi , gerookte zalm en gerechten waar met Provençaalse kruiden wordt gewerkt.
Deze HVE gecertificeerde wijn is een blend van 60 procent grenache en 40 procent cinsault. De wijn is zacht voor het lijf, elegant, in balans, aromatisch in de neus en krachtig smaakvol fruit.
www.verbeekwijnimport.nl/product/cotes-de-provence-rose-la-fleur
14,75

Beste prijs kwaliteit tussen 15 en 20 euro
2022, Per te, Pescaja, Piemonte rosato, italië

Respect voor de natuur vormt de basis van de wijnmakerij in Piëdmonte.
Er is geen plaats voor chemische toevoegingen.
Het motto is : zon, hart, ziel. En dat proef je!
Ik werd weggeblazen door deze 2022. De wijn is rijk, dik, vol leven. De smaak blijft kleven aan jouw tong maar is toch super elegant. Gemaakt van de twee Italiaanse paradepaardjes: Nebbiolo en Barbera. De perfecte zalvende wijn voor als je verdrietig bent of juist iets te vieren hebt.
www.artdivin.nl
19,50

Beste borrelwijn 2024
2023, Nius, Bobal,Terra de la Castilla, Spanje
Twee jaar geleden won deze biologische Spanjaard ook al de titel beste borrel wijn in deze test. Kwaliteit is nagenoeg hetzelfde gebleven: Goed!
De Bobaldruif is de smaakmaker van deze wijn maar met een scheutje beroemde tempranillo. De wijn is perfect voor de borrel maar ook voor de makkelijke avonden met pizza en pasta. Deze wijn is waar voor je geld!
https://www.hansmoolenaar.nl/product/nius-bobal-rosado
8,95

Beste Spaanse rosé
2023, Garnatxa Negra, Herencia Altres, Terra Alta, Spanje
Herència Altés is een project van de Catalaanse Núria Altés, die Terra Alta – het vergeten gebied van Catalonië – een nieuw leven wil inblazen. De druiven komen van de biologische wijngaarden bij Batea in DO Terra Alta. De garnatxadruiven hebben slechts 3 uur met de schilletjes in het eigen druivensap geweekt. Dit zorgt voor de bleekroze kleur. Daarna wordt de wijn vergist en gebotteld. Ondanks de korte schilweking,  heeft deze Spaanse Grenache veel noten op zijn zang. Kruidig, elegant, klassiek en erg goed. Lijkt zelfs op een goede Provence rosé!
www.vinites.com
12,30


Beste Duitse rosé 2024
2023, Spätburgunder trocken, Kaiserstuhl, weingut Schmidt, Baden, Duitsland
Ik was blij verrast door de Duitse inzendingen. Echt een nieuw geluid!
Deze biologische rosé is gemaakt van de Duitse pinot Noir alias de spätburgunder.
Krachtig en fruitig tegelijkertijd! Explosie in de neus van fruit, smaakvolle frambozen aardbeitjes, fijne bitters, verfrissende zuren en een lange afdronk.
De wijn heeft slecht 11,5 procent alcohol.
Perfect voor een warme zomerdag op het terras.
www.wijnvansteve.nl
12,50

Barbara’s favoriet 2024
2023, Domaine Saint-Georges D’ Ibry rosé, IGP Côtes de Thongue, Languedoc, Frankrijk
Dit is een wijn waar ik blij van word. Het heeft aantrekkelijk fruit, elegantie, is zacht voor het lijf, heeft aantrekkelijke zuren , mooie lange afdronk, is zwoel.
Elke euro die je voor deze fles betaalt is het waard! Het lijkt een beetje op een goede Provence maar heeft net meer vulling. Deze wijn is geproduceerd volgens het beleid van Terra Vitis.
Tijdens het schrijven over deze wijn ga ik terug in mijn gedachten nar een camperrit door zuid-Frankrijk met de rebelse liefde vorig jaar.
‘S ochtends vroeg zwemmen in de monding van de rivier de Thongue.
(Deze loopt door dit wijngebied en geeft zijn naam aan het wijngebied Côtes de Thongue) en daarna opwarmen in de opkomende zon met een nog warme baguette als ontbijt. Zo moet het leven zijn!
www.passievoorwijnbreda.nl
11,95

Beste duurzame rosé uit de nieuwe wereld
2023, Benguela Cove, Lighthouse collection, dry rosé, Zuid-Afrika,
Direct aan de Atlantische Oceaan ligt een rustige lagune, aan de monding van de Botrivier. Vlakbij het beroemde dorpje Hermanus, dé plaats waar je walvissen kunt spotten in Zuid-Afrika. De wijn is gemaakt van twee stevige (blauwe) druiven syrah & cabernet franc en een vreemde eend in de bijt: sauvignon blanc.
Blenden van blauwe druiven met witte druiven mag in Zuid-Afrika.
Dit geeft een hele spannende en onderscheidende zuurgraad. Fris, fruitig, sappig, smaakvol. Waar voor je geld!
Benguela Cove zegt toe om duurzaam te verbouwen. Dit houdt in dat ze het land te willen behouden door de biodiversiteit van de wijngaarden te beschermen.
Ook zorgen ze voor een respectvolle arbeidscultuur voor alle medewerkers, op het land en in de wijnkelder. Het bevorderen van een omgeving met waardigheid, gelijkheid en vooruitgang voor iedereen.
Wat echt een groot onderwerp nog steeds is in Zuid-Afrika.
Verkrijgbaar bij diverse wijnwinkels in Nederland.
www.deMonnik-dranken.nl
9,25

Beste rosé om bij te eten
2022, Chateau les Eydins, Luberon, Frankrijk
Biologisch geproduceerd, gemaakt van de syrah, grenache (70 procent) en carignan druiven zorgt ervoor dat het een complexe rosé is met veel vulling, fruitigheid en kruidigheid. Door de lage opbrengsten per ha van de wijngaarden zijn de druiven geconcentreerd en dus krijg je een geconcentreerde wijn. Elegant maar toch dik sap met zelfs een zongerijpt zoetje. Daarom is deze wijn bij uitstek de wijn om bij te eten. Pizza, borrelplanken, barbecue, sushi met wasabi, gegrilde kip met Franse frites.
Niets is deze wijn te gek!
http://www.mmebouquet.com
12,75

Beste prijs/kwaliteit algemeen
2022, Eckehart Gröhl, Rosé trocken, Rheinhessen, Duitsland
In de heuvels van het grootste Duitse wijngbied Rheinhessen ligt het wijndomein Gröhl al sinds 1625. Momenteel zwaait de dertiende generatie met de scepter.
Broer en zus Franziska en Johannes hebben de dertig nog niet eens bereikt maar de beroemde wijnbladen Falstaff en Vinum schrijven al lovend over deze twee.  
Gröhl bezit wijngaarden in het beste gedeelte van Rheinhessen, de beroemde Roter Hang bij Nierstein. Het is een van de droogste en zonnigste wijngebieden van midden Europa. Deze wijn heeft alles in zich; Licht en fris, fruitig en spannend en geen pretenties. Gemaakt van drie druivenrassen: cabernet sauvignon, merlot en spätburgunder. Perfect wijn voor op een zomerse dag!
http://www.doktermaler.com
10,70Vergelijkbare berichten