Perswijn

Dat een glas impact heeft op hoe we een wijn waarnemen is een feit, maar de totale beleving reikt verder dan alleen de geur en de smaak. Magda van der Rijst zet enkele meningen over een goed glas op een rij en laat twee experts erover aan het woord: de ambassadrice voor glasproducent Royal Leerdam en een topsommelier.

Een glas waarin wijn tot zijn recht komt heeft een stevige voet en steel die de kelk moeiteloos draagt en voor balans in de hand en op tafel zorgt. De kelk biedt voldoende ruimte voor het vrijkomen van de aroma’s en ontwikkeling van de textuur. Hij loopt licht taps toe zodat de aroma’s op de juiste manier naar de neus worden geleid. Loodvrij glas krast niet of nauwelijks en glazen uit een stuk, zonder verbindingen, breken minder snel. Makkelijk zat, maar waarom zijn er dan zo ongelooflijk veel verschillende glazen op de markt? Iedereen die ooit dezelfde wijn uit twee verschillende glazen dronk, kent het antwoord.

DNA VAN DE DRUIF
Riedel is ongetwijfeld de glasproducent met de meeste verschillende glazen in hun assortiment. Functionaliteit gaat er voor design, maar ook in vormgeving valt er veel te kiezen. Uitgangspunt tijdens de ontwerpfase is het druivenras omdat aroma’s en textuur grotendeels in het DNA van een variëteit vastliggen, volgens de Oostenrijkse glasfabrikant. Daarna gaan herkomst en ontwikkelingsfase meespelen. Riedel bestaat sinds 1756 en heeft onder sommeliers baanbrekend werk verricht als het gaat om de invloed van het glas op de wijn. En het bedrijf ontwikkelt door. Zo wordt het bordeauxglas steeds groter omdat onder meer door de klimaatverandering de stijl van wijn uit Bordeaux verandert. Aan natuurwijn waagt het bedrijf zich (nog) niet vanwege de instabiliteit tijdens de opslag. In masterclasses die CEO Maximilian Riedel over de hele wereld geeft, bewijst hij dat een glas voor alle wijnen onzin is, maar dat je als particulier kritisch kunt kijken naar wat je het meeste drinkt zodat je daarvoor het juiste glas in huis hebt.

X-BEEN EN V-CUP

Fabrikanten als Riedel, Spiegelau, Zwiesel, Zalto enzovoort hebben allemaal hun eigen gedachten over de vorm van het glas, maar kiezen unaniem voor diversiteit. Dit in tegenstelling tot René Gabriel, wijncriticus en glasontwerper, die het aandurfde om een glas voor alle stille wijnen op de markt te brengen. Zijn steel, of been in glasjargon, heeft een lichte X-vorm voor meer evenwicht tijdens het walsen. Het onderste deel van de kelk is V-vormig waardoor de intensiteit van kleur en geur, ook bij weinig wijn in het glas, niet uitwaaiert. Bouquet is bij Gabriel het uitgangspunt en hoewel het glas iets taps toeloopt, is de opening ruim waardoor de wijn vanaf de lippen direct over de hele tong vloeit. Daar zit ‘m volgens de ontwerper de kneep dat elke wijn ongeacht druif of herkomst vanuit die ene glasvorm tot zijn recht komt. Heel praktisch, maar wat vinden de experts ervan?

SMAAKVERWARRING

Barbara Verbeek: ‘Voor mij is het onmogelijk: één glas voor alles. In 2009 opende een wijnbar aan het strand van Zandvoort. We serveerden goede wijnen, maar het glaswerk was een samengeraapt zooitje. Tijdens een sluitborrel opende ik een Pouilly-Fumé, schonk die in totaal verschillende glazen en toen bleek dat iedereen iets anders van die wijn vond. Het werd een Babylonische smaakverwarring en ik ontdekte ineens het belang van het glas. Nog steeds hadden we geen geld en daarom namen we contact op met Royal Leerdam met het verzoek ons te sponsoren. Dat was de start van een samenwerking tussen mensen die weten hoe je glazen produceert en wijnkenners.’

ÉÉN GLAS VOOR ALLES = ONZIN

‘Royal Leerdam vroeg me het perfecte wijnglas te ontwerpen. Ik zei dat één vorm onmogelijk was, maar toen ze met vier vormen akkoord gingen, durfde ik het aan. Mijn uitgangspunt is de wijnstijl. Over rood en wit praten we nooit; een stille wijn is licht & fris, fruitig & soepel, vol & rijp of krachtig & kruidig. Daarmee sluiten we aan bij de smaakindelingen in de retail en bij wat de gewone consument weet. Ons doel was bereikbaarheid, voor thuis en in de horeca. Met ‘The Expert’s Collection’ kan iedereen ervaren dat het glas ertoe doet. De glazen zijn overal te koop en kosten circa € 4 per stuk. Daardoor kan ook de eenvoudigere horeca, zoals mijn eigen strandtent indertijd, wijn in een passend glas schenken.’

BARBARA VERBEEK, register-vinoloog en allround wijnvrouw begon haar loopbaan in de horeca, had een wijnbar, raakte van daaruit betrokken bij de ontwikkeling van wijnglazen en is sinds 2012 ambassadrice voor Royal Leerdam. Als wijnschrijfster publiceert ze onder meer in Telegraaf en binnenkort op Perswijn.nl. Barbara is de founding mother van de Stichting Wijnvrouw van het Jaar.

Gepubliceerd in maart/april 2024

Vergelijkbare berichten