Nieuwe druivenrassen in Nederland
Nederlandse wijn zonder aroma’s en diepgang?
Vergeet het maar. Nederlandse wijn wordt steeds beter en is booming business!
Je herkent het wel, een fles Nederlandse wijn met eigenaardige namen van druivenrassen op het etiket: Regent, Cabernet Cortis, Johanniter ,Solaris of Souvignier Gris.
Het zijn namen die de wijnliefhebbers eigenlijk nog niets zeggen.
Uiteraard kennen we wel allemaal de klassieke druivenrassen zoals als bijvoorbeeld Riesling, Chardonnay, Sauvignon Blanc en Pinot Noir.
De nieuwsgierige wijndrinker weet wel beter, er is nog een wereld aan diversiteit, aan onbekende druivenrassen en smaken te ontdekken!
Hoe zit dat nu met die onbekendere druiven rassen en waarom gebruiken de meeste Nederlandse boeren deze druivenrassen, wat zijn de voordelen er van?
We vroegen het aan de leukste wijnboerin van Nederland: Arina van Leenen van Betuws wijndomein.
Hartelijk worden we ontvangen met een knuffel en een grote glimlach door Arina.
Arina is de vriendin van wijnmaker Diederik Beker.
Met haar mooie zwangere buikje loopt ze voorop direct al naar de wijngaard.
De zon schijnt, de hond rent mee en aan de wijnstokken hangen de volgroeide druiven er prachtig bij.
Het nieuws van een kleine wijnboerin ontroert me. Arina ziet er stralend uit!
Kun je ons vertellen waarom er nieuwe druivenrassen zijn?
Tot het eind van de 20 eeuw werd wijnbouw in Nederland nauwelijks voor mogelijk gehouden, vooral boven de grote rivieren. Maar dat is sinds 2000 sterk veranderend. Door de komst van nieuwere druivenrassen die een paar weken vroeger rijp zijn, is wijnbouw nu ook in Midden- en Noord-Nederland mogelijk geworden en dat zelfs op een milieuvriendelijkere manier omdat deze nieuwe rassen minder gevoelig zijn voor de meeldauw.
Meeldauw zorgt ervoor dat de bladeren van je planten worden aangetast en daardoor je plant en zijn vruchten minder goed groeien.
Je begrijpt dat er tegen meeldauw veel gespoten moest worden in de wijngaard. Maar ook andere gevaren loerden om de hoek: Trosrot en schadelijke insecten zoals de Suzuki vlieg. Dus werd er soms wel 12 keer per jaar gespoten in de wijngaard. Allemaal zeer milieu onvriendelijk en dus werd het tijd om in Europa en
Nederlandhet roer om te gooien!
Wat zijn de nieuwe rassen?
Na 2003 zijn er nieuwere druivenrassen op de markt gekomen, die wellicht nog betere wijn geven.
Uit Duitsland kwamen diverse nieuwe rassen. Voorbeelden daarvan zijn Cabernet Cortis, Cabernet Cantor, Baron, Monarch, Helios, Muscaris en Souvignier gris, Pinotin, Cabernet Blanc, en Johanniter
Ze zijn allen meeldauwtolerant en worden zo vroeg rijp, dat ze zelfs in Midden- en Noord-Nederland het goed doen.
Bestaan er wijnkeuringen in Nederland?
Er zijn nu in Nederland meer dan 200 wijndomeinen.
Elke jaar wordt in September de wijnkeuring van de lage landen georganiseerd. Hier worden de wijnen van Belgische en Nederlandse wijngaarden gekeurd. De keuring wordt door Stichting Wijninstituut Nederland (WIN) georganiseerd. Echter vindt de daadwerkelijk keuring plaats in Duitsland waar men met een vaste organisatie de wijnen blind keurt.
Wanneer een wijn voldoet aan de regelgeving en is onderscheiden met een WIN keurzegel, bronzen, zilveren of gouden medaille, dan krijgt de wijngaardenier een oorkonde.
In 2018 deden er 58 Nederlandse wijngaarden mee met 166 verschillende wijnen.
En wij werden de winnaar van 2017-2018.
Welke druivenrassen verbouwen jullie?
Verschillende druiven rassen, bij alle is de basis om het zo duurzaam mogelijk te telen zonder veel bestrijdingsmiddelen met respect voor de natuur en de dieren die daar in leven.
Onze wijngaarden staan vol met Johanniter, Regent, Solaris, Souvignier Gris, Cabernet Blanc, Cabernet Cortis, Muscaris, Cabernet de Noir, Pinotin, Vilaris, Riesel, Palatina, Muscat Blue, Calardis blanc.
Waarom hebben jullie bepaalde rassen ingepakt?
Om te voorkomen dat ze door de Suzuki vlieg worden aangetast. Je kunt ontbladeren, kalk spuiten of andere middelen maar fysiek beschermen werkt het beste. Het is een monnikenklus maar we oogsten hierdoor wel perfect mooie druiven. De basis voor kwaliteitswijnen.
Wat is de nut van de Ouessant schapen en de ganzen in de wijngaard?
De schaapjes zorgen dat de ondergroei onder controle blijft op een natuurlijke manier en ontbladeren. Ze bewerken de bodem en bemesten deze natuurlijk ook. Voor de loopeenden geldt hetzelfde, daarnaast eten ze insecten en slakken. Doel is diversiteit in ons ecosysteem te krijgen; een oase voor mens, dier en plant.
Hoe ziet een gemiddelde dag er uit voor jullie?
We beginnen de dag vroeg met een goed ontbijt. Dan nemen we de dag door. Ik zorg voor de communicatie, evenementen en verkoop en Diederik zorgt er voor dat de wijngaard er netjes bij staat. S’avonds is het tijd om de administratie bij te werken en samen met de hond een laatste rondje te maken langs de dieren en druiven om daarna nog even te genieten met een glas wijn bij de openhaard bij de wijngaard.
Wat heb je in de afgelopen 4 jaar veranderd?
Ieder jaar leren we veel over de natuur en verduurzamen we de druiventeelt.
We zien en enorme toename van evenementen in de wijngaard van vergadering tot bruiloften. En dat leidt ook weer tot een hogere wijnverkoop.
We hebben in de afgelopen 4 jaar onze huisstijl veranderd, deze is nu professioneler en uiteraard mooier. Meer van deze tijd.
Hoeveel uur werk zit er in een fles?
Een hectare wijngaard kost ongeveer 600 uur werk per jaar. Op een hectare staan 3544 planten. Dus reken maar uit…. Dan moet je nog wijn maken, en deze verkopen, ook dat kost tijd. Een fles staat ongeveer gelijk aan een plant. Mmm eigenlijk is Nederlandse wijn spot goedkoop voor zo een ambachtelijk gemaakte fles kwaliteitswijn!:-)
Wat staat er op jullie bucketlist?
Een nieuwe zelfvoorzienende wijnkelder en ontvangst ruimte voor proeverijen, culinaire feesten en zakelijke partijen.
Wat is jouw favoriete wijn van alle Betuws wijndomein wijnen?
Ik ben verzot op de LingeWit Johanniter, een smaakvolle, droge witte wijn. LingeWit Johanniter heeft een fris bouquet, een verfijnde smaak van appel, peer, citrusfruit en een aangenaam bittertje. Gastronomisch perfect inzetbaar bij rivierkreeftjes, Hollandse garnalen of vette paling. Hoe Hollands is dat…?
Wat zou je adviseren voor de feesttafel met vrienden en familie?
LingeParel Wit een feestelijker begin is er niet! Heb je echt iets bijzonders te vieren dan zou ik voor de Bruut gaan, net even een stukje meer diepgang!
Hoe zit het nu met de kwaliteit van de oogst van dit jaar?
Het is een zonovergoten jaar geweest. De druiven zijn hierdoor flink gestegen in de suikers en aroma. De volle trossen rijpen goed na in de najaarszon. De oogst is door het mooie weer iets eerder dan voorgaande jaren. We zijn dit jaar dan ook eerder klaar met oogsten. In sommige jaren is het wel eens half november! Ik verwacht dat we nu midden oktober al klaar zijn met oogsten! In de kelder staat het sap vrolijk te fermenteren.. in mei kun je het resultaat komen proeven! We genieten nu eerst nog even van rood 2016, wat echt een fantastisch jaar was, en volfruitig wit uit 2017.