Mysterieus
Toen ik een jaar of 7 was, studeerde mijn vader voor Vinoloog op de Wijnacademie. Vaak lag er een mooi wijnboek op tafel van Hubrecht Duijker. Hij was de eerste bekende wijnschrijver van Nederland en is nog steeds werkzaam als wijnjournalist.
Als kind bladerde ik voorzichtig door zijn boeken met prachtige foto’s van wijngaarden. U kunt zich dan ook voorstellen dat ik drie weken geleden bijzonder trots was dat ik het stokje van “Croatian Wine Ambassador 2023” van hem overgedragen heb gekregen.
Kroatië is bij het grote publiek erg geliefd als vakantieland. Het land ligt tussen Bosnië-Herzegovina, Hongarije, Montenegro, Servië en Slovenië. Wat de meeste mensen niet weten is dat Kroatië één van de oudste wijngebieden ter wereld is. Toch zijn Kroatische wijnen bij de Nederlandse consument nog redelijk onbekend. Hoe komt het dan dat Kroatische wijnen na al die jaren nu pas in opkomst is?
Tot de jaren 90 behoorde Kroatië tot Joegoslavië samen met buurlanden Bosnië, Montenegro, Servië en Slovenië. Er was geen import en geen pr naar Europa. Alle wijn was bestemd voor de binnenlandse markt. Na de oorlog viel Joegoslavië uiteen in onder andere Kroatië.
Vanwege de bijzondere geografische ligging draagt Kroatië een gemengde eetcultuur met zich mee, die zowel westerse als oosterse invloeden kent.
Zo kennen de Kroaten veel pittige gekruide en boersige gerechten als goulash. Bijna buurman Italië heeft ook culinaire invloed op de eerlijke keuken van Kroatië. Gerechten als pasta’s en risotto, gerookte hammen, olijven en harde kazen zie je terug.
We vlogen op vakantiebestemming Pula op het schiereiland Istrië. Het is gelegen aan de Adriatische zee. De omgeving doet denken aan een Toscaans landschap met allemaal olijfbomen en cipressen.
De wijngaarden liggen op heuvels in de buurt van het dorp Momjan. Het wijnhuis Kabola is een ecologisch familiebedrijf en bestaat sinds 1881. Zij waren dan ook het eerste wijnhuis met een Eko certificaat in Istrië.
Tijdens het feestje op de ambassade van Kroatië kreeg ik een glas volle rode wijn van de terandruif ingeschonken. Deze authentieke druif vind je niet alleen in Kroatië maar ook in Slovenië en Italië. Soms vermomd onder de naam refosco of terrano.
De wijn in mijn glas was vol, puur en robuust. Sexy, fris en zwoel. Rijke kersenjam met vanille en verleidelijk lekker.
De houtgerijpte wijn gaat goed met gerechten met truffel en gedroogde hammen maar ook suddervleesgerechten passen goed bij deze wijn. Een waanzinnig glas met een eigen smaak!
Op het etiket staat: organic by nature. En dat is het!! Niets meer en niets minder.
2020, Teran, Kabola, Eko, Istrië, Kroatië
www.croatianwine.online.nl
24,95