Medaille op fles

Wat betekent het als er een medaille zit op een fles wijn?
Met deze vraag reisde ik vorig jaar af naar Zuid-Afrika.
Ik was daar op uitnodiging van “Concours Mondial du Sauvignon”.  Deze belangrijke rondreizende wijnproefwedstrijd was in het beroemde wijngebied Franschhoek neergestreken.
Vijftig professionele juryleden uit vier continenten en van negentien verschillende nationaliteiten waren daar samen gekomen.
Samen proefden we in drie ochtenden 1210 wijnen blind, allen gemaakt van de druif sauvignon blanc.

Blind? Wat bedoel ik daarmee?
We zagen geen etiket. We wisten dus niet uit welke land of van welke producent of welke prijsklasse de wijn was. Wel wisten we een jaartal……
Je beoordeelt de wijn dus zonder vooroordeel of merkverblinding en dat is heel erg leuk en verrassend!

Hoe gaat dat in zijn werk?
Er waren tien teams met ieder vijf juryleden die iedere ochtend veertig wijnen blind hebben beoordeeld. Dit doe je individueel met een iPad om jouw proefnotities en jouw puntentelling officieel vast te leggen.
Er wordt gekeken naar kleur, geur, smaak, afdronk, complexiteit, balans en algemene indruk. Vanaf 84 punten krijg de wijn een zilveren medaille, vanaf 86,5 tot 90 krijgt hij een gouden medaille en vanaf 90 punten dubbel goud.

Aan mijn jurytafel zat een wijnmaker uit de Loire, een journalist uit Noorwegen, een wijnexpert uit Zuid-Afrika en een wijninkoopster uit Spanje. Het is een rijk gevoel om met zulk talent aan één tafel te mogen zitten.
Uiteindelijk bleek na de drie dagen dat Oostenrijk (Steiermark), Frankrijk (Loire)  en Zuid-Afrika de meeste medailles hadden gekregen.
Conclusie: Een medaille van het CMS op een fles wijn betekent dat de wijn is geproefd door minstens vijf internationale professionals die samen met elkaar de wijn blind hebben geproefd en uiteindelijk goedgekeurd met een medaille.

Eenmaal thuis moest ik wel een paar dagen bijkomen van alle indrukken.
De vele bezoeken aan bijzondere wijnhuizen en lekker eten aan lange tafels onder de sterrenhemel waar de wijn rijkelijk vloeide, deed mij op een roze wolk zweven.
In mijn kantoor ging ik eens kijken welke wijn van ons uiteindelijk een gouden medaille had gekregen.
Het was een Zuid-Afrikaanse wijn gemaakt door het 400 jaar oude wijnhuis “Spier” gelegen in Stellenbosch.
De wijnmakers van Spier hebben jarenlange ervaring in het buitenland opgedaan en zijn mede hierdoor zeer innovatief.  De focus van wijn maken ligt op fruit met diepgang maar het resultaat is wijn voor elke dag.
Mijn proefnotities over deze wijn tijdens de wedstrijd waren: complexe geur, rijp groen tropisch fruit, sappig, elegant en lange afdronk.
En wat blijkt lieve mensen? Deze wijn is gewoon in Nederland te koop en ook nog eens voor een hemels prijsje!

2023, Sauvignon Blanc, Signature, Stellenbosch, Spier Estate
7,65 per fles
www.voordeelwijnen.nl

Vergelijkbare berichten