Languedoc

Ieder jaar vieren wij de verjaardag van onze moeder in Frankrijk.
Mijn tante heeft een prachtig chateau in Mondou , een piepklein plaatsje onder Bergerac.
We kwamen een week samen om herinneringen te maken en vooral heel erg lekker te eten & wijndrinken samen.
De rebelse liefde en ik plakken er ieder jaar een reis aan vast met de camper. We bedachten dat we via de Languedoc, langs de Middellandse zee naar Italië wilden.

Onze eerste stop was net voorbij Béziers in de Languedoc.
We reden kilometers door de prachtige wijngaarden die hier vallen onder de noemer Pays d’Oc.
We zagen een prachtig wijnkasteel uit de 12de eeuw midden in de wijngaarden. Vriendelijk werden we ontvangen door de eigenaren & wijnmakers Jérome en Aurélie Vic.
Jérome zijn voorouders kochten dit domein in 1904 en de vier generaties daarna maakten Preignes le Vieux tot een zeer succesvol wijnhuis met 300 ha eigen grond.
En ze zijn super trots op deze wijngaarden. Overal groeien er gele bloemetjes. Het rook zo heerlijk. Het bleek wilde venkel te zijn.

Op een gegeven moment is een wijngaard tussen de 25 en de 30 jaar oud. Dan geven de wijnstokken niet meer de kwaliteit en de hoeveelheid die gewenst is en dan worden de stokken uit de bodem gehaald. Dit noem je rooien. De wijngaarden laat men dan met rust en hier laat men andere gewassen op groeien als bijvoorbeeld graan. Zo kan de bodem uitrusten en krijg deze weer energie, balans en kracht. Dit kan soms wel 8 jaar duren. Als je er dan jonge wijnstokjes opzet, dan zie je dat deze baby alle voedingsstoffen opslurpt die de bodem rijk is en groeit dan ook als kool.

Hier  op het domein gebruikt men nergens bestrijdingsmiddelen maar ze gebruiken wel lokstoffen om concurrerende insecten te lokken die de ongewenste insecten opeten. Dat is een natuurlijk bestrijdingsmiddel.
Alle wijnen dragen dan ook het HVE-certificaat waarin alles draait om het milieu. Na het wijnmaken gooien ze al het afval als pitjes en schilletjes weer terug in de wijngaard. Zo is de cirkel rond.
Nu denkt  u misschien, daar hangt een prijskaartje aan!?
Preignes le Vieux maakt alleen “Pays d’oc” wijnen en dit betekent dat ze ruimere regels mogen hanteren als bijvoorbeeld gebruik van andere druivenrassen.
Meestal zijn dit hele betaalbare wijnen.
Ik koos deze week voor een bijzondere fijne, volle en krachtige rode wijn.
Deze wijn is verleidelijk lekker. Je proeft bramen en bessen, vanille, je ruikt rozemarijn en ik kreeg bijzonder trek in een biefstuk van de slager met gebakken champignons en ui.

2022, Petit Verdot prestige, Preignes le Vieux, Pays d’Oc, Frankrijk
8,49
www.mitra.nl

Vergelijkbare berichten