Kreeftenwijn 2024

In het hart van Limburg aan de Maas ligt een bijzonder plaatsje: Thorn.
Dit witgeschilderde stadje is een karakteristieke plek met smalle straatjes en een omvangrijke geschiedenis. In de zeventiende eeuw werd dit stadje geregeerd door louter vrouwen. Ze hadden zelfs een eigen munt. Totdat de Fransen de boel overnamen en een ramenbelasting invoerden.
Hoe groter en hoe meer ramen het huisje had, hoe hoger de belasting.
De bevolking reageerde door de ramen dicht te metselen en de schade wit te verven.  
Nu is dit één van de mooiste plaatsjes van Nederland.

Maar deze toeristische hotspot staat ook bekend om wijngoed Thorn die al meer dan 20 jaar kwalitatieve goede Nederlandse wijnen maakt.
Harry van Vorselen plantte zeshonderd wijnstokjes op het land van zijn familie.
Hij en zijn Mieke begonnen met een grote liefde voor wijn maar met weinig kennis van zaken.
Zijn Belgische buurman Karel Henkens plantte toevalligerwijs in dezelfde tijd ook zijn eerste druivenstokken op wijndomein Aldeneyck. Slechts een kwartiertje rijden van elkaar, startten deze pioniers een traject die zeer succesvol bleek.
Ze gingen samen naar de wijnbouwschool in Trier, wisselden dagelijks informatie met elkaar uit en een hechte vriendschap was geboren.

Ze produceerden al snel goede kwaliteit. De druiven uit hun Maasvallei bereikten een perfecte balans in rijpheid, suikers, aroma’s en hadden een goede zuurgraad. Hoe kon dit?
Het gebied rondom de Maas is een warm stukje Nederland en één van de droogste regio’s van de Benelux. De Kempense heuvelrug beschermt het gebied tegen koude windstromen en regenwolken die vanuit de Noordzee aankomen. Het gebied is dus zeer beschut.
Ook de rivier de Maas heeft een belangrijke invloed op de temperatuur van de Maasvallei. Zij tempert de extreme verschillen als bijvoorbeeld in het geval van vorst. Daardoor heb je dus minder kans op vorst en dus minder vorstschade. Natuurlijk gaat dat nooit altijd op, daarom heeft Harry honderden vuurpotten klaar staan om tussen de wijnstokken te zetten. Deze halen de extreme kou weg tussen de planten. De bodem van de oude armen van de Maas is een hele specifieke. De grond bestaat uit mineraalrijke kiezels en daaroverheen een dikke laag zand, leem en klei. Dit geeft uiteindelijk mineraliteit, diepgang en finesse aan de wijnen.
Dit bijzondere microklimaat stopt natuurlijk niet aan de grens. Daarom startten Harry en Karel de aanvraag voor een “Beschermde Oorsprong Benaming” alias de Bob. De eerste van de wereld die tevens grensoverschrijdend was.
De Bob Maasvallei Limburg geeft de precieze oorsprong aan en de kwaliteit van smaak is hoog, het heeft zijn eigen identiteit en een bijzondere terroir expressie in iedere wijn.
Deze Bob Maasvallei Limburg ontvingen ze in 2018 en daarmee werden zij de pioniers van de lage landen.

Volgens Harry wordt de wijn niet in de kelder gemaakt maar in de wijngaard. De druiven die hij verbouwt zijn o.a. pinot auxerois, riesling, dornfelder, pinot noir en als enige wijnmaker in Nederland: frühburgunder. Harry bepaalt in de wijngaard welke stijl wijn er wordt gemaakt. Word het een frisse stijl of juist een rijke stijl?


Het geheim van wijngoed Thorn is het weghalen van de overtollige druiventrossen begin augustus. De plant hoeft zijn energie over minder druiventrossen te verdelen. De concentratie van suikers en aroma’s van de overgebleven trossen neemt toe. Als dan eindelijk de druiven gegroeid zijn, zijn er altijd kapers op de kust. Vogels en wespen houden van rijpe druiven. Daarom krijgen de wijnstokken in augustus speciale netten over zich heen om zich te beschermen tegen deze natuurlijke vijanden. Tussen de wijnstokken wordt de begroeiing als gras en onkruid niet verwijderd maar geknakt. Zo behoud je de insecten, de juiste vochtigheid en bescherming voor de bodem.
Er is veel leven in de wijngaard!

De “Kreeftenwijn van het jaar 2024” is de Pinot gris uit 2022 geworden.
Het is een heldere donkergele witte wijn met een enorm concentratie rijp geel fruit in de geur en smaak. Je herkent verse geplukte bloemen en rijpe peer en de afdronk is zacht en kruidig.
Het vleugje honing in deze droge witte wijn combineert goed met het zoetje van de kreeft.
Buiten kreeft gaat deze wijn goed met groentegerechten als asperges, gerechten met Aziatische smaken en schelpdieren.
Wilt u dit wijnhuis bezoeken en de wijn proeven?
Dan kunt u de wijnwinkel en proeflokaal in het centrum van Thorn bezoeken.
Veel plezier!

2022, Pinot Gris, wijngoed Thorn, Limburg
16,00
https://wijngoed-thorn.nl

Vergelijkbare berichten