Klein maar fijn

De rit van de Languedoc naar Italië met de camper was lang maar prachtig zo langs de Middellandse zee. Het eerste Italiaanse wijngebied net over de Franse grens is Ligurië. Het is een van de kleinste regio’s die Italië kent. Het gebied kenmerkt zich door prachtige havenplaatsjes en kleurrijke huizen.
Het ligt aan de Ligurische zee, wat een verlengstuk is van de Middellandse zee. Het gebied wordt beschermd tegen koude wind door de Apennijnen. Daardoor is het er aangenaam en fijn. We belandden in Savona, een prachtig oud en authentiek havenstadje met een enorme historie.
We werden ontvangen door de beste oestersteker van Italië. Luca bleek een uitstekende gastheer te zijn die ons in 24 uur het basisprincipe van Italië uitlegde.
De Italiaan luncht iedere dag warm rond de klok van 13h30 met een glas wijn en snijdt nooit zijn pasta! Hij draait zijn pasta sierlijk rond met zijn vork. En antipasti eet je altijd voorafgaande van de pasta. Nooit erna!
We aten de specialiteiten van Ligurië;  Sardines en ansjovis, tonijn, pesto, tomaten en vaak met olijfolie die men hier de beste van Italië noemt. Hier ontbijt men met focaccia met ansjovis en boter.

Luca schonk een lokale droge witte wijn in voor ons. Het was een Liguria di Levante.
De Italiaanse Riviera ligt ten westen & ten oosten van de grote havenstad Genua. “Levante” betekent ten oosten en “Ponente” betekent ten westen van deze beroemde stad.
Zo lees jij af waar de wijn precies vandaan komt.
Italië heeft meer dan 2000 verschillende druivenrassen dus het is een bijzonder ingewikkeld wijnland om het te kunnen begrijpen.  Ligurië heeft er al meer dan honderd en er wordt voornamelijk witte wijn van gemaakt.
De wijn van deze week is gemaakt voor 85 % vermentino aangevuld met de onbekende albarola. De mineralige witte wijn heeft geen houten vaten gezien en is gemaakt op rvs. Ze smaakt heel fruitig met tonen van sappige citroen en heeft een ziltige omlijsting. Deze betaalbare wijn is een speld in een hooiberg. Door de continue ziltige zeewind, de warme zon en de vaak steile hellingen is het vaak moeilijk om hier wijn te maken. Toch maken ze bijzondere ziltige & fruitige wijnen van vermentino die we in de Languedoc kennen als rolle. De inwoners en de toeristen drinken het beetje wat geproduceerd wordt zelf op. Daardoor zijn de meeste Ligurische wijnen best een beetje duur in Nederland. Maar soms, heel soms, vind je een betaalbare. En wij hebben hem gevonden! De wijn gaat fantastisch bij verse vis, antipasti, pasta pesto en hartige taarten.

2022, Liguria di Levante, Muri Grandi, Cantine Federici, Italië
13,00 per fles
www.ildivino.nl

Vergelijkbare berichten