Godello op Ibiza

Twee weken geleden vierde ik mijn 49ste verjaardag op Ibiza gezellig met mijn zusje Jojanneke.
Ibiza heeft voor ieder wat wils. Je kunt er qua stranden en culinair van alles vinden. Het was fantastisch weer zo in de herfstvakantie.
Onder de rieten parasolletjes lagen wij op goedkope blauwwitte plastic strandbedjes die in het eerste uur nog prima lagen, maar na een tijdje begon mijn onderrug pijnlijk te zeuren.  

Toen we een twee dagen later op een veel te duur bedje lagen in Talamanca, merkte ik een duidelijk verschil op. Wat een comfort, wat een zachte kussens. We rustten echt uit en het was een ontzettende fijne dag.
Eigenlijk is dat ook zo met wijn! Er is niets mis met een goed glas goedkopere wijn. Het lest de dorst, jouw smaakpapillen worden opgefrist en het geeft kortstondig comfort.
Maar blijf je het doordrinken, dan merk je het ongemak, maagzuur en de hoofdpijn.

Op mijn verjaardag kozen we voor een prachtig restaurant op het strand. We kregen de uitgebreide wijnkaart. Ik bestelde een dure fles Godello uit het Spaanse Valdeorras.
De gastheer kwam met een roestvrijstalen koeler aan met ijswater. Dat is altijd gevaarlijk voor de smaak. Want als je dat niet in de gaten houdt, is de wijn ook ijskoud en proef je dus niets meer van de smaak. Ik speel altijd met de wijn, de koeler en de tafel. Het liefst zet ik de wijn puur op ijsblokjes zonder water omdat de temperatuur dan gelijkmatiger lager wordt.

Bij de eerste slok keken we elkaar aan: jeetje wat is dit lekker!
Zo’n comfort in jouw mond, zo zacht als honing, vriendelijk en fijn en wat een lange maar ook frisse afdronk. 
De wijn had een expressieve geur van tropisch fruit als citrus & rijpe meloen. Het was een behoorlijke rijke wijn en hij had wat eten nodig. We bestelden er gamba’s met knoflook bij en een salade met dun gesneden smaakvolle tomaat, ui en tonijn.
Ik riep nog iets van dit is een perfecte witte herfstwijn voor in Nederland en toen was de fles leeg…

De godello is een authentiek Spaans druivenras wat verbouwd wordt met name in Valdeorras. Dit wijngebied ligt in noordwest Spanje, in Galicië.
Bijna was godello uitgestorven maar de Spanjaard Horacio Fernández Presa stak hier een stokje voor. De wijngaarden die hij heeft behouden, produceren nog steeds godello druiven. De stokken zijn dus heel oud “Cepas vellas” en produceren druiven met concentratie..
De wijn krijgt een nog rijkere karakter door de vijf maanden lange rijping op zijn gistcellen.

2021, Godello, Cepas Vellas, Godeval, Valdeorras, Spanje
www.okhuysen.nl
19,95

Vergelijkbare berichten