Frisse duik
Het voelt goed om weer terug te zijn!
Ik ben een vrouw die houdt van altijd buiten zijn. Dus toen het de afgelopen zomer heel veel regende, zat ik gewoon buiten in de veranda bij mijn pipowagen. Ook toen het nog geen strandweer was , gingen we met ons jaarlijks familie-uitje gewoon kamperen achter het circuit op Zandvoort.
Heerlijk urenlang wandelen over het strand, sjiek uit eten en uiteraard zwemmen in de zee. Even niks en in het nu. Stilstaan bij herinneringen die er zijn in jouw hoofd maar niet meer in de realiteit.
Toen ik na een heerlijke duik uit zee liep, voelde ik mij als de verfrissende witte wijn die ik dronk in een bistro in het centrum van Zandvoort de avond ervoor.
“Fijn & zacht, fris, fruitig, krachtig maar toch soepel”
Het was een witte Côtes du Rhône.
Het Franse Rhône dal is een van de oudste wijngebieden van Frankrijk en bezit maar liefst 21 verschillende druivenrassen. Côtes du Rhône staat veelal bekend om zijn kruidige rode wijnen maar mijn hartje slaat altijd een slag extra bij de witte variant. Traditionele witte druivenrassen uit de zuidelijke Rhône streek worden gebruikt voor de wijn van deze week: grenache blanc, viognier samen met wat roussanne en marsanne en extra clairette voor wat meer frisheid.
Deze druivenrassen staan op wijngaarden met veel grote keien tussen de wijnstokken.
Deze zogenoemde “galets” hebben een bijzondere functie. Overdag pakken ze het warme zonlicht op wat ze s ’nachts weer afgeven aan de wijnstokken. Deze wijnstokken hebben het namelijk best wel koud door de constante koude Mistralwind die van noord naar zuid waait. De galets zijn dus eigenlijk warme kruikjes voor de druiven. De druiven krijgen daardoor dag & nacht warmte en rijpen langzaam tot zeer smaakvolle druiven met veel sap & complexiteit.
De vijf verschillende witte druivenrassen samen, geven de wijn dus diepgang maar toch toegankelijkheid in geur en smaak. Een kwart van de wijn heeft kort op gebruikte eikenhouten vaten gelegen. Daardoor is de wijn wat voller en gestructureerd maar is er geen enorme houtsmaak die de nuances verbergt. Het tropische fruit als perzik & abrikoos wordt omlijst met een zacht romige structuur waar de witte kruidigheid nog steeds in uitblinkt. Dit is de perfect wijn voor een zomer die maar niet wilde doorbreken. Deze “la fleur solitaire” wat muurbloempje betekent, is een breed inzetbare wonderwijn. Combineer deze wijn met verschillende visgerechten zonder uitgesproken sauzen.
Maar denk ook eens aan de Afrikaanse keuken als Marokkaanse tajine en specerijen als kaneel, kardemom of ras-el-hanout.
2021, Côtes du Rhône blanc, “La fleur solitaire”, Boutinot, Rhône, Frankrijk
www.perfectewijn.nl
11,85