Friese bubbels

Tijdens het familieweekend in Friesland, kon ik het niet laten om te kijken of er wijngaarden in de buurt waren. En inderdaad! Sinds 2009 bestaat Wijngaard De Frysling van Douwe en Jantiene Broersma.
En niet zomaar een wijngaard! Eentje die al benoemd is tot “beste wijngaardenier 2018” en tijdens de wijnkeuring van de lage landen 2023 zijn de Brûswijn brut 2020 en de Brûswijn Johanniter 2020 gekozen tot de beste mousserende wijnen..
Hier wilde ik een kijkje nemen!

In de stromende regen werd ik warm ontvangen op de zondagochtend inclusief hondje en poes Wijntje. De wijngaard staat er prachtig bij op de vruchtbare zandgronden. Kippen lopen rond vergezelt door een trotse haan. Hier is het leuk!

Door de unieke noordelijke gelegen locatie, is het vaker kouder en natter dan in de rest van Nederland. De oogst is pas een maand na die van Limburg.
In 2012 zijn er door nachtvorst 2000 stokken kapotgevroren. In 2000 hebben ze, na jarenlange vuurtonnen in de wijngaard te hebben gezet, een beregeningsinstallatie aan laten leggen. Dit stromende water beschermt alle stokken tegen de kou!

De wijnen van de Frysling hebben de hoogste zuren van heel Nederland. Dat klinkt misschien niet aantrekkelijk maar wacht maar tot je hun mousserende wijnen hebt geproefd.!
In 2014 lanceerden ze hun methode traditionelle met de spannende naam: Friese Sjampanje.
Maar deze naam mocht niet vanuit Frankrijk dus bedachten ze de prachtige naam: Brûswijn.

Douwe is verantwoordelijk voor het werk in de wijngaard.
Op de 1,5 hectare holistisch onderhouden wijngaard, verbouwen ze 6 nieuw ontwikkelde druivenrassen De Johanniter, Solaris, Souvignier Gris, Pinotin, Cabernet Cortis en Cabaret Noir die passen in het Nederlandse klimaat en met een hoge mate van resistentie tegen valse meeldauw en andere ziektes.
Holistisch? Hoe zit dat?
Douwe zegt hierover; “Wij geloven dat we onze grond te leen hebben. We delen deze grond met veel soorten planten en dieren, die ieder een functie in het ecosysteem van de wijngaard hebben.
Samen zorgen we voor een omgeving die ook lang nadat wij zijn vertrokken schoon, gezond en productief kan zijn”
En dat zie je! Overal lopen en vliegen er beestjes rond als lieveheerstjes, wilde bijen en hommels en de bodem is bedekt met paardenbloemen, klaver en gras. Het is hier een paradijs! De Brûswijn Brut is gemaakt van de druiven Johanniter en Souvignier gris.
De wijn heeft 24 maanden op zijn gistcellen op fles gelegen en is gemaakt volgens de Methode Traditionelle.  Een prachtige zachte mousse landt op jouw tong met speelse frisheid van appels en limoen.  Deze fries mag je serveren op 10 graden en combineren met alles wat vis is.

www.frysling.nl
25 euro

Vergelijkbare berichten