Festival wijn

Mijn vriendin Babette en ik hadden bedacht om een festival te pakken. We kozen voor het meest duurzame festival van Nederland: “Into the great wide open”. Slechts 6000 bezoekers mogen op dit muziekfestival komen en de theaters & podia liggen verscholen midden in het bos of in een duinpan.
De natuur is het decor. Daar moesten wij meer van weten……
Het festival ging dit jaar ,op zijn 15de verjaardag, bijna helemaal van de aggregaten af en oplaadbare batterijen voorzagen de podia stroom. Hiermee werd 6000 liter diesel en de uitstoot die hiermee gepaard gaat, bespaard op, de 9000 liter het jaar ervoor. 
Zo waren er verder geen restafvalbakken en alleen maar herbruikbaar servies.

Mijn eerste vraag als wijngek was natuurlijk; Is er ook een wijnbar?
Jazeker! Die was er!
Dus toog ik opgewekt in een rechte lijn naar de Wijnbar van Grapedistrict op het grote sportveld. Op de wijnkaart stonden 29 verschillende wijnen. Mijn feest was begonnen!
Negen wijnen, met name de goedkoopste, waren conventioneel geproduceerd,  maar de rest was wel duurzaam, biologisch en zelfs biodynamisch gemaakt.
Grapedistrict zegt hierover:
“Helaas niet alles, zo is biologisch producerend helaas nog niet honderd procent een thema. Maar we zijn flink op zoek en bij iedere nieuwe wijn de wij opnemen in ons assortiment is duurzaamheid een belangrijk thema”
We gingen aan het ”werk” met de festival wijnkaart.
Op vrijdag feestten we nog in de late uurtjes door met de crémant de Bourgogne van Bruno Dangin (winkelprijs 19,95). Een biodynamische mousserende wijn die heerlijk smaakte, fijne mousse en zuren met rondheid en had een verkwikkend effect.
Op zaterdag dronken we een Portugese witte wijn van chardonnay en arinto met een vleugje houtrijping om de kater tegen te gaan. (Lista Negra Reserva, Setúbal, Portugal, winkelprijs 9,99)
De wijn had alles in zich: rondheid, tropisch fruit met opfrissende zuren en stevig & romig genoeg om er voorzichtig van te nippen.  Zelfs Babette die niet van Chardonnay houdt, vond deze wijn aangenaam en lekker.
Maar we starten ons festival donderdagmiddag met een Vlielandse Bunkerkaasplankje.
We dronken er een fles Silvaner, Stahlnagel uit Franken bij die verrassend goed ging bij alle kazen.
Deze Oost-Duitse wijn op rvs is schoon, super fris als appels en citrus maar zonder agressie, zacht, mineralig en perfect om de avond mee te beginnen. De wijnmaker is een “rising star” maar de complimenten slaat hij in de wind. “De wijngaard maakt de wijn” zegt hij.  De wijngaarden zijn gelegen op een oude steengroeve van mosselkalk.
In 2019 is Tobias Nagel begonnen met biologische landbouw.
“Into the great white wine!”

2022, Silvaner, Stahlnagel, Franken, Duitsland.
10,99 (winkelprijs)
Grapedistrict

Vergelijkbare berichten