Feromonen

In 2019 ontdekte ik al dat er uit Slovenië hele goede wijnen komen. Tijdens een wijnwedstrijd met 1200 flessen sauvignon blanc naast elkaar, waren er drie landen & gebieden die bijzonder goed naar voren kwamen: Frankrijk, (Loire) , Oostenrijk (Kremstal) en Slovenië (Podravje)

Maar waar ligt Slovenië eigenlijk precies en wat moet je je voorstellen bij dit land?
Wel, na een week te hebben gevaren langs de Kroatische kust en over de prachtig blauwe zee te hebben gekeken tot de horizon, was Slovenië precies het tegenovergestelde: Groen!

Dit cool-climate land is het groene hart van Europa. Rondom liggen de landen Italië, Kroatië, Hongarije en Oostenrijk. Alleen maar bossen en hellingen, dalen en bergen, kilometers lange wijngaarden onderbroken door prachtige kleine dorpjes. Dat is Slovenië pur sang!
Je hebt het gevoel dat je in een groen miniatuurdecor van een speelgoedtreintje bent beland. Slovenië is, na het uiteenvallen van Joegoslavië, zich gaan richten op het produceren van kwaliteit boven kwantiteit.

Het land heeft drie wijnstreken: Podravje, Primorska en Posavje.
Ik mocht, samen met de volledige jury van Wijnvrouw van het jaar (2019-2023), mee naar het grootste wijngebied: Podravje. Deze ligt in het oosten van Slovenië tegen Hongarije aan. Dit alles op uitnodiging van Tatjana Puklavec.

Haar opa heeft in 1934 een zeven verdiepingen tellende wijnkelder gebouwd in een hele hoge berg bij Jeruzalem-Ormoz. Tot op de dag van vandaag produceert wijnhuis “Puklavec Family Wines” wijnen over de hele wereld.
Ze produceren verschillende niveau’s; van een supermarkt lijn (Puklavec en Friends) die je direct kunt drinken, terroir wijnen van de beste wijngaarden (Seven numbers) tot aan de archiefwijnen uit de 90 jaar oude wijnkelder van de family Puklavec.

Grote verrassing! Wij kregen ons geboortejaar te proeven. Ik kreeg een trockenbeerenauslese uit 1974 van de furmint druif. De wijn was gestructureerd, vol, vet op de botten, exotische honingraat met een prachtige zuurgraad. Wat een geweldige levendige wijn voor een bijna 50 jaar oude wijn. Leek mij heerlijk bij een warm appeltaartje……

Het indrukwekkende bedrijf heeft een aantal jaren achter elkaar de prijs: “Best winery of Slovenia “gewonnen en ook internationaal winnen de wijnen prijs na prijs.
We hebben veel andere wijnhuizen geproefd in de geweldige (sterren) restaurants en stubes. Naast Puklavec was het huis Verus ook een opvallend wijnhuis. Deze is net als Puklavec ook gelegen bij de dorpen Ormoz- Jeruzalem. Zuiver en elegant!

Wij als wijnprofessionals moesten wel opnieuw leren “lopen” zeg maar.
Onbekende druivenrassen, internationale druivenrassen die in Slovenië anders heten, onbekende gebieden en het uitspreken van namen bleek ook niet altijd makkelijk. De druivenrassen voor wit zijn bijvoorbeeld; modri pinot (pinot gris) & furmint (sipon) .

Maar het koele Slovenië is vooral het land van witte wijn en bubbels. Elegant, fruitig, frisse en expressieve witte (mousserende) wijnen.
Bij Puklavec Family Estate plukken ze bijna alles met de hand. Een derde van de 508 ha wijngaarden zijn gelegen op steile hellingen waar je met de machine niet of nauwelijks bij komt. (De zon daarentegen wel 😉.)
Jazeker, dat is enorm arbeidsintensief maar dit merkt men wel uiteindelijk aan een betere kwaliteit van de wijn en de wijn smaakt en ruikt zuiver.

Over zuiver gesproken! Hoe zit het met bestrijdingsmiddelen?
Het bedrijf gebruikt geen chemische middelen.  Ze hanteren het “friendly to nature” concept met het doel om de biodiversiteit te vergroten. Ook gebruiken ze biologisch afbreekbare middelen en “feromoonverstoorders” tegen schadelijke vlinders en motten. Dit betekent dat er een plastic verdamper met vrouwelijke feromonen in de wijnranken wordt gehangen waardoor de mannetjes in de paartijd, (op zoek naar de vrouwtjes), geen echte vrouwtjes meer kunnen vinden. Geen voortplanting en dus geen overlast meer.
Dus zo hoeft men geen schadelijke stoffen te gebruiken op de planten wat uiteindelijk de grond in gaat of wat andere dieren binnenkrijgen. Zo houdt de je de natuur gezond!

Drie dagen Slovenië was natuurlijk te weinig om het hele land te zien. Het land is absoluut te moeite waard om terug te gaan als je tot rust wilt komen in een van de wijnspa’s of de honderden wijnhuizen die je kunt bezoeken met proeflokalen met het allermooiste uitzicht.
We love SLOVEnia!

Vergelijkbare berichten