Feestwijn zonder hoofdpijn

Na de succesvolle dagen in het Wijntheater tijdens Gastvrij Rotterdam 2023 werd het tijd om zelf eens te ontspannen. Afgelopen weekend hebben we het begin van de herfst gevierd met vrienden bij ons op de camping. Drie dagen lang goede gesprekken, muziek en heel veel wijn. Ik zit nu dan ook met wallen onder mijn ogen en verdwaalde glitters op mijn gezicht deze column te schrijven.
Het weer was heerlijk, de zon scheen en de wind hield zich stil zo daar in het bos.

Ik vind het altijd leuk om te zien welke wijnen iedereen meebrengt. Want op een feestje wil je graag een lekker glas drinken, wat vriendelijk bij je binnenkomt en waar je energie van krijgt zonder de volgende dag ziek te zijn.
Nou we hebben hem dit weekend gevonden hoor. Een mousserende rosé uit Oostenrijk in een prachtige fles met geschilderde bloemen, bijen en vlinders.  En iedereen, niemand uitgezonderd, vond deze ‘Special Edition” lekker!
De wijn heeft een stevige maar verfijnde mousse en super fruitig, herkenbaar als bosaardbeitjes en rode bosbessen. De druiven pinot noir, st. laurent en zweigelt komen uit Burgenland; het prachtige wijngebied in het oosten van Oostenrijk. De wijn wordt gemaakt door de familie Schlumberger. Zij zijn grondlegger van Oostenrijkse mousserende wijnen.
De oprichter Robert Alwin Schlumberger heeft in 1842 geleerd hoe hij de belletjes in de wijn krijgt. Deze traditionele methode leerde hij toentertijd bij het beroemde champagnehuis Ruinart.
De flessen liggen minimaal 9 maanden in de authentieke oudste wijnkelders van Oostenrijk te rijpen.

Waar Schlumberger ook bekend om staat zijn hun wijnen met lage histaminegehalte.
Histamine wordt allereerst door je eigen lichaam aangemaakt maar het zit ook in voedingsmiddelen en wijn. Histamine heeft allerlei nuttige functies. Zo zorgt het voor de aanmaak van maagzuur en stimuleert je bloedsomloop. Maar een teveel aan histamine kan echter verschillende klachten veroorzaken.  Heb jij wel eens last gehad van jeuk, migraine, benauwdheid, rode vlekken, verstopte neus of slapeloosheid? Ik wel!

Het histamine gehalte is hoger bij voeding dat gerijpt is zoals bij groenten en fruit. Denk aan aardbeien, tomaat, ananas, avocado. Als het product gegist of gefermenteerd is zoals wijn, (oude) kaas en zuurkool, maar ook als het vis of vleesproduct minder vers is, dan is het histaminegehalte hoger dan normaal.

Wij dronken deze feestelijke bubbel het hele weekend door en aten er van alles bij; Borrelplanken met gerijpte kazen, pizza met tomaat en verse zalm sashimi met wasabi en soja.   
Een heel weekend feest zonder hoofdpijn!

Schlumberger, Special Edition, Rosé, Klassik Brut, Sekt, Burgenland, Oostenrijk
12,95
www.valkwijn.nl

Vergelijkbare berichten