Feestwijn zonder hoofdpijn

Na de succesvolle dagen in het Wijntheater tijdens Gastvrij Rotterdam 2023 werd het tijd om zelf eens te ontspannen. Afgelopen weekend hebben we het begin van de herfst gevierd met vrienden bij ons op de camping. Drie dagen lang goede gesprekken, muziek en heel veel wijn. Ik zit nu dan ook met wallen onder mijn ogen en verdwaalde glitters op mijn gezicht deze column te schrijven.
Het weer was heerlijk, de zon scheen en de wind hield zich stil zo daar in het bos.

Ik vind het altijd leuk om te zien welke wijnen iedereen meebrengt. Want op een feestje wil je graag een lekker glas drinken, wat vriendelijk bij je binnenkomt en waar je energie van krijgt zonder de volgende dag ziek te zijn.
Nou we hebben hem dit weekend gevonden hoor. Een mousserende rosé uit Oostenrijk in een prachtige fles met geschilderde bloemen, bijen en vlinders.  En iedereen, niemand uitgezonderd, vond deze ‘Special Edition” lekker!
De wijn heeft een stevige maar verfijnde mousse en super fruitig, herkenbaar als bosaardbeitjes en rode bosbessen. De druiven pinot noir, st. laurent en zweigelt komen uit Burgenland; het prachtige wijngebied in het oosten van Oostenrijk. De wijn wordt gemaakt door de familie Schlumberger. Zij zijn grondlegger van Oostenrijkse mousserende wijnen.
De oprichter Robert Alwin Schlumberger heeft in 1842 geleerd hoe hij de belletjes in de wijn krijgt. Deze traditionele methode leerde hij toentertijd bij het beroemde champagnehuis Ruinart.
De flessen liggen minimaal 9 maanden in de authentieke oudste wijnkelders van Oostenrijk te rijpen.

Waar Schlumberger ook bekend om staat zijn hun wijnen met lage histaminegehalte.
Histamine wordt allereerst door je eigen lichaam aangemaakt maar het zit ook in voedingsmiddelen en wijn. Histamine heeft allerlei nuttige functies. Zo zorgt het voor de aanmaak van maagzuur en stimuleert je bloedsomloop. Maar een teveel aan histamine kan echter verschillende klachten veroorzaken.  Heb jij wel eens last gehad van jeuk, migraine, benauwdheid, rode vlekken, verstopte neus of slapeloosheid? Ik wel!

Het histamine gehalte is hoger bij voeding dat gerijpt is zoals bij groenten en fruit. Denk aan aardbeien, tomaat, ananas, avocado. Als het product gegist of gefermenteerd is zoals wijn, (oude) kaas en zuurkool, maar ook als het vis of vleesproduct minder vers is, dan is het histaminegehalte hoger dan normaal.

Wij dronken deze feestelijke bubbel het hele weekend door en aten er van alles bij; Borrelplanken met gerijpte kazen, pizza met tomaat en verse zalm sashimi met wasabi en soja.   
Een heel weekend feest zonder hoofdpijn!

Schlumberger, Special Edition, Rosé, Klassik Brut, Sekt, Burgenland, Oostenrijk
12,95
www.valkwijn.nl

Vergelijkbare berichten

  • Back to the seventies

    Niet alleen in Nederland regent het al weken, ook Italië heeft het zwaar.We verlaten de buien bij de oostkust en gaan richting het noorden. Het volgende gebied van onze reis is Emilia-Romagna.  De regio met prachtig steden als Bologna. Echt…

  • Sexy zonder make-up

    Twee jaar geleden stond hij voor mijn neus op Gastvrij Rotterdam in ons Wijntheater: Wijnmaker Reinhard Odendaal van wijnhuis Aaldering uit Zuid-Afrika.Hij had vier wijnen mee: een prachtige witte, een prijswinnende rosé en twee stijlen rode wijnen.Het bijzondere was dat…

  • Klassiek & elegant

    Afgelopen week was ik te gast bij brasserie Woodz aan de Kralingsplas in Rotterdam. Een heerlijke frisse no-nonsens zaak met een prachtig terras aan het water.Ik was daar omdat stichting Wijnvrouw van het jaar een diner organiseerde, waar de nieuwe…

  • Beendroge topper!

    Ieder jaar vindt in Amsterdam een vakbeurs plaats speciaal voor wijnprofessionals zoals ik. Sommeliers, wijnpers, wijnimporteurs, horeca en vakhandel, wijnmerken maar ook wijngebieden en zelfs landen bieden hun wijn aan en laten deze proeven. Daarnaast wordt er flink genetwerkt en…

  • Sterretjes

    Er werd mij gevraagd of ik de nieuwste wijnen van het beroemde Australische wijnhuis Penfolds wilde proeven. Alleen was de locatie in Menton in Zuid-Frankrijk in… een drie sterren Michelinrestaurant! Lang hoefde ik daar niet over na te denken. Ik…

  • Ondeugende powervrouw

    Op een doordeweekse dag organiseerden wij de tweede nominatie van Wijnvrouw van het jaar 2024  in het prachtige exclusieve hotel The Grand in Amsterdam.De genodigden waren bijna allemaal (ex) genomineerden van de afgelopen vijf jaar.Wijnjournaliste Anne-Wies van Oosten liep met…