Feestdagen-wijn

Op de eerste avond dat het vroor, glibberden mijn vriendin Bambi achter het Centraal Station van Amsterdam naar een feestje. Als kersverse Croatian Wine Ambassador 2023 was ik uitgenodigd door het verkeersbureau Kroatië voor een feestelijke bijeenkomst met wijn, culinaire hapjes, presentaties en culinaire helden.
Het eerste wat we roken toen we binnen waren was truffel. Zo zie ik het nooit, zo iedere week.
Maar zo toevallig is dat natuurlijk niet. Kroatië ligt aan de overkant van de Adriatische zee tegenover Italië. Dus deze twee landen hebben wel wat gemeen.
Het Kroatische Istrië is een schiereiland waar veel Nederlanders op het stadje Pula vliegen voor een vakantie. Het gebied heeft van alles te bieden: prachtige stranden tot aan cultureel erfgoed. Maar wat ik vooral interessant vind aan Istrië is de wijn. In 2019 heb ik een prachtig tour langs verschillende wijnhuizen mogen maken, waaronder het één na grootste wijnhuis van Kroatië: Medea. Dit wijnhuis is een goed voorbeeld van de modernisering van de wijnwereld in Kroatië. In de tijd dat het land nog een onderdeel was van het oude Joegoslavië, was deze coöperatie in handen van de overheid. De nadruk lag in de jaren 70 meer op massaal produceren dan op kwaliteit.
Maar de tijden zijn gelukkig ten positieven veranderd!
De meeste wijnhuizen zijn nu geprivatiseerd. Er is een jonge generatie wijnmakers opgestaan om moderne wijnen te maken met groot respect voor lokale druivenrassen als bijvoorbeeld de teran en istarska malvazija.
Ik bestelde een glas van deze wijn aan de bar. Het was gelijk liefde op het eerste gezicht:  
Gewoon een lekker sappige wijn, zonder hout, zonder praatjes maar wel met complexiteit, frisheid van citrus, licht tropische fruit en een aangename ronde bitter. Ze bleef perfect overeind staan met de gerookte zalm, de Kroatische ham en de truffelchips. Maar ze was vooral vriendelijk en ik kon haar de hele avond drinken.
Dit is de perfecte feestdagenwijn waar je voor een groot gezelschap een wijn moet uitkiezen om de hele avond door te drinken. En deze wijn is “vegan” dus super geschikt voor jouw veganistische vrienden. “Vegan”bij wijn betekent dat de wijn is gefilterd met een plantaardig product i.p.v. met een dierlijk product. Deze allemansvriend is ook nog gastronomische breed inzetbaar: Van Japans tot aan gerechtjes met paddenstoelen en lichte sauzen. Serveer de wijn rond de tien graden en schenk hem in een taptoe lopend, hoog glas. Vorig jaar heeft deze wijn een medaille gewonnen bij een wijnwedstrijd van het wijntijdschrift “Decanter”.
Dus met deze wijn kun jij voor de dag komen bij jouw vrienden.

2022, Istarska Malvazija, Medea, Istrië, Kroatië
11,25
www.croatianwine.online


Vergelijkbare berichten