Duurste wijn van de wereld

Hoe smaakt de duurste wijn van de wereld?

De liefde voor wijn is met de paplepel ingegoten door mijn vader. Velen  reizen hebben we samen gedaan en natuurlijk ook naar ons lievelingsgebied Bourgogne.
Kom, zei mijn vader mysterieus, ik ga je iets geweldigs laten zien.
We liepen straatje in en uit, er was niemand op straat en daar bij een houten dichte poort stond hij stil. Ja! Kijk! Hier is het!
Ik zag niets. Alleen een piepklein gouden plaatje met Domaine de La Romanée-Conti er op.
“Achter deze muur wordt de beste wijn van de wereld gemaakt” sprak mijn vader op geheimzinnige toon.  Hij was er zelfs binnen geweest een paar jaar daarvoor op uitnodiging van Henk Maas van wijnimport Le Vin en Direct.
Ik was diep onder de indruk!

27 jaar later ….
Er komt een uitnodiging binnen op mijn mail.
“Maandag 29 oktober staat een memorabele proeverij op het programma in de historische raadszaal van Sofitel The Grand Amsterdam.
Hierbij krijgen jullie alle wijnen van het Domaine de la Romanée-Conti te proeven van het jaargang 2014 inclusief de zeldzame Montrachet en La Romanée-Conti.
Onderbegeleiding van wijnlegende Aubert de Villaine worden de wijnen van het domaine toegelicht.”
Ik geef een brul van blijdschap, de katten kijken verstoord op uit hun middagslaapje en Barend kijkt me verschrikt aan. Wat is er aan de hand?

Het wijndomein La Romanée-Conti is gelegen in Vosne-Romanée, een dorp in de Côtes de Nuits.
De rode wijnen die zij maken zijn allen wijnparels van de Bourgogne en allemaal gemaakt van de druif Pinot Noir van voornamelijk Grand cru wijngaarden.
Ook maakt dit wijnhuis 2 witte wijnen: De waanzinnige Bâtard-Montrachet waar ze slechts 2 vaten van maken en  het zelf opdrinken met hun gasten van het domein  en de zeldzame witte Grand Cru  Le Montrachet.
Zij komen beiden uit de Côtes de Beaune, gelegen tussen de wereldberoemde dorpen Chassagne en Puligny-Montrachet en is gemaakt van Chardonnay.
Leuk om te vertellen is dat er een derde witte Grand cru aankomt maar van de Cortonheuvel. De wijn zal gelanceerd worden ergens in 2021.

Terug naar Côtes de Nuits:
De Grand cru wijngaard La Romanée-Conti ( 1,8 ha) is de monopole van het wijnhuis. Dat wil zeggen dat zij de enigste eigenaar zijn. Dit in tegenstelling tot bijna alle wijngaarden van de Bourgogne waar er meerdere eigenaren een stukje hebben van één wijngaard.
Roald Dahl noemde het proeven van deze wijn een orgasme op de tong.
Het is volgens de kenners de duurste wijn van de wereld!!
Als je een fles wilt kopen van deze wijn, mag je (mits je uitverkozen bent tot klant)
10.000 euro betalen voor één kistje van 12 flessen met  één fles  uit de wijngaard La Romanée-Conti.De rest wordt aangevuld met flessen rood van alle andere Grand cru’s.

De reis naar de proeverij
Opgetogen ging ik die bewuste ochtend met de trein naar Amsterdam vanuit Rotterdam. Met vlinders in mij  buik en een uur te vroeg dook ik de trein in.
Op deze dag had ik toch wel 27 jaar gewacht!
En toen reden ineens de treinen niet. DE TREINEN REDEN NIET!
Ik heb gehuild als een klein kind in de trein en alles uit de kast getrokken om er toch bij te kunnen zijn…..

DE WIJNEN
Buiten de bizarre wijn La Romanée-Conti produceert het domein ook andere waanzinnige wijnen. Allen zijn afkomstig rondom het domein van Grand Cru wijnen.
Om een klein beetje een idee te krijgen wat deze flessen kosten in de handel heb ik de prijzen gegoogled.
Hou er rekening mee dat 2014 geen top jaar was voor wijn, veel teleurstellingen met hagel, overmatig regen en een hittegolf.
Lees en huiver!
La Tache is 6,06 Ha groot en is ook een monpole, kost rond de 2730 dollar per fles.
De wijngaard Le Richebourg is 3,51 ha groot, produceert 1000 kistjes en de handelsprijs is rond de 1740 dollar per fles.
Romanee –Saint Vivan 5,28 ha, produceert ongeveer 1500 kistjes per jaar en kost gemiddeld 1320 euro per fles voor jaargang 2014.
Voor een fles Grand Echézeaux betaal je ruim 1200 dollar en voor zijn buurman Echézeaux ruim 1000 euro per fles.
And last but not least: de witte wijn van dit rode wijnhuis: Le Montrachet 0,67 ha 250 kistjes betaal je 4450 dollar per fles.
Als je 6 glazen uit een fles haalt, betaal je 741 euro per glas. Hoeveel zou het per slokje zijn?
Nog even door sparen maar….

GESCHIEDENIS
De wijngaard kreeg pas haar naam La Romanée in 1638 en werd gerund door de weduwe Jeanne Venot., dochter van de burgermeester van Dijon.
130 jaar later werd haar achterkleinzoon Andre gedwongen de wijngaard te verkopen aan een volle neef van koning Lodewijk XV. De beste man heette Prince de Conti en betaalde een bedrag wat 11 keer hoger was dan gebruikelijk.
Hij dronk al die wijn lekker zelf op en plakte zijn achternaam vast aan de wijngaard. Zo ontstond op 18 juli 1760 de magische naam La Romanée-Conti voor de wijngaard.

Diverse eigenaren maar ook veel vrouwen konden zich korte en lange tijden eigenaren noemen van deze wijngaard. In 1911 kwam de familie van de huidige eigenaar Aubert de Villaine te voorschijn.
Het familiebedrijf is nu al 107 jaar in bezit van de familie.

WIJNMAKERS
In 1964 kwam wijnmaker André Noblet binnen als Chef de Cave, in 1985 nam zijn zeer getalenteerde zoon Bernard Noblet het stokje over.
In deze roerige jaren 80 werd de visie van het bedrijf ook gewijzigd naar biologische wijnbouw en eind 2007 werd er zelfs gestart met biodynamisch.
De kwaliteit van de wijn  is altijd hoog geweest omdat men streeft naar lage opbrengsten, oude wijnstokken  en optimale aandacht in de wijngaard.
Zelf zeggen ze dat dát het geheim is van de wijn! De wijngaard zelf…
In Januari 2018 is ook wijnmaker Bernard Noblet met penioen gegaan.
Zijn werk is nu overgenomen door een slimme jongen van 37 jaar.
Deze nieuwe chef de cave heet Alexandre Bernier.
Zul je deze troonopvolging  straks gaan merken in de wijn?

DE PROEVERIJ
Met mijn make-up onder de ogen, zwetend van de marathon van centraal station naar the Grand werd ik heel warm ontvangen in de oude trouwzaal waar onze Beatrix is getrouwd in 1980.
De wijnen waren een confettiregen van emoties , elegantie en charme.
De finesse van de Corton, het genereuze karakter van de Échézeaux, de krachtige fruittonen van de Grands Échézeaux, het zijdeachtige rozenboeket van de Romanée-Saint Vivant, de gulle charme van de Richebourg en het subtiele evenwicht in de La Tâche.

Het proeven van Bourgogne uit 2014 is alsof je een zwart-wit kleurplaat bekijkt die voor een deel is ingekleurd.
Het heeft nog jaren nodig om alle geur & smaakelementen te ontwikkelen.
Maar het proeven van de duurste wijn van de wereld is als een ritje in een dikke achtbaan.
Je tikt langzaam omhoog naar boven en dan…BAM! Naar beneden, haren in de wind en over de kop.
Of ik de fles 13000 euro waard vind, dat is een tweede……

Liefs Barbara

 

Vergelijkbare berichten