The Berlin Tasting

Daar stond ik dan in mijn bloemetjesjurk met zweet op mijn bovenlip!
Na negen maanden in de revalidatie te zijn geweest voor mijn oog mocht ik weer naar het buitenland voor een prachtige uitnodiging van het wijnhuis Vinedo Chadwick. Helaas niet naar Chili zelf maar naar het chique Regent hotel in het centrum van Berlijn, 10 minuten lopen van Checkpoint Charlie.
In het restaurant stonden 66 beroemde wijnjournalisten, Masters of Wine en wijninkopers. Bijna allemaal wijnmannen in pak.
Ik was in het hol van de leeuw!

De Chileense wijnmaker Eduardo Chadwick was enorm gefrustreerd dat het hem niet lukte de complexiteit, kracht en bewaarpotentieel van zijn terroir gedreven Chileense wijnen door te laten dringen bij de internationale wijnpers. Hij bracht in 2004 een aantal van zijn wijnen naar Berlijn en nodigde de beste wijnproevers en schrijvers uit. Maar hij voegde daarnaast ook de beste wijnen toe van Bordeaux en ” Super Tuscans” uit Italië. De in totaal zestien wijnen werden blind geproefd en beoordeelt. Het resultaat: In de top 5 stonden drie van zijn wijnen.
Hoera! De vlag ging uit! Deze “Berlin Tasting” was de doorbraak van Chili op het gebied van fine wines.

Twintig jaar later werd deze proeverij opnieuw georganiseerd. Helaas zonder de Lafite Rothschild en de Solaia’s. Maar wel met oude wijnen uit o. a. 1984, 1994 en de nummer één van de Berlin Tasting in 2004: de Vinedo Chadwick 2000 . Ook de “jonge” wijnen uit 2021 die nu op de markt te koop zijn werden smakelijk geproefd en gekeurd.  Advies verkoopprijzen variëren naar gelang jaartal en wijnhuis van 65 euro tot aan 395 euro . Verkrijgbaar bij o.a. http://www.colaris.nl

Wat is het geheim van Eduardo Chadwick? Ik vroeg het hem zelf.
Waarom zouden consumenten 395 euro neertellen voor een fles Chileense wijn?  
Is het een droom die wordt verkocht, is het marketing of is het daadwerkelijk kwaliteit?
Eduardo antwoordde: We hebben verschillende wijnbedrijven: o.a. Errazuriz, Sena en vinedo Chadwick.
De meest exclusieve is “ vinedo Chadwick”.  Dit wijnhuis is gelegen in Maipo Valley en er is maar 15 ha wijngaarden van.
We maken slechts 10.000 flessen per jaar in tegenstelling tot bijvoorbeeld “Mouton Rothschild” die 200.0000 flessen maakt. Deze wijn heeft de deur van Chileense fine wine markt naar de wereld geopend. We zijn pioniers, innovators, ontdekkers en we maken geschiedenis.
De kwaliteit van Chileense wijn is sinds de jaren 90 enorm gestegen en we kunnen ons tot de beste van de wereld voegen.”  Zover de grote charmante baas.
Master of Wine Tim Triptree , international director Wine & Spirits voor veilinghuis Christies vertelt later:
Prijs wordt bepaald door plek, product, promotie maar ook door hoge waarderingen van beroemde wijnjournalisten. Vraag en aanbod dus!

Van alle wijnen en alle huizen die ik heb geproefd was er één wijn die er voor mij uitsprong.
Dat was de 2013,  Errazuriz “Kai” uit de Aconcagua Vallei. Hij was perfect op dronk en de eerste wijn waarvan ik dacht, die wil ik ook. Negentig procent Carménere, zeven procent Petit Verdot en drie procent Syrah.  Bijna 2 jaar op Frans eikenhouten vaten waarvan zestig procent nieuw.
Een smaakbom: Zwarte peper, paprika, zwarte bessen, vijgen ,tapenade, geroosterde koffiebonen, zoete kruiden,  vlezig en rijpe tannine.
Het was een elegante rollercoaster !

Errazuriz, Eduardo Chadwick

Ik heb mij laten influisteren door een bekende Master of Wine dat de kwaliteit nagenoeg hetzelfde is als de 2012 Kai.
De komende 2 weken (4/3 tot 11/3)  bij de Wilde Wijndagen van de Gall krijg je 50 procent korting op de tweede fles.
Dus waar wacht je op? Bel je wijnmaatje en koop twee flessen.  Deze icoonwijn moet je geproefd hebben!
2012, Kai , Errazuriz, Aconcagua Valley, Chili
65 euro.
www.gall.nl

Vergelijkbare berichten