Back to the seventies

Niet alleen in Nederland regent het al weken, ook Italië heeft het zwaar.
We verlaten de buien bij de oostkust en gaan richting het noorden. Het volgende gebied van onze reis is Emilia-Romagna.  De regio met prachtig steden als Bologna. Echt een aanrader om daar eens heen te gaan!  Maar ook Modena en Parma zijn bekende steden.
Het is een veeteeltgebied met beroemde regionale producten als balsamico, parmaham en Parmezaanse kaas.  De wijn die hier al jaren heer en meester is, is  de “Lambrusco”.
In de jaren 70 werden er miljoenen liters, vaak mousserende, zoete rode en witte wijn gemaakt van de druiven Lambrusco Sorbara, Lambrusco Marani, Lambrusco Salamino en nog veel meer namen.
De kwaliteit van deze slobberwijn liet te wensen over. Het imago van Lambrusco was niet zo goed.
Desondanks was het toendertijd een enorme trend.  De wijn wordt gemaakt zoals prosecco en je kunt het nog steeds vinden voor hele lage prijzen in de supermarkt.

We gingen uit eten met een Italiaanse vriend. Hij koos de wijn uit; Een Lambrusco!
Ik was moe en had helemaal geen trek in wijn. Het was zondagmiddag 13h00 en uit beleefdheid naar de gastheer toe nam ik toch een glaasje. Ik nam een slok, wat sacherijnig. Ik wilde helemaal geen Lambrusco…….
Maar ik was blij verrast.
Het was een zachte, frisse, lieve, fijne, aantrekkelijke en elegante mousserende rosé die zachtjes fluisterde tegen mijn smaakpapillen dat het allemaal goed was.
Ik keek mijn Italiaanse vriend wat verward aan…..
Hij vertelde over meneer Cavicchioli die 80 jaar geleden begon in zijn schuurtje achter zijn huis bij Modena. Hij maakte als eerste in de omgeving met zoete Lambrusco. Later namen zijn zonen het bedrijf over. Zij besloten dat ze een beter product konden maken van die Lambrusco druif als ze maar meer tijd en liefde voor het wijn maken gaven. Zij veranderden de wijze van wijnmaken en maakten de Lambrusco volgens methode traditionelle dus met een tweede gisting op fles. Daarna lieten ze de wijn 36 maanden op de lie liggen en zo ontstond er een prachtig product. Zoals deze fles.  Cavicchioli is vandaag de dag uitgegroeid tot een vooraanstaand Italiaans wijnhuis!

De wijn geurt naar rozen, rozenbottels en perzikbloesem, die overgaan als een regenboog in tonen van aardbeien en frambozen. Fris, fruitig en zacht.
Deze Lambrusco is een feestelijk aperitief. Lekker bij vis, maar komt het best tot zijn recht met gerijpte Parmigano Reggiano of samen met parmaham & meloen. Weer terug naar de jaren 70!



2022, Cavicchioli Rosé del Cristo Lambrusco Sorbara DOC, Emilia-Romagna, Italie
www.bovino.nl
25,50

Vergelijkbare berichten