Champagne Ayala, gevestigd in het Franse Aÿ, verbindt zich als hoofdsponsor aan de Award Wijnvrouw van het Jaar. Dit is deze week met veel enthousiasme bekendgemaakt. De verkiezing heeft als doel om vrouwen in de wijnwereld te verbinden, te inspireren, te motiveren en de erkenning te geven die zij verdienen. De award is een initiatief van register vinoloog Barbara Verbeek (Wijntheater) en onderneemster Clarissa Slingerland (MissPublicity). De link met Ayala is snel gemaakt. Bij Ayala staat Caroline Latrive, een zeer krachtige vrouw, aan het roer als Chef de Cave.

Perfecte match
Een vrouwelijke keldermeester is zeldzaam bij de grote Champagnehuizen. Caroline Latrive is sinds 2006 aan het huis verbonden en werd in 2011 benoemd tot Cellar Master. Caroline zorgt met haar team voor een zeer elegante en frisse stijl Champagne waarbij kwaliteit duidelijk boven kwantiteit wordt gesteld. Voor de stichting Wijnvrouw van het Jaar is het een grote eer om het merk Ayala als partner te mogen verwelkomen. “Een mooiere match kunnen wij ons niet voorstellen. Samen met Ayala willen wij de wijnwereld toegankelijker maken en willen wij vrouwen verbinden en inspireren”. Aldus de stichting.

Het steunen van het initiatief “Wijnvrouw van het Jaar” ligt voor Champagnehuis Ayala erg voor de hand, “Er zijn veel vrouwen in de Nederlandse wijnbranche actief die van grote betekenis zijn. Het is goed om te zien dat deze vrouwen in de, nog altijd door mannen gedomineerde, wijnwereld erkenning krijgen en in het zonnetje worden gezet. Bij Ayala werd dan ook meteen zeer enthousiast op dit initiatief gereageerd.” Aldus Peter van Houtert, managing director bij Verbunt Verlinden en verantwoordelijk voor het merk Ayala op de Nederlandse Markt.

Champagne Ayala
Champagne Ayala werd in 1860 opgericht door de Colombiaanse diplomaat Edmond de Ayala en produceert Champagnes van hoge kwaliteit. De druiven voor de Champagne komen hoofdzakelijk van grand- en premier cru-wijngaarden, waarvan alleen de eerste persing (cuvée) wordt gebruikt. De relatief lage dosage (de hoeveelheid toegevoegde suikers in de Champagne) is kenmerkend voor Champagne Ayala. Het resultaat is een hoogwaardige Champagne met een droge, zuivere smaak.Het Champagnehuis is gevestigd in de Franse plaats Aÿ en is sinds 2005 onderdeel van Société Jacques Bollinger. Het huis heeft al meerdere prijzen en hoge quoteringen van gerenommeerde, internationale wijnpers op haar naam mogen schrijven.

Tijdens de Huishoudbeurs in de RAI op donderdag 21 februari heeft register vinoloog Barbara Verbeek (Wijntheater) wijnjournalist Esmee Langereis benoemd tot kanshebber op de titel Wijnvrouw van het Jaar 2019. Esmee maakt hiermee als vierde kandidaat kans op de felbegeerde prijs die tijdens Villa’s Culinair Wijntheater 2019 wordt uitgereikt. Esmee schrijft mee aan de Grote Hamersma Wijngidsen waarin jaarlijks 8000 wijnen worden geproefd en beschreven.

V.l.n.r. Clarissa Slingerland, Janna Rijpma (interim jury-lid), Barbara Verbeek en Esmee Langereis.

Juryrapport

Precies tien jaar geleden werd Esmee Langereis stapelverliefd op een Beaujolais Nouveau van Marcel Lapierre, wat de aftrap bleek te zijn naar een onverwachte carrière move. Wijn was sinds de pubertijd al een onderdeel van Esmee’s leven – in plaats van Breezers dronk zij liever Chianti – maar dat je er ook je werk van kunt maken was nooit in haar opgekomen. Tot die ene avond de Lapierre haar lippen raakte en de wereld even stil bleef staan. Vanaf dat moment wilde ze begrijpen hoe het kan dat een wijn je zó kan raken, dat je ervan gaat huilen. Of lachen. Of allebei tegelijk.

“Met haar stralende uitstraling heeft Esmee gezorgd voor kleur in de wijnwereld. Haar toegankelijkheid en kleurrijke teksten zijn van grote waarde voor de wijnwereld, die soms best wat stug en afstandelijk kan zijn”. Aldus Barbara Verbeek.

Nadat Esmee haar baan als copywriter had ingeruild voor een job als chef bij ELLE Eten, werd ze diezelfde maand benoemd tot nieuwe wijnschrijver van het magazine. Haar kennis van zaken deed ze in de loop der jaren ruimschoots op tijdens talloze wijnreizen en daarnaast behaalde ze haar WSET Advanced. Inmiddels is Esmee vaste columnist voor Elle Eten, Harper’s Bazaar en De Smaak van Italië. In 2016 vroeg Harold Hamersma haar als co-auteur voor de De Grote Hamersma Wijngidsen. Ook publiceert Esmee op een eigen kanaal: Onder het motto life’s too short to drink vieze wijn lanceerde ze in 2017 makemewine.nl – een site vol tips en tricks over wijn en andere drankjes – waarvoor ze ook een serie korte video’s met Supermarktwijntips maakte. Esmee is sinds kort assistent wijnmaker van Chateau Amsterdam. Deze wijnen heeft ze na de bekendmaking van haar nominatie laten proeven aan de genodigden.

Janny van der Heijden

Met de bekendmaking van de vierde genomineerde voor de verkiezing Wijnvrouw van het Jaar 2019 is tevens de nieuwe jury gepresenteerd. Janny van der Heijden, bekend van onder andere Heel Holland Bakt, Masterchef en Koffietijd, is tot de jury toegetreden. Van der Heijden werkt als culinair adviseur en presentatrice en schrijft dagelijks voor verschillende tijdschriften en kranten. Ook schreef ze meerdere kookboeken. In 2014 en 2015 heeft ze de Nationale Eettest samengesteld en geschreven. Heleen Boom (directeur, programmeur, vinoloog, sommelier) en Peter van Houtert (Directeur Verbunt Verlinden, voorzitter Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren) maken de vier koppige jury compleet.

Naast het oordeel van de jury, geldt ook de stem van het publiek. Via de website www.wijnvrouwvanhetjaar.nl is het mogelijk om te stemmen op een van de vier genomineerden.

Wijnvrouw van het Jaar 2019 award

De laatste jaren zien we steeds meer krachtige, energieke en gedreven vrouwen die zich op een bijzondere manier inzetten in de wijnwereld. Zij is iemand die met haar werk, passie, kennis of creaties de wijnwereld nog mooier heeft gemaakt. Volgens Barbara Verbeek en Clarissa Slingerland (MissPublicity) is het daarom de hoogste tijd om deze wijnvrouwen in de schijnwerpers te zetten. Elk kwartaal wordt een nieuwe wijnvrouw van het seizoen gekozen, waarvan Birthe van Meegeren de eerste genomineerde is. De tweede nominatie was voor Française Michèle Lainé. De derde nominatie ging naar Monique Breuer. De Wijnvrouw van het jaar award is een nieuw initiatief van het Wijntheater en PR bureau MissPublicity.

Na een jaar, wanneer alle genomineerden een podium hebben gekregen, wordt tijdens Villa’s Culinair Wijntheater 2019 bekend gemaakt wie van de vier gekozen vrouwen zich ‘Wijnvrouw van het jaar’ mag noemen.


Birthe van Meegeren als eerste genomineerd voor Wijnvrouw van het Jaar 2019

Nationale award van het Wijntheater zet wijnvrouwen in de spotlights

 Op 10 mei jongstleden is tijdens Villa’s Culinair Wijntheater de eerste Wijnvrouw van het seizoen bekend gemaakt. Register vinoloog Barbara Verbeek (Wijntheater & Champagnebar) koos wijnvrouw Birthe van Meegeren als eerste genomineerde die kans maakt op Wijnvrouw van het Jaar 2019.

 

Birthe van Meegeren
Door bijna twintig jaar ervaring als wijnspecialist, vele wijnreizen, intensieve studies en zoveel mogelijk proeven leerde Birthe van Meegeren steeds meer over wijn. Vanaf 2006 werkt ze als wijnspecialiste van Gall & Gall en blijft zij zich continue ontwikkelen in haar vak. Inmiddels is Birthe uitgegroeid tot Weinakademiker: het hoogste niveau van de internationale Wine & Spirit Education Trust (WSET). Daarnaast is ze lid van het proefpanel van Perswijn. Naast wijnspecialist en ondernemer is Birthe vooral een groot wijnliefhebber die haar kennis en ervaring op nuchtere en enthousiaste wijze wil delen. Haar inspirerende verhalen over wijn en wijnhuizen zijn terug te lezen in haar blog en verschenen in diverse publicaties binnen de wijnbranche.

Daarnaast heeft Birthe samen met etiquettedeskundige Lilian Woltering de handen ineen geslagen voor de Wine & Dine Academy. Lilian vertelt op luchtige wijze anekdotes en achtergronden van tafelmanieren en andere etiquette, waarbij Birthe als wijn/spijsexpert de handvatten geeft voor de beste wijn/spijscombinaties.

Quote Barbara Verbeek over Birthe
Mijn eerste ontmoeting met Birthe is ongeveer 14 jaar geleden en ik heb haar zien groeien tot een ondernemende vrouw met veel kennis over wijn die zich ook in het laatste jaar weer creatief laat zien met haar Wine & Dine Academy. Mijn hart maakt daar een heel fijn sprongetje van.

Wijnvrouw Birthe na haar nominatie
Ik voel me zeer vereerd met deze nominatie en ik vind het vooral fantastisch dat Barbara met dit initiatief de toenemende rol van de vrouw in de wijnwereld in de spotlight zet. Er zijn ontzettend veel vrouwen in de wijn die een belangrijke bijdrage leveren en een groter podium verdienen.

Wijnvrouw van het Jaar 2019 award
De laatste jaren zien we steeds meer krachtige, energieke en gedreven vrouwen die zich op een bijzondere manier inzetten in de wijnwereld. Zij is iemand die met haar werk, passie, kennis of creaties de wijnwereld nog mooier heeft gemaakt. Volgens Barbara Verbeek is het daarom de hoogste tijd om deze wijnvrouwen in de spotlight te zetten. Elk kwartaal zal een nieuwe wijnvrouw van het seizoen gekozen worden, waarvan Birthe van Meegeren de eerste genomineerde is. De Wijnvrouw van het jaar award is een nieuw initiatief van het Wijntheater en PR bureau MissPublicity.

De volgende genomineerde wordt bekend gemaakt op 18 september tijdens Gastvrij Rotterdam. Na een jaar, wanneer alle genomineerden een podium hebben gekregen, wordt tijdens Villa’s Culinair Wijntheater 2019 bekend gemaakt wie van de vier gekozen vrouwen zich ‘Wijnvrouw van het jaar’ mag noemen.

Over het Wijntheater
Het kloppend hart van het Wijntheater is de sfeervolle bedoeïenentent van oesterman Barend Havenaar en Register vinoloog Barbara Verbeek. In een decor uit grootmoederstijd, muziek van vinyl uit de jaren 60 & 70 en schommelstoelen kunnen bezoekers hier terecht voor educatieve shows over wijn, glaswerk en oesters. De gastvrouwen in vintage kleding en burlesque gestyled, zorgen samen met de vinyl-dj’s voor een ongedwongen warme sfeer in het Wijntheater onder het genot van een goed glas wijn.

Over MissPublicity
MissPublicity creëert zichtbaarheid in media voor verschillende lifestyle merken en bedrijven uit de hospitality, evenementen en culturele sector. In het portfolio zijn merken te vinden als Union, Pathé, LELO, Orangina, MaMa Kelly en Dudok Groep. MissPublicity vindt haar wortels in Rotterdam en heeft daarnaast een vestiging in Antwerpen en vanaf begin 2016 ook in Amsterdam. Het bedrijf is onderdeel van de Publicity Group, waaronder ook ArtPublicity valt. Het laatste richt zich op bedrijven uit de kunst & cultuur sector. MissPublicity werd in 2003 opgericht door Clarissa Slingerland.