Wijnreis naar de Languedoc

Ik was gevraagd of ik zin had in een wijnreis door de Languedoc met 4 bijzondere vrouwen uit de wijn(schrijf)wereld.
Het was liefde op het eerste gezicht en “Vippies on tour” was geboren….
Van Amsterdam naar Montpellier is het maar 1 uur en 20 minuten vliegen en dus kwamen we fris en dorstig aan in de languedoc.
Op onze eerste avond arriveerden wij in het dorpje Palavas les Flots waar we werden verwelkomt door een groep roze flamigo’s in het water.
Wat een mooie natuur met al die zoutbassins en watertjes.
Bij aankomst in het badplaatsje had ik het gevoel dat ik op de filmset van Miami Vice was beland.

Languedoc staat bekend om zijn wijnen. Denk eens aan de bekende wijngebieden Corbieres, Limoux, Picpoul en Saint Chinian.
Maar hebben jullie ook geweten dat de hele Languedoc het een na grootste wijngebied van de wereld is, gevuld met een enorme aanbod aan wijnen.
Denk eens aan de ‘lagere”klasse: Pays d’Oc
Een snoepjeswinkel , waar de prijzen lager liggen dan de bekende AOP gebieden en waar wel 58 druivenrassen vertegenwoordigt zijn.
Dat is de IGP Pays d’oc.
Als een wijnboer niet wil of kan voldoen aan de strenge eisen van de AOP van de bekende wijngebieden, experimenteert hij met andere druivenrassen.
De bekendste en belangrijkste druiven zijn Chardonnay, Sauvignon Blanc, Merlot en Cabernet Sauvignon.
Wat de meeste witte wijnen overeenkomstig hebben is dat ze allemaal een fijne gastronomische frisheid hebben, zelfs als ze hout gelagerd zijn.

Ik heb allerlei wijnbedrijven in de languedoc mogen bezoeken:
van grote wijnfabrieken (coöperatieven) tot kleine zelfstandige wijnboeren die furore maken over de hele wereld.
Maar waar moet je nu zoeken als je een betaalbare wijn wilt?
Als je het jaren lange uitproberen wilt overslaan en zekerheid wilt met de beste wijnkeuze dan kies je voor de ‘selection”en de ‘collection”wijnen.
Deze kwaliteitstitel hebben zij gekregen van de wijnorgansiatie Vins de Pays d’Oc
Dit houdt in dat ongeveer 50 wijnprofessionals meer dan 22000 wijnmonsters blind proeven.
Dit doen zij in een witte steriele ruimte zonder te weten uit welke tank of van welk wijnbedrijf de wijn afkomstig is.
Zo krijg je een eerlijke uitslag en wij een heerlijke onbezorgde avond met heerlijke wijnen.
Hierbij een selectie van de ambassadeurs van de Collection wijnen uit de Languedoc.
Laten we het zo zeggen: Dit zijn de beste spelden uit de hooiberg die Pays d’Oc heet.
Welke wijn uit de Pays d’Oc kent u?

Wit:
Collines du Bourbic “le Prestige”Chardonnay, 2015
www.lddvwijn.com
Domaine Gayda “Figure Libre “Chenin Blanc”2014
www.hansmoolenaar.nl
Les Costieres de Pomerols ”Beauvignac” Chardonnay 2015
www.vindorado.nl
Rood:
Domaine Gayda “Chemin de Moscou”2013
www.Hansmoolenaar.nl

Aigues Belles “cuvee Nicole”2013
www.thiessen.nl

Je hebt in de Languedoc kleine wijnboertjes met eigen wijngaarden rondom hun estate maar ook enorme wijnfabrieken met druiven/sapinkoopcontracten met honderden wijnboeren.
Deze wijnfabrieken noem je caves cooperatieves.
We hebben er een aantal bezocht maar eentje sprong er uit voor mij: dat was de Costieres de Pomerol.
Ik was daar te gast midden in de oogst en ik kon zien dat de wijnboeren daadwerkelijk in de file stonden voor het druiven persen.
Het was een ongelooflijk theaterstuk, met ronkende tractoren, platgelopen druiven op de grond, lange slangen op de grond die het druivensap vervoerde naar enorme roestvrij stalen tanks.
Toch werd er vreemd naar ons gekeken. “Vroeger mochten er geen vrouwen op de vloer aanwezig zijn tijdens de oogst omdat we de mannen zouden afleiden”zo werd ons verteld.
De traditie is nog steeds diepgeworteld en lichtelijk ongemakkelijk trokken wij onze jurken nog verder naar de knieën.
In de Languedoc is de afgelopen maanden weinig tot geen regen gevallen.
De wijnstokken schreeuwden om vocht.
Tijdens de oogst merkte de wijnboeren dat de dorst zo enorm was, dat de stokken vocht uit de bladeren gingen halen. Dit zag je doordat er veel wijnbladeren geel geworden waren.
Maar waar de boeren heel erg van waren geschrokken was dat de druivenstokken ook het vocht uit de druiven gingen halen. Dit leidde tot een oogst verliest tussen de 20 en de 70 %. Oei!!!!!
Door de warmte oogsten veel boeren ook midden in de nacht om de temperatuur laag te houden en om de frisheid te behouden van de druiven .
Omdat de middellandse zee vlakbij is, eet de lokale bevolking veel vis.
Van heerlijke ziltige oesters uit het Thau bassin en andere soorten coquillages tot aan de lokale witvis Raskas.

Er is geen gastronomisch gebied zoals de Languedoc. …….
Het authentieke franse gevoel van jeu de boules spelende mannetjes onder de platanen, tot aan een kopje koffie op een lokaal terras met uitzicht op oude kastelen….
Wars van alle commercie…..
Een uitspraak van een bijzondere oudere charmante maar zeer bevlogen wijnmaker was:
“Het proeven van wijn is een reflectie van jouw gemoedstoestand”

Lieve groet,
Barbara

Vergelijkbare berichten