Waarom karafferen belangrijk is

Een wijn die meer zuurstof krijgt, bloeit op. Karafferen is dus belangrijk! Maar hoe vind je een goede karaf?
Op verzoek van Royal Leerdam ontwierp vinoloog en sommelier Barbara Verbeek twee karaffen die de wijn genoeg ruimte bieden én prettig zijn in het gebruik.

Wat karafferen doet voor wijn?

Door een wijn in een karaf te schenken, krijgt hij simpelweg meer zuurstof. Dat komt de smaak en geur behoorlijk ten goede. Veel wijnen moeten namelijk even een tik op hun hoofd krijgen om wakker geschud te worden en zich als een bloem te openen. Dat geldt voor dure wijnen, maar ook voor goedkopere varianten vanaf ongeveer zes euro. Wijn in een fles is als een roos in de knop – al heel mooi, maar geef hem wat tijd en zuurstof en hij geeft je nog veel meer aan smaakbeleving. Zuurstof opent de verschillende lagen in geur en smaak, en laat een wijn veel meer tot zijn recht komen.

Maar ja, vind maar eens een goede karaf

Veel karaffen doen wel wat ze moeten doen, maar zijn nogal onhandig in het gebruik. Met dikke billen, waardoor ze niet goed vast te pakken zijn en veel ruimte innemen op tafel. Niet goed schoon te maken ook, laat staan af te drogen. Bovendien is er vaak niet gedacht aan een goede antidruppelrand. Ook een probleem: het op temperatuur houden van – met name – witte wijnen. Die worden warmer in een karaf en dat vraagt om kunstgrepen als ijsblokjes in emmers. Dat wordt nat, het gaat druppen en ziet er niet uit.

Nu zijn er de karaffen Homme en Femme

Een elegant ontwerp, met een diepe ziel en een slanke hals, in de vorm van een baljurk, dat kenmerkt karaf Femme. Karaf Homme is robuuster, met grote schouders, een wijnglas op zijn kop. Beide zijn zowel aan de boven- als onderkant prettig vast te pakken en hebben een mooi geslepen rand die druppels tegengaat. Femme is geschikt voor fruitige, elegante, ‘vrouwelijke’ wijnen als houtgerijpte viognier, marsanne, merlot, shiraz en zweigelt; Homme voor krachtige, kruidige, ‘mannelijke’ wijnen als tempranillo (gran) reserva, syrah, cabernet sauvignon en sangiovese. Ze gaan zo op de kop in de afwasmachine. Om ze op temperatuur te houden, is er Roc, een uniek soort Fins zeepsteen. Leg deze in de koelkast of vriezer en (witte) wijn blijft urenlang koel in de karaf. Verwarm Roc in de oven of in heet water en rode wijn warmt geleidelijk op tot de gewenste temperatuur.

Meer dan alleen zuurstof geven aan je wijn

Door het ontwerp misstaan de twee karaffen niet op tafel. Sterker nog: ze spelen een sfeerverhogende rol op een mooi gedekte tafel en geven restauranthouders de gelegenheid om met een eenvoudige handeling – het overschenken van de wijn van fles in karaf – hun gasten hun professionalisme te tonen én nog meer beleving te geven.