Wat een fantastische zomer hebben we gehad.
Zon, warm, heet, droog, gezellig, wijn, veel wijn.
Mijn lijfmotto: “het is een wijn-wijn situatie” was de afgelopen maanden dan ook helemaal van toepassing.
Maar de volgende ochtend….. de onvermijdelijke kater: misselijk, hoofdpijn, moe, hangerig en chagrijnig.De ene keer kan je beter tegen alcohol dan de andere keer.
Heb je tussendoor veel of weinig water gedronken, was je gestresst of ontspannen, heb  je snel gedronken of langzaam,  heb je een beetje gesnackt of uitgebreid gegeten?
De meeste mensen zullen zeggen dat sulfiet in de wijn de boosdoener van hun hoofdpijn.

Sulfiet
Sulfiet is een product wat ook in de natuur voorkomt . Het voorkomt ook dat vlees en fruit niet bruin kleurt. Rozijnen bijvoorbeeld hebben een hoger niveau aan sulfiet dan wijn. Hoezo krijg je dan wel hoofdpijn van wijn maar niet van rozijnen?
Als sulfiet in je lever aankomt, blokkeert het de werking van het daar aanwezige glutathione.  Glutathione helpt onder ander bij de afbraak van alcohol door de lever en daardoor kun je dus meer last hebben van alcohol of de bijwerkingen van alcohol als je niet tegen sulfiet in de wijn kunt. In rozijnen zit geen alcohol dus krijg je geen hoofdpijn. Hiernaast remt sulfiet de opname van vitamine B in je maag.

Maar het is ook heel belangrijk wát je drinkt.
Als ik bij mijn buurvrouw een glas wijn drink uit de supermarkt van 3,50 in de aanbieding met een wild varken op het etiket, heb ik gegarandeerd een kater. Hoofdpijn binnen een uur. Of een uitgebreide niesbui als ik mazzel heb.
Maar na 5 uur wijn drinken met prachtige kleine biologische gerechtjes bij Chef’s table op de Lievelinge op sterrenniveau, dan heb ik nergens last van.
Ik ben wat moe de volgende dag maar that’s it!
Hoe zit dat?

Photoshopwijn
Er zijn grofweg 2 verschillende wijnen op de wereld:industriële wijn en natuurwijn.
In de moderne wereld van wijn maken worden er allerlei hulpmiddelen als gist, enzymen en stabilisatoren aan de wijn toegevoegd.
Daardoor worden er minder fouten gemaakt in de wijn . Dat is heel mooi voor kwantiteit en geldomzet.
Wist je dat de Franse wijnboer 60 verschillende stoffen mag toevoegen om de wijn te “verbeteren”?
Maar als je kijkt naar de aroma’s in de wijn zelf zie je dat de terroir en de expressie van de wijn verdwijnt en de wijnen steeds meer op elkaar gaan lijken.
Alsof je de wijn hebt gephotoshopt.

Puur natuur
De vins naturel is een tegenbeweging. Maar gaat ook terug naar hoe het vroeger was.
Toen wijn nog wijn was…..
Het harde werken gebeurt niet in de kelders maar in de wijngaarden.
Snoeien, de natuur laten voor wat het is.
Laat de bijtjes, insecten, onkruid en de bloemetjes lekker gaan en groeien.
Niet de boel platspuiten omdat je bang bent voor schimmels en insecten of omdat de wijngaarden er goed moeten uitzien.
Natuurwijnen zijn eigenlijk dus hippie wijnen? Ja en nee.

Let it be!
Natuurwijnen oftewel Vins naturel zijn wijnen die een stapje verder gaan dan biologisch en biodynamische wijnen.  Er is nog geen officieel keurmerk voor de natuurwijn dus dat maakt het allemaal wat onduidelijk en zweverig.
Er zijn wel een aantal organisaties die overleggen, regels stellen en natuurwijnboeren verenigen. Eentje daarvan is de AVN, Association des vins naturels in Frankrijk.

Vegetarische wijn
De druiven moeten biologisch of volgens biodynamische regels verbouwd worden.
Sinds 2015 mag je pas natuurwijn heten als je minimaal biologisch gecertificeerd bent. Ook moeten de druiven met de hand geoogst te worden.
Er wordt alleen maar gebruik gemaakt van de natuurlijke gistcellen die al op de druivenschillen zitten.  Er wordt niet gewerkt met poedertjes uit de fabriek.
Ook filtering wordt minimaal gedaan dus dan krijg je soms wat troebele, wiebelige wijnen. Geen filtering of minimale filtering betekent dat alle natuurwijnen vegetarisch zijn.

Wiebelig
Er wordt aan natuurwijn geen sulfiet extra toegevoegd. Dit doet men in de  wijnindustrie wel altijd om de wijn te stabiliseren zodat het vervoerd kan worden en je de wijn een paar maanden of jaren kunt bewaren. Zo zie je dat natuurwijn niet altijd het zelfde smaakt. Het blijft een natuurproduct die niet goed tegen een stootje kan. Het niveau van de gemiddelde natuurwijn kan alle kanten op gaan.
Wat zeer opmerkelijk is , is dat vins naturel geeft houtvat gezien hebben!
Geen snippertje hout  of poeders met houtaroma komen de fles in.
Nee, natuurwijn is puur natuur.

Moeder Natuur is grillig.
Het ene jaar krijgt de druivenstok veel zon en weinig water en het jaar daarop is het precies het tegenover gestelde. Was er veel vorst of hagel in het voorjaar? Was er schade in de wijngaard? Was er weinig zonlicht?
Zijn de zuren daardoor minder of was het suikergehalte van de druiven dit jaar juist hoger dan normaal. Dat betekent dat het oogstjaar heel erg belangrijk is voor een wijn. Het irriteert mij dan ook mateloos als ik een wijn bestel uit een bepaald oogstjaar en diegene die mij de wijn verkoopt, levert een ander jaar af.

Schoner voor het milieu
De wijnmaker kan  door middel van vele toevoegingen er voor zorgen dat je een wijn minder zuur maakt of juist fruitiger. Maar alles wat je extra in de wijngaard of wijn stopt, komt ook terecht in jouw lichaam. Natuurwijnen zijn niet alleen schoner voor het milieu maar ook voor jouw eigen lijf. Vins naturel zijn wijnen die puur zijn,geconcentreerder maar ook gevoelig.  Wijnen met een laag sulfietgehalte zijn levendiger, rijker van smaak maar ook nerveuzer.Het zijn geen allemansvrienden maar troubadours die het ware levenslied vertellen in geur en smaak.  Zonder kater!

Lieve groet, Barbara