Vreemdgaan in Duitsland

Als je aan Duitsland denkt, dan denken de meeste mensen aan bier en bratwurst, Heidi und Hansi en der Mannschaft.
Maar weinig weten dat Duitsland een meer dan geweldig wijnland is met 13 prachtige wijngebieden met wijngaarden gelegen op steile hellingen en waanzinnige terrassen.
Duitsland stond vroeger bekend om zijn zoete slobberwijn en liebfraumilch in 1 liter flessen met gouden schroefdop.
Als je verder keek dan je neus langs was, kocht je een qualitatswein met Pradikat.
Gelukkig is er een hoop positief veranderd en is Duitsland vernieuwd en verfrist met een nieuwe generatie wijnmakers.

Om een beetje wegwijs te worden in de wereld van de Duitse wijnetiketten, leg ik je het volgende uit:
Als een wijn goed genoeg is en aan de juiste regels voldoet kan de fijn vallen onder de noemer:
qualitats bestimmter anbaugebiete (QBA) gevolgd door het wijngebied.
Onder die herkomstbenaming kun je de wijn verdelen in 6 smaakstijlen die refereren aan rijpheid van de druiven:
Kabinett: fijne lichte wijnen en laag in alcoholgehalte.
Spatlese: Elegante ronde wijn gemaakt van zeer rijpe druiven.
Auslese: Zeer rijpe druiven, geselecteerd met de hand per tros tijdens de oogst
Beerenauslese: overrijpe druiven met een edele schimmel erop waardoor de druiven rozijnen worden.
Eiswein: Beerenauslese druiven die op natuurlijke wijze door de natuur zijn bevoren en later wordt het bevroren gedeelte verwijderd van de druif en blijft een mierzoete extractie over.
Hier maakt men een dessertwijn van die wel 20 jaar bewaard kan worden.

De nieuwe generatie wijnmakers gebruikt nu ook de termen “classic” en “selection” op het wijnetiket.
Classic betekent dat de wijn droog, rijk in fruit  en harmonieus is,  van bovengemiddelde kwaliteit is en gemaakt van klassieke druivenrassen als bv. Riesling en Silvaner.
Selection is een classic wijn maar dan van top kwaliteit.

Maar er is iets radicaals veranderd. Je kunt het bijna een wijnrevolutie noemen.
Jonge wijnboeren tot 35 jaar, vaak de kinderen van de oudere generatie, zijn opgestaan en voegen zich bij “Generation Riesling”
Er worden prachtige droge (trocken) elegante wijnen gemaakt van Riesling,
Weisburgunder (Pinot Blanc), Grauburgunder (Pinot Gris), Spatburgunder (Pinot Noir)
maar ook van druivenrassen waar velen van ons nog nooit van hebben gehoord:
Denk aan Kerner, Scheurebe, Trollinger en Dornfelder. Klinkende namen van inheemse druivenrassen die zijn “geboren”in Duitsland en nergens anders ter wereld voorkomen.

In de jaren 80 was het een absolute trend om zoete wijnen te drinken. De consument  vroeg erom en kreeg het ook.
Maar we gaan steeds meer wijn drinken in de wereld en het publiek vraagt om wijnen waar je ook bij kunt eten. Als je een zoete wijn drinkt, verminderd jouw eetlust en daarom drink je dat soort wijnen aan het einde van de maaltijd.

In September was ik uitgenodigd door het Duitse wijninstituut om mee te gaan met 22 mensen uit 10 verschillende landen. Allen waren werkzaam in de wijnwereld als docent, inkoper of sommelier.
We hebben in 3 dagen meer dan 90 wijnen geproefd, uren lange seminars gevolgd en tientallen jonge wijnboeren ontmoet uit Wurtemberg-Baden.
En al die mensen die ik ontmoet heb, hebben allen 1 ding gemeen: passie voor wijn en natuur.
De jonge generatie Riesling willen het anders doen dan hun ouders zonder tradities teniet te doen.
Denk zeker ook aan de opkomst van de biologische wijnbouw. Hoe minder je rommel aan jouw wijngaard toevoegd d.m.v. pesticiden, hoe gezonder de wijn zal worden.

Als echte Bourgogne fan ben ik 4 dagen lang ontzettend vreemd gegaan en stiekem ook verliefd geworden op de kwaliteit van de Duitse wijn maar ook in vergelijking met de verkoopprijzen.
Als ik jullie was, zou ik snel een Duitser in huis halen en gaan experimenteren.
Je zult ontdekken dat er frisse lichte wijnen zijn maar ook rond & rijpe wijnen of krachtig en kruidig.
Een echte Duitser is gastronomisch inzetbaar en vult jouw gerecht aan, wat je ook kookt.
Duitse wijnen kunnen geweldige worden gecombineerd bij de oosterse keuken.
Door bv. een Riesling te combineren met de zoet-zure stijl van de chinese keuken krijgt jouw tong een fris verfijnd chinees engeltje op bezoek.
Maar denk ook aan de Indiaase keuken. Mijn favoriete comfort food trouwens met spicy gekruide curry’s…..
Of denk aan een Frans klassieke tarte tatin met een (trocken)beerenauslese als dessert en een bolletje vanille ijs…!
Mmmmmmmmm.. Ik word gek bij de gedachte al….

Durf een duitser uit het wijnrek te pakken i.p.v. altijd maar de zelfde wijnen te kiezen.
Je zult merken dat je met die duitsers alle kanten op kunt.

Lieve groet,

Barbara Verbeek

Vergelijkbare berichten