Nou nou, dit was mij een weekje wel.
Glasproeven met hardloopschoenen, vrouwendag met een kaaskoningin,
snoepen van een masterchef en beloond worden met een kroatische kater…..

De week begon met 2 hele gave drukke dagen in Hanos Zwolle en Hanos Delft, waar ik te gast was op Inspire 2018.

In een pop-up wijnbar mocht ik horecaprofessionals vertellen over de glazenlijn en de karaffen van de Expert’s collection.
In de wijnbar waren er 9 verschillende wijnen aanwezig en iedereen  die binnen kwam mocht iets lekkers uitzoeken. Uiteraard schonken wij dat in 4 verschillende wijnglazen in van Royal leerdam finesse.. De reacties waren weer fenomenaal!



Maar er was er amper tijd om bij te komen. We werden nl. donderdag verwacht op de Kroatische ambassade in Den Haag.
De uitreiking van Croatian Wine Ambassador 2018 zou daar plaats vinden.
Degene die deze titel ontvangt,  heeft in het afgelopen jaar Kroatische wijn op een bijzondere manier in het zonnetje gezet.
Ook het Wijntheater had een kleine kans om deze eervolle titel te pakken vanwege haar liefde voor Kroatië in het programma.
Maar dit jaar koos de organisatie (bestaande uit de Kroatische ambassadeur mevrouw Andrea Gustović-Ercegovac en wijnimporteurs Mario Pranić en Diederik Swart van Croatiangrapes.com) helemaal geen wijnman of vrouw maar een heuse kaaskoningin: Betty Koster.

Deze knappe, lieve en talentvolle vakvrouw is een ster op het combineren van haar kazen met wijn.
Zeker in het laatste jaar combineert ze Kroatische wijnen met haar kazen.
Zelf zegt ze lachend hierover: Het heeft mij verleid en verblijd!
Dol op deze vrouw!
Als je in de buurt van Ijmuiden bent. bezoek dan haar nieuwe winkel in het oude postkantoor aan de haven: L’Amuse.
Een schatkamer gevuld met honderden kazen!

De beste en meest smaakvolle combinatie van de avond?:
De Nederlandse Oudwijker Toma Pietra combineert perfect met de bijzondere rode Feravino Dika Frankovka. Beiden waren fris en fruitig en een beetje stevig.

Wijn: Feravino Dika Frankovka
Het is een mooie robijnrode wijn met aroma’s van bessen en vanille. Een perfecte balans tussen de zuren en de aangename tannines geven deze wijn een stabiel karakter.

Kaas: Oudwijker Toma Pietra
Dit is een Tomme-achtige kaas afkomstig uit Cothen bij Utrecht. De kaas is gemaakt van gepasteuriseerde koemelk en is drie maanden gerijpt. (De korst eet je niet op).

De Pairing:
De kaas wordt aards, boterig en nootachtig. Dat is opvallend omdat het boterige van origine niet in de kaas zit. In de afdronk proef je enorm veel rood fruit van de wijn. Meer dan je proeft zonder de kaas.

Het was een hemelse combinatie!
Net als de avond….
Kwam het door het geweldige gezelschap of waren het de heerlijke hapjes van Kroatische powervrouw & (Master)chef Sascha de Lint?

Ik kan je vertellen: Het bleef nog lang onrustig op de ambassade.

En van de kazen van  L’Amuse op donderdag naar lunchen bij restaurant To Amuse in Haarlem op vrijdag.
Daar hadden Barend en ik een “vergadering”met de kanjers Stephanie & Bob van Villa Westend.
De aftrap is gegeven!
Ons enige echte eigen wijnfestival gaat weer in Haarlem-noord van start op donderdag 10 Mei en duurt 4 dagen.
Van frites tot sterren!
Zodra wij meer weten over het programma laten we het weten. Maar de flyer is klaar!

Liefs Barbara