Winefield’s is een in wijn gespecialiseerd veilinghuis met veilingen en een eigen team van taxateurs en wijnexperts in zowel Amsterdam als Singapore
Winefield’s Auctioneers is in 2006 opgericht door Milan Veld in Amsterdam en veilt sinds 2009 in Singapore. In beide landen bekleed Winefield’s Auctioneers de positie van marktleider.

Ik word ontvangen door Doris Vroom in de prachtige ontvangstruimte van Winefield’s. Tafels en deuren vol met mooie frontjes van wijnkistjes sieren de ruimte.
De locatie aan de Kamerlingh Onneslaan is niet alleen kantoor & veilingzaal  maar ook cursuslocatie voor diverse wijncursussen en bezit een gigantische geklimatiseerde kelder vol met kleine en grote wijnschatten.

Doris is haar wijncarrière in 2006 begonnen. Haar afstudeerscriptie in International Business schreef ze over de wijnindustrie en daarna deed ze de koksschool in Londen.
Daarna reisde ze over de wereld. Ze heeft veel wijngebieden bezocht in Australië. Toen ze in 2007 terug kwam in  Nederland, wilde ze iets met wijn doen maar Doris wist niet zo goed wat. Een inschrijving bij een wijncursus van Winefield’s maakte iets meer duidelijk…
Ze raakte zo enthousiast dat ze aan de oprichter Milan Veld vroeg of hij hulp nodig had.

Doris liep stag tijdens de start-up fase van Winefields en assisteerde Mark Savage MW achter de proeftafel. Maar het bedrijf was in de opbouw en er was nog geen geld voor personeel. Na wat omzwervingen kwam ze toch weer terug bij Winefield’s en vroeg het opnieuw. Milan zag de passie voor wijn in de sympathieke Doris en leende geld bij zijn vader om zo Doris haar salaris te kunnen betalen.
In 2008 stortte de beurs in en had iedereen geld nodig. Dat was de doorbraak van Winefield’s. Prachtige wijnkelders gingen open en wijnbezitters boden hun wijnen aan om te laten veilen.

Onverwachts sprong er een vonk over tussen de twee en dat resulteerde uiteindelijk in een huwelijk in 2017. Gekscherend noemen ze zichzelf de beauty and the beast. Ze zijn dan ook een stel die elkaar heel goed aanvullen.

Waar Milan zijn kracht ligt in ondernemen en expertise op het gebied van wijn, ligt Doris haar kracht
in PR en marketing, het persoonlijke contact met de klanten en het binnenhalen van de wijnkelders.
Wat Milan en Doris samen doen is het daadwerkelijk veilen van de wijnen als  veilingmeester.
Afgelopen zondag 24 maart veilde zij samen met hun team het eerste gedeelte van een  zeer bijzondere kelder . Deze veiling had een schattingswaarde van 1,1 miljoen euro. Deze werd uiteindelijk verkocht voor 2,1 miljoen.
Volgens Doris is deze Wijnmakelaarsunie  Museum Collection “een verzameling die je  maar één keer in een  leven tegen komt”

_________________________________________________________________________________

Wijnmakeraarsunie Museum Collection

De oprichter van wijnimporteur Wijnmakelaarsunie uit Diepenbeek België, had een zeer goede neus voor de beste wijnen uit de mooiste jaren. Hij wist exact waar en wat te kopen en hoe lang ze bewaard moesten worden. Hij plaatste zijn wijnschatten in zijn wijnkelders in Diepenbeek.
Als je daar loopt, waan je je daadwerkelijk in een wijnmuseum zo mooi is het daar.
Vandaar de bijnaam: Museum Collection.
Helaas kwam aan dit sprookje een bitter eind.  Het bedrijf  ging failliet en de 130.000 flessen van diverse niveaus en  kwaliteit kwamen bij een curator.
Veilinghuis Troostwijk zag dat deze collectie een andere aanpak nodig had dan de normale faillissementen en koos voor het in wijn gespecialiseerde Winefield’s.
De wijncollectie werd onderverdeeld in 50.000 flessen exclusieve wijnen en 130.000 “gewonere”wijnen.
De 50.000 “exceptional and superbe wines” worden in 6 veilingen in Singapore, Amsterdam en België geveild. De 80.000 0 ‘gewone wijnen” zijn gangbare wijnen met een wat vriendelijker prijskaartje en deze worden online geveild via Troostwijk.com
__________________________________________________________________________________

De dag
De eerste veilingdag van deze droomopdracht was op 24 Maart in het Belgische wijnkasteel van Genoels-Elderen . De dure auto’s kwamen af en aan en de zaal zat vol met geïnteresseerden. Miljonairs, wijnexpert’s, sommeliers, wijninvesteerders en handelaren zaten in  de zaal. Terwijl de eerste rij gevuld was met het team van Winefield’s die aan de telefoon hingen  met bieders over de hele wereld waaronder: Frankrijk, Hongkong, Rusland, Singapore, Denemarken, Engeland en de Verenigde Staten. De rest van de zaal kreeg bijna geen kans om mee te bieden.

Terwijl Milan en Doris om en om als veilingmeester met de hamer sloegen, zag iedereen hoe de verschillende flessen door het dak van eerdere wereldrecords gaan.
De magnumfles Domaine Romanée-Conti 2004 haalde al een ongekende hamerprijs van € 43.000 exclusief opgeld. Toen de magnum uit het betere jaar 2005 aan bod kwam, betaalde een telefonische bieder daar maar liefst € € 60.500,- voor.
En hoewel Winefield’s bevestigt dat de magnum in elk geval in Europese handen lijkt te blijven, blijft de identiteit van de uiteindelijke koper geheim. De veiling bracht met een totaal van € 2.140.000 bijna het dubbele op als vooraf verwacht.

Bourgogne, zoete Sauternes en premium Bordeaux in Singapore en Amsterdam

Deze eerste veiling is slechts het topje van de ijsberg wat de collectie te bieden heeft. Het team van taxateurs en experts is nog steeds hard aan het werk om de collectie in kaart te brengen; een volgend deel zal in Singapore worden aangeboden op 28 april. Daarna hoopt Winefield’s Auctioneers op 19 mei weer hoge ogen te gooien in Amsterdam. Naast de mythische Bourgognes van Domaine Leroy en de Premier Grand Cru’s uit de Bordeaux denkt Winefield’s ook te kunnen verrassen met unieke zoete wijnen uit het wijnmuseum van de Wijnmakelaarsunie.

Aldus Veld: “In Amsterdam gaan we onder andere de collectie Château d’Yquem aanboren.  Mythische en zeer zeldzame jaren als 1860, 1861, 1862, 1863 en 1865; die zie je bijna nooit voorbij komen op de internationale markt.” Niet vreemd dan ook dat de veilingmeester voor een half flesje d’Yquem 1860  uitkomt op een schatting van € 4000 tot 6000.

Taxatie
Elke fles die geveild word, wordt uitgepakt en bekeken op echtheid, conditie van de kurk en capsule, de staat van het etiket en met name de level van wijn is heel belangrijk.
Doris: “Mensen hebben vaak prachtige verhalen maar de flessen liegen nooit. Hoe meer ruimte tussen de kurk en de wijn, hoe groter de kans op oxidatie of andere afwijkingen.
Waar nodig wordt de fles wat schoongepoetst met een kwastje en bij de duurdere flessen krijgt  de fles wat restauratiewerk. Buiten het schoonpoetsen, plakken we soms het etiket weer vast waar nodig of in het geval van de Museums Collection was er veel kalkafzetting (van de kelders) op de flessen. Dit hebben we voorzichtig weggehaald met een mesje. Dat was heel veel werk”
“Daarna worden de wijnen gefotografeerd en per fles de conditie beschreven.
Dan wordt er getaxeerd op minimale prijs per fles. Dit doen we door actief bij te houden wat er in de markt gebeurd en andere veilingen wereldwijd bij te houden.
Er worden in het geval van taxeren geen flessen opengemaakt. Dit gebeurt mondjesmaat bij de voorproeverij in overleg met de klant die de wijnen aanbiedt”

Meedoen
Je kunt dus op verschillende manieren meedoen met een wijnveiling.
Via internet kun je je na registratie online meebieden.
Kijk eens op hhtps://auctions.winefields.com
Je kunt ook telefonisch bieden of schriftelijk voorafgaand aan de veiling.
Of kom gewoon langs. Kijk op de website voor de juiste data en locaties en meld je aan.
www.winefields.nl

————————————————————————————————————————————–
Lijkt het je leuk om mee te doen met een wijnveiling?
Dan heeft Doris 6 tips voor:

1) neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee anders krijg je geen biednummer.
2) Kom naar de voorproeverij zodat je goed weet wat je kunt kopen
3) Doe jouw huiswerk thuis, zodat je weet wat er te koop is en waar je op wilt bieden
4) Spreek altijd een limiet met jezelf af. Je kunt jezelf nog wel eens verliezen in de passie van de           veilingmeesters en de spanning van de veiling.
5)Drink niet te veel tijdens een veiling. Dit voorkomt een financiële kater …
6) Onthoud dat er altijd 20-22 % commissie extra bovenop het afgehamerde bedrag komt en btw.