Afgelopen maandag werden wij ontvangen in hartje Amsterdam in het statige en nog steeds prachtige Amstel hotel.
We waren uitgenodigd door wijnimporteur Walraven Sax om een masterclass te volgen van Escudo Rojo. Deze werd gegeven door de , speciaal overgevlogen managing director Emmanuel Riffaud, alias de hoofdwijnmaker van Escudo Rojo. We vroegen hem het hemd van het lijf.
Op de vraag wat de term reserva op een Chileens etiket nu eigenlijk betekent, antwoorde Emmanuel: “Helemaal niets. Een wijn zonder hout mag je ook reserva noemen want er is geen wet hierover”
Lees mee wat we allemaal te horen kregen!
Escudo Rojo is het Chileens familiebedrijf van Baron Philippe de Rothschild.
Roth is Rojo en Schild is Escudo. Dit rode schild is dan ook het symbool op de flessen en het familiewapen van de Rothschilds.
Tot 1997 stond aan het hoofd van het familiebedrijf Baron Philippe de Rothschild en de bijbehorende wijnhuizen zijn al meer dan 250 jaar gevestigd in Bordeaux .
In 1978 kocht hij buiten Frankrijk wijngaarden aan in Californië en die wijn werd de beroemde Opus One. Hij overleed in 1988 en Philippine naam het roer over.
Barones Philippine de Rothschild was zijn enig kind. Met haar aanstekelijke energie en krachtige persoonlijkheid moderniseerde zij het bedrijf en vergrootte zij het familiebedrijf .
Waarom koos zij voor Chili??
Chili heeft veel te bieden, genoeg ruimte, verschillende klimaatzones die perfect zijn voor de wijnbouw en geeft de druiven zo de optimale rijping van diverse terroirs.
Chili heeft 137000 ha wijngaard en Bordeaux 112000 ha maar Bordeaux is 150 kilometer en Chili 1500 km. De koelheid van de oceaan, Je hebt hoge en lage bergen, de kuststreek, de Andes en dus diverse klimaatzones verspreid over 1500 kilometer.
De barones maakte in 1997 ,samen met het beroemde wijnbedrijf Concha Y toro, een nieuwe wijn; Almavia. Na het zien van het grote succes begon ze officieel met de tak Rothschild in Chili in Maipo valley en plantte 60 ha wijnstokken en noemde het wijnhuis Escudo Rojo.
Door middel van nieuwe technologie begon ze met het uitzoeken van het terroir van de verschillende stukjes wijngaarden, zogeheten microblocks en begonnen met het blenden van deze wijnen met elkaar. Dit blenden van diverse terroir is het DNA profiel van de Rothschilds.
En dat betekent dat de jaren kunnen verschillen maar de stijl van het huis hetzelfde blijft.
Alles draait om de gezondheid van de druiven , het juiste oogstmoment en de juiste rijpheid.
In de Maipo valley is er chardonnay aangeplant, cabernet sauvignon, syrah, cabernet franc, petit verdot. Deze druiven vindt je dan ook terug onder de rode vlag van de Rothshilds, al dan wel of niet geblend.
hout
In de afgelopen jaren is het toasten van het Franse houten vat voor de wijnen van Escudo Rojo verminderd. Van zwaar getoast is het nu licht tot medium. Dit zegt iets over de ontwikkeling van de stijl van het huis maar ook dat men goed kijkt en luistert naar de veranderde smaak van de consument. Men wil een lichtere verteerbare wijn en niet meer die enorme vanille bommen waar je het fruit niet meer in terug kunt proeven.
Daarnaast kijkt men in het bedrijf naar duurzaamheid. Watergebruik, energiegebruik, groene energie, gebruik van bestrijdingsmiddelen e.d. Ze hebben dan ook het certificaat gekregen van ‘’Sustainable Wine of Chili’’ .
Met het telen van biologische druiven is men ook voorzichtig begonnen. Op naar een betere wereld!
Vier jaar na de dood van de barones begon het bedrijf In 2018 met het maken van de bijzondere wijn ‘’ Baroness P. ‘’ Deze wijn is een eerbetoon aan haar. Het moest een wijn worden met een sterke persoonlijkheid, een pittige tante, een flamboyante persoonlijkheid en een charismatische afdronk.
Het is een resultaat van 5 druivenrassen uit verschillende terroirs. Carmenere, Petit verdot, Cabernet Franc en Syrah. De druiven worden met de hand geoogst, ontsteelt en gecontroleerd op de juiste rijpheid. Dit wordt gedaan door een hypermoderne machine die dit door middel van een laser kan controleren en met speciale luchtpufjes worden de druiven gesorteerd.. Je moet dat een keer gezien hebben. Heel bijzonder en interessant..
De wijn is gerijpt in Frans Hout waarvan vijfenzestig procent nieuw en vijfendertig procent een of meerderjarig hout. De al volledige uitverkochte 2018 heeft veertien maanden op hout gelegen.
De 2019 die nu op de markt komt 12 maanden. De bedoeling is dat tijdens het rijpen het houtelement wegsmelt in het fruit tot een mooi geheel. Dat konen we goed proeven in de 2018. De 2019 heeft nog wat tijd nodig!
Deze ‘’ special edition’’ is op zijn hoogtepunt na 3 tot 5 jaar maar je kunt deze wijn wel in jouw kelder bewaren tot 15 jaar. Er komen in November 600 flessen op de Nederlandse markt en daar moeten we het helaas mee doen!
Santé!
Lieve groet,
Barbara
Geef een reactie