Wie wil dat nu niet? Uitgebreid wijnproeven tussen de wijnstokken in de zon met de lokale wijnboer.
Een kijkje nemen in de wijnkelders terwijl je nipt van jouw glas.
Alles wat je ooit wilde weten over wijn, direct vragen aan de man die de wijn heeft gemaakt.
En terwijl je nog een keer met jouw neus in het glas gaat om tot die lavendelgeur te ontdekken, komt de wijnboerin binnen met een schaal heerlijke geitenkaas.
Klinkt als iets van een bucketlist toch?
Zelf kiezen waar je dat gaat doen en wanneer je dat gaat doen.  Jouw eigen tijd indelen en niet de auto hoeven te pakken maar met de benenwagen.
De wijn wandelreis klonk mij als muziek in de oren en daarom pakte ik de trein naar de stad Tours in hartje Loire.

Het wijngebied Loire is het grootste wijngebied van Frankrijk.
De rivier de Loire stroomt centraal door de 5 grote wijngebieden (centre Loire, Touraine, Saumur, Anjou en en Pays Nantais)  heen en is wel 800 kilometer lang.Het is dan ook sinds het jaar 2000 door Unesco opgenomen als Werelderfgoed voor zijn landschappen en kastelen.

Er zijn wel 61 verschillende dorpen waar beroemde wijnen vandaan komen die een eigen AOP krijgen. Dit is een classificatie van herkomst met een verplicht druivenras.
Je krijgt een echte wijnprins en prinsessen gevoel als je daar loopt, vaart, fiets of rijdt.
Overal staan gigantische middeleeuwse kastelen tussen de wijngaarden.
Je bent echt even terug in de tijd!

VVR
Elke eerste weekend van September organiseert de Val de Loire 15 wijnwandel routes over 13 verschillende dorpen verspreid over de gehele Loire.
Natuurlijk heb je hier een Franse naam voor: Vignes, Vins & Randos. Afgekort VVR.
Het houdt in dat je via de website www.vvr.fr van te voren en route of dorp uitkiest waar je geïnteresseerd in bent. Het kost 6 euro p.p. bij voorinschrijving en 10 euro last minute. Maar het is al 15 jaar zo’n enorm succes dat het bijna altijd uitverkocht is. Natuurlijk krijg je een gids die stiekem de leukste wijnboer van het dorp is en ook vloeiend Engels spreekt. Maar het kan ook een wijnboerin zijn zijn want één op de 5 wijnboeren in de Loire is een dame!
Er wordt uitgebreid verteld over de bodem, het klimaat, de druivenrassen en of er duurzaam of biologisch wordt gewerkt.
De route is wel 7 kilometer lang maar gelukkig stop je een paar keer bij een anderen leuke wijnboeren van het dorp. Trek dus wel jouw wijnwandelschoenen aan!