O Sole Bio!!!!

2 dagen lang wijnproeven op de grootste biologische en biodynamische wijnbeurs van de wereld is een grote eer en zeker in het 25ste jubileum jaar.
Maar nog leuker is dat je een wereld ontdekt waarvan je niet wist dat die zo groot was.
De biologische wijnbeurs MillésimeBio is in 25 jaar van 10 exposanten naar bijna 1000 exposanten is gegroeid.

Hip of hippie?
Ik dacht  geiten wollen sokken types of hippie wijnboeren op klompen die matige wijnen willen verkopen……
Niets van dat alles!  Boeren die biologische wijnen maken zijn mensen die echt geïnteresseerd zijn in kwaliteitswijnen maken.
In de Parc des expositions in Montepellier troffen wij eind Januari vier hallen vol met bijna duizend verschillende wijnbedrijven.
Kleine wijnhuizen en grote wijnmerken stonden achter identieke witte tafeltjes, zonder poespas en zonder dure marketing.  En allen op zoek naar een importeur!
Grootste aandeel van biologische wijnboeren kwam uit Frankrijk, Spanje en Italië maar ook de rest van Europa en zelfs de nieuwe wereld was er aanwezig.
Biologische wijnen is b(i)ooming business!!!!

Wat is eigenlijk biologische wijn?
Het is absoluut verboden om synthetische bestrijdingsmiddelen en mest te gebruiken maar ook bepaalde productieprocessen en toevoegingen zijn verboden en staan op de zwarte lijst.
Ijzeren discipline
Wijnbouw is net als de horeca: Hard werken, weinig vrije tijd en weinig verdienen.
Als je geld wilt verdienen, moet je geen wijnboer worden, wordt er wel eens gekscherend gezegd.
Maar biologische wijnbouw is net nog even een niveau hoger, intenser, zwaarder en moeilijker.
Een wijnboerin zei letterlijk: “Je moet een ijzeren discipline hebben”
En op de vraag waarom ze hier voor koos zei ze: Het is gezonder voor mij, mijn familie, mijn werkploeg maar ook voor de consument:  Degene die de wijn drinkt”
Ok, beter voor de natuur, beter voor de gezondheid maar ook beter voor de werkgelegenheid.
Biologische wijnbouw creëert 1,5 keer meer werkgelegenheid dan niet-bio!

Respect voor de natuur!
Je werkt dus als bioboer met druiven die op biologische wijze zijn geteeld.
Het is hetzelfde als horeca versus gastronomie!
In Frankrijk is biologische wijnbouw trouwens een teken van kwaliteit. Nu Nederland nog…..

Groene wijn kost meer tijd
De wijnstok, bodem en omgeving spelen de hoofdrol in deze biologische film.
Er wordt meer tijd en aandacht gegeven door de wijnboer om te kijken of er ingegrepen moet worden met bv. compost, groen mest of natuurlijke bestrijdingsmiddelen.
Meer tijd betekent meer geld dus gaan de productiekosten omhoog.

De overgang
Het proces van ‘gewone ‘wijngaard naar biologische wijngaard  heeft tijd nodig.
Tijd om te ontgiften en zichzelf te herstellen.
In het eerste jaar ben je nog steeds ‘gewoon”maar tot en met het derde jaar ben je als wijnboer in conversie. Dus in de overgang naar een echt bio certificaat op jouw etiket. Daarna mag je jezelf een biologische wijnboer noemen.

Hoe herken je een biologische wijn?
Het logo AB staat voor franse biologische wijn en is niet verplicht te vermelden.
Het Eu logo is wel verplicht en betekent dat de wijn gecontroleerd en gekeurd is door instanties (gecontroleerd door het ministerie van Landbouw) als Ecocert of bureauveritas die de wijnen controleren en risicoanalyses testen . Dit Eu logo zie je trouwens op heel veel producten van melk tot verse gember.
Valt het kwartje al?

Groene Gastronomie
Er worden samples genomen van gebruiksvoorwerpen als oogst emmertjes maar ook zelfs wijnbladeren worden geplukt uit de wijngaard en onderzocht op de producten van de zwarte lijst.
Beide instanties zijn trouwens evenwaardig aan elkaar.
Zij bepalen dus of je door bent naar de ‘groene gastronomie”of niet.
Snap je het nog? Het is een combinatie van de keuringsdienst van waren en een Michelin inspecteur.
Dit gaat trouwens per wijngaard en niet per bedrijf. Dat is dus een flinke klus!
Zelfs als jouw buurman wel zijn wijngaarden met pesticiden spuit en het komt per ongeluk in jouw wijngaard terecht dan kun je dus de pineut zijn. En krijg je een jaar lang geen biolabel.
Soms is het leven niet eerlijk als hardwerkende wijnboer(in).

Wat is het verschil t.o.v. bio-dynamisch?
Het verschil tussen biodynamisch en “gewoon” biologisch is dat bio-dynamische wijnboeren een meer holistische kijk hebben. Ze zijn sowieso biologisch gecertificeerd maar ze volgen de filosofie van Rudolf Steiner; de grondlegger van de biologisch-dynamische landbouw.
Deze  wijnboeren zien hun wijngaard als onderdeel van de kosmos en de hemellichamen zijn belangrijk voor hen. Er wordt daarom wel eens voor de grap gezegd dat ze alleen plukken bij volle maan. Maar zo simpel is het niet. Het is een stroming binnen de landbouw die extreem veel aandacht heeft voor een vruchtbare bodem. Om de bodem gezond te krijgen en te houden werken ze veelal met preparaten. Bio-dynamische wijnen krijgen hun eigen certificaat: Demeter

Zit er sulfiet in biologische wijn?
Het antwoord is Ja! Er zit sulfiet in biologische wijn maar met een maximum tot 10 mg per liter.
Sulfiet is een natuurlijk product. Op de schil van de druif zit sulfiet maar ook in gedroogde vruchten als tutti frutti.

Echte wijn
De biologische wijnmarkt is in de afgelopen 7 jaar verdrievoudigd. Dat is veel.
Het past dan ook helemaal bij deze tijdsgeest in de wijnwereld maar ook in de keuken.
Mijn conclusie na 2 dagen biologische wijn proeven was: Je proeft dat de wijnen puurder zijn en geconcentreerder en je proeft echt een verschil met niet-bio!

Proost! Op de duurzaamheid van onze planeet!
groetjes Barbara

Vergelijkbare berichten