Altijd al willen weten hoe Jezus water in wijn veranderde?
Dan mag je met mij mee naar Libanon waar dit wonder geschiedde.
Oja, god van de wijn; Bacchus,  komt daar ook vandaan….

Als je Libanon zegt, denk je niet snel aan wijn maar meer aan oorlog toch?
Klopt!
Libanon heeft van 1975 tot 1990 een enorme burgeroorlog gehad maar ook in 2008 en 2006 waren korte en heftige tragedies met o.a. buurland Israël.
In 2006 was het zelfs zo dat het bekende wijnhuis Ksara (opgericht in 1857) geen plukkers kon vinden voor hun oogst.
Het gevaar was te groot. Terwijl bombardementen en beschietingen plaats vonden in de Bekaa Vallei hebben bedoeïenen vrouwen (woestijnbewoonsters) met gevaar voor eigen leven geoogst zodat de druiven niet zouden wegrotten.
Het was de 149ste oogst van dit wijnhuis en het heeft ze heel veel internationale bekendheid gegeven..
Hoewel driekwart van de wijnproducenten moslim is, realiseerde iedereen zich hoe belangrijk de wijnsector is voor Libanon.

Libanon werd onafhankelijk van Frankrijk in 1943 maar de invloed van Frankrijk is nog steeds merkbaar in de wijnwereld.
Kijk maar eens naar de typische Franse blauwe druivenrassen:
merlot, cabernet Sauvignon, syrah, grenache en carignan.
Ook Franse witte druiven zijn vertegenwoordigd in dit wijnland.
De belangrijkste zijn; chardonnay, muscat, sauvignon blanc, sémillon en viognier.
Het was dan ook de enige manier om de internationale exportmarkt in het westen  binnen te komen.
Gelukkig zie je steeds meer de originele druivenrassen te voorschijn komen.
Denk aan obeidy en merwah voor witte wijnen en zaw-tarani voor rode wijnen.
Hele interessante wijnen zijn dit.
Obeidy heeft een mooie zuurgraad maar ook veel vlees op de botten. Een heerlijke sappige witte wijn die vraagt om een tweede glas.

Libanon maakt al 6000 jaar wijn en is niet het makkelijkste land om goede wijn te maken.
Eigenlijk is het een behoorlijke lijdensweg.
Kijk eens naar de geografie, bodem en klimaat.
Maar ook heel belangrijk: 75 % van de bevolking is moslim en drinkt dus zelf geen alcohol..
De bodem is zeer arm aan voedingsstoffen. Denk aan leem en keien.
Het klimaat is vreselijk heet met maxima van 40 graden.
Geografie: (oorlog) Turkije in het noorden, Syrië in het oosten en in het zuiden Israël. In het westen ligt de Middelandse zee.

Libanon heeft 4 wijnregio’s: Van noord naar zuid zijn dat:
Batroun area
Mount Lebanon
Bekaas Vallei
Jezzine Area

De wijngaarden zijn gelegen op maximaal 1700 meter boven zeeniveau en staan onder invloed van koude zeewinden. Dat vinden de zonovergoten druiven heerlijk!
Door de droge wind ontstaan er geen schimmels en ziektes in de wijngaard en zijn bestrijdingsmiddelen niet nodig. Dat is een bio-bio situatie!!

De Bekaa Vallei is het belangrijkste productiegebied van Libanon.
Het Libanongebergte beschermt de Bekaa Vallei tegen de hete westenwind in de zomer en tegen de regen in de winter .De streek heeft droge en zonnige zomermaanden met temperaturen tot 40°C, koele nachten (10°C) door de hoge ligging en regelmatige neerslag, waardoor er geen woestijnvorming plaatsvindt.
In de zomer waait vaak een droge wind vanuit de golf of van Egypte. De winters zijn streng, met lage temperaturen en veel sneeuwval, maar er is zelden sprake van vorstschade. Het gebied bezit een eigen natuurlijke waterhuishouding, dankzij smeltwater van de sneeuw van de toppen van de bergen.

Ik licht hierbij 1 wijnhuis uit: Chateau Musar.
De eigenaar Gaston Hochar heeft mij 5 verschillende wijnen laten proeven en uitgebreid verteld over zijn natuurwijnen, zijn land en de exportmarkt.

Chateau Musar uit Mount Lebanon is een bijzonder wijnhuis.
Dit huis is lange tijd het enige huis geweest dat Libanese wijn exporteerde naar Verenigde Koninkrijk, Frankrijk en de Verenigde staten.
Sinds 1950 produceren zij op biologische wijnen hun wijn. Dat was toendertijd op wereldniveau zeer toonaangevend.
Hun rode wijn wordt gemaakt van de traditionele druivenrassen, zoals cabernet sauvignon, carignan en cinsault. De wijn rijpt maar liefst twaalf maanden in eikenhouten fusten. Na deze houtrijping blijven de flessen nog minimaal drie jaar in de kelder zodat de Musar gereed is om te drinken op het moment van aankoop.
Veel wijnjournalisten gaan zover om Musar als een van de grote wijnen van de wereld te benoemen.
Zelf zegt eigenaar Gaston Hochard (derde generatie) over zijn manier van wijn maken:
“De balans van de natuur is beter dan we zelf ooit zouden kunnen maken in een wijn.
Het is belangrijk om te proeven wat “echt” is dan wat “lekker” is.
Ik heb 1 keer een wijn gemaakt die technisch perfect was maar “de charme van imperfectie” ontbrak aan de wijn”

Amen!