Of ik wist waar Kroatië lag..uh..ergens in het oostblok?

Nee, het is geen oost-europa  en het is geen voormalig Oostblokland.
Het is keihard EU en het land ligt rechts van Italië, aan de overkant van de Adriatische zee.
Najaaa……
Vanwege de bijzondere geografische ligging draagt Kroatië een gemengde eetcultuur met zich mee, die zowel westerse als oosterse invloeden kent.
Zo kennen de Kroaten veel pittige en gekruide (paprika) gerechten als goulash maar ook Italiaanse (buurland) invloeden als pasta’s en risotto’s zijn aanwezig in de keuken.
Gerookte hammen, harde kazen, olijven en brood is een veel geziene combinatie in deze eerlijke en boersige keuken. Ook de olijfolie uit Isrië is dit jaar voor de tweede keer uitgeroepen tot de beste van de wereld!!!!

Kroatië is een van de oudste wijnlanden ter wereld en is een land van wijngaarden.
We zien de wijnen nu steeds meer nieuw op wijnkaarten binnenkomen. Grappig!
Maar hoe komt het dan dat die wijnen nu pas in opkomst is?
In het voormalige communistische Joegoslavië lag de focus vanuit de regering op massale grote wijncooperatieven.
Na  de onafhankelijkheid van Kroatië in 1991 kwam de privatisering van de wijnbouw langzaam op gang. Nu zijn 60 % van alle geproduceerde wijnen kwaliteitswijnen.
Door de  gunstige combinatie van bodem, ligging, klimaat en landschap produceert Kroatië met zijn eigen autotochtone druivensoorten markante wijnen met een uniek karakter.
Het is dan ook niet eerlijk om ze te vergelijken met andere bekende druivenrassen.
Wel kunnen we zeggen dat bv. de “kleine blauwe” Kroatische druif Plavac Mali verwant is aan de Zinfandel. De druif Zinfandel is de koning van Californie.

Er zijn 2 soorten bodems
Terra rossa, geschikt voor de zwaardere wijnen en de terra bianca een witte bodem vooral geschikt voor witte druiven.
Door de enorme verschillen van temperatuur in de wijngaarden op de heuvels blijft de frisheid in de wijn en wordt de intensiteit van het aroma van de wijn benadrukt.

Kroatië bestaat uit 3 belangrijke wijngebieden:
Istrië, Slavonië en Dalmatië.
Istrië en Dalmatië behoren tot de Adriatische kuststreek en hebben een zeeklimaat. Istrië ligt in het noorden met gelijkmatige neerslag en Dalmatië is droog en heet.
De druiven groeien op tegen rotsige bergen, hier en daar wat Romeinse vestigingsstadjes aan de azuurblauwe kust en op de  groene eilanden. Er worden witte en blauwe druiven verbouwd.
In Isrië is de druif Istarska Malvazija bijna synoniem aan witte wijn.
Deze druif geeft aromatische rijke en wijnen met een opvallende geur van noten en fruit.
Je kunt Malvazija vinden van fris en toegankelijk tot zeer complex en rijk.

Slavonie is gelegen in het binnenland van noord oost Kroatie  en het landklimaat daar verschilt aanzienlijk.
Frisse, harmonieuze en aangename witte wijnen zoals de Graševina (Welsch Riesling), Chardonnay en Traminer zijn enkele voorbeelden van Slavonische wijnen. Ook de rode Frankovka speelt hierin een grote rol.

Critici zeggen dat Istrie een “heaven for foodies”is.
Ik denk dat de uitgebreide wijn, viscultuur aan zee en de truffelvondsten in het binnenland daar heel veel mee te doen is.
N.B. de grootste witte truffel ooit is gevonden in Kroatië.

Truffel?
Een truffel is een kostbare zwam die onder de grond, op de wortels van verschillende boomsoorten groeit.
Enkele bekende soorten truffels zijn:

Zwarte truffel: Dit is de orginele truffel en komt alleen voor in Frankrijk. Om precies te zijn uit de Perigord en Quercy.
Bij bereiding komt de intense en heftige geur en smaak te voorschijn. Lijkt wel op de wintertruffel maar is intenser in geur en smaak.
Witte truffel; is uiteraard wit en komt uit Piemonte in Italëi.
Deze truffel is alleen plukvers lekker en verliest de volgende dagen snel aan smaak en geur.
Zomertruffel: Deze truffel komt voor op kalkhoudende gronden in beukenbossen. Deze truffel komt niet voor in Nederland.
Wintertruffel: De zwarte wintertruffel lijkt sprekend op de zwarte truffel maar is minder intens.
De wintertruffel wordt in dezelfde tijd verzameld en ziet er aan de buitenkant hetzelfde uit en is vrij zeldzaam.
Het vlechtwerk van brede aders is minder dicht dan dat van de zwarte truffel. Ook zijn geur en smaak minder intensief.

De Chinese truffel komt alleen in China voor. In de westerse gastronomie wordt deze bestempeld als ‘inferieur’. Deze truffel zou niet de aromatische eigenschappen hebben die de Europese truffels wel bezitten, maar hij is makkelijker te oogsten en vele malen goedkoper dan de aromatische truffels, die in prijsklasse liggen rond 2000 euro per kilogram. De Chinese truffel kost een tiental euro per kilogram.
Truffelolie zou in principe olijfolie met truffel moeten zijn, waardoor je het aroma van truffel makkelijk aan je gerechten kunt toevoegen, echter olie met truffeldestillaat is extreem duur. De truffelolie die je in de winkels meestal ziet, is (nep)truffelolie, olie waaraan goedkopere synthetische geur en smaakstoffen zijn toegevoegd.
Terug naar de wijn….
De wijnen uit Kroatië zijn anders dan je ooit geproefd hebt en ontzettend hip.
Met name sommeliers van de sjiekere restaurants werken nu met Kroatische wijnen.
Ik heb de volgende wijnen geproefd van de specialisten in Kroatische wijnen van Nederland:
Diederik Swart en Mario Pranice van http://www.croatianwines.com :

2009, Plovac Ploski van Vina Caric, deze rode wijn is de truffel onder de wijnen. O.a. ontdekt door sommelier Sabas Joosten van sterrenrestaurant de Librije.

 

Ook een fantastische bubbel heb ik mogen proeven,
Deze kabola Re Klasicna Metoda gemaakt van 80 % Starska Malvazija, Chardonnay en Pinot Noir werd verkregen door een klassieke methode van 12 maanden gisting in de fles.
Mjammie! Was ook lekker met oesters….
Uitverkozen door de Nederlandse wijngoeroe Huijbrecht Duijker als “vondst van de maand”
Of denk eens aan de 2015 Malvazija ook van het wijnhuis Kabola.
Deze kvalitetno vino (kwaliteitswijn) is organic by nature. Dat klinkt mij als muziek in de oren….
Biologisch, heel puur op haar fruit en fantastisch te combineren met de Kroatische keuken.
Pasta met lichte sauzen, pasta gerechten met vlees of vis, risotto met scampi of garnalen, paddenstoelenrisotto, witte vis, schelpdieren, kip in romige sauzen, gegrilde groenten en Japans eten.

Let op mijn woorden: Kroatië is hip, de wijnen zijn complex en multi inzetbaar.
Durf jij een Kroatische wijn op de wijnkaart te zetten?

Groetjes Barbara