Ik was uitgenodigd door Bernard Nauta van Andere wijn.nl voor een diner en  wijnproeverij met wijnen uit een vergeten land: Georgië.
Georgië? Ik dacht aan dikke huisvrouwen met bloemetjes jurken, ezels voor een houten kar…verder dan dat kwam mijn fantasie niet.
Ik  wist dus niets van dit land, noch zijn eettradities, maar ik durfde de gok te wagen.

Aangekomen in Amsterdam, op een prachtige locatie ( de kookboekenwinkel van mevrouw (en meneer) Hamersma , keek ik mijn ogen uit.
Daar stonden 15 verschillende wijnen naast elkaar , maar voornamelijk veel ‘orange’wijnen.
Even voor de lezers thuis: oranje wijnen zijn helemaal hip en trendy.
Het zijn wijnen van witte druiven die langer met hun pitjes en schilletjes worden gefermenteerd, vaak niet gefilterd worden en een oxidatieve smaak kunnen hebben en natuurlijk die oranje kleur.
Ik heb tot nu toe geen oranje wijn kunnen vinden die ik lekker vond. Ik zal zelfs eerlijk zijn, ik vind ze vies. Dus ik schrok me rot.
Bevooroordeeld begon ik aan de avond maar ik belandde van de ene verbazing  in de andere….

Waar ligt Georgië eigenlijk? Het ligt ten zuiden van Rusland en ten noorden van Turkije.

In het noorden ligt het gigantische Kaukasus gebergte dat het land beschermt tegen koude noordenwind.
De hoofdstad Tbilisi ligt op de zelfde breedtegraad als Barcelona.
Het klimaat kan variëren van subtropisch tot zacht. Georgië kent bijna vier miljoen inwoners  en is net zo groot als Nederland.

Georgië maakt al eeuwen wijn maar wij in Europa  hebben eigenlijk nooit kennis kunnen maken met deze wijn. Hoe komt het dan dat we nu steeds meer en betere Georgische wijnen zien op de wijnkaart hier in het westen?
Doordat Georgië tot 1991 bij de Sovjet Unie hoorde, ging 88 % van alle geproduceerde wijn naar Rusland. De andere 12 % ging naar Japan en Polen.
Dit bleef door gaan tot 2006, toen Rusland de wijnimport kraan dichtdraaide.
De wijnboeren werden door de situatie verplicht  om naar andere landen uit te kijken.
Op dit moment is Japan de nummer 1 importeur van orange wijnen uit Georgië.

Waarom moeten wij meer Georgische wijnen drinken?
Ik heb in tijden niet zulke bijzondere lekkere mooie elegante en droge fruitige wijnen gedronken.
Ik was blij verrast.
Kijk maar eens naar 1 van de 550 verschillende inheemse druivenrassen:

Je hebt voor witte en oranje wijnen: Kisi
Deze vol fruitige en wat zwoele wijn kuste mijn lippen als een vakantie liefde in het buitenland. Je spreekt het  trouwens uit als Kiesie.

Of wat te denken van het witte druivenras: Rkasiteli.
Probeer dat maar  uit te spreken na een paar glazen wijn. Deze druif geeft lichte, frisse witte wijnen met tonen van jonge perzik en appel.
Voor rode wijnen wordt veel de Saperavi druif gebruikt. Spannende wijnen met sprookjesachtige kruidigheid. Nog nooit zoiets vernieuwends  gedronken. Heel bijzonder.

Ook de manier van wijn maken is een combinatie van zeer oude tradities en nieuwe moderne vinificatie.
De wijnboeren maken hun wijn in  aardewerken kruiken. Kruiken??
Yep! Deze noemen ze Qvevri.
Deze amphora’s worden in de bodem of vloer van de wijnkelder ingegraven zodat de druivenmost koel blijf.
Er wordt geen sulfiet en gist toegevoegd en de wijnmaker wacht geduldig totdat er een spontane natuurlijke vergisting komt. In sommige gevallen duurt dit proces wel een half jaar tot 9 maanden voordat de vaste bestanddelen uit de kruik gehaald worden.
Zo krijg je natuurlijke oranje wijn.
Deze eeuwen oude traditie is ondertussen zelfs door de UNESCO beschermd.

Vaak ruik je  aroma’s van gedroogd fruit maar ook zachte tannine proef je in deze wijnen.
Ze zijn dan ook totaal anders de gewone witte wijnen die we gewend zijn.
Georgische oranje wijnen kun je zien als een witte wijn met een structuur van een rode wijn.
Het is zelfs een van de weinig wijnen die een umami mondgevoel heeft. Dit betekent dat het heel goed past bij o.a. de oosterse keuken (soja, wasabi). Maar past ook goed in combinatie met  producten als verse zalm, Parmezaanse kaas, tomaat en paddenstoelen.
Umami versterkt daarnaast ook de hartige en zoete smaken in ingrediënten.
Door de uitgebreide umami eigenschappen van de Georgische wijnen zijn de wijnen dus inzetbaar voor een breed assortiment gerechten.

De Georgische keuken is heel breed en rijk met vis, vlees en fantastische  vegetarische biologische gerechten. Alle originelen Georgische ingrediënten zijn onbespoten, scharrel en biologisch.
Ook staat de Georgische keuken bekend om het rijke gebruik van kruiden als peterselie, koriander,  gedroogd korianderzaad, fenegriek en nigelaa (zwarte komijn)

Ook een specialiteit uit de keuken van Georgië zijn stoofpotjes.
Lang stoven van jong lamsvlees met kruiden als koriander, dragon, munt maar ook met groene uien, groene pruimen , kidneybonen, gecaramaliseerde uien en wilde thijm.

De traditie van het wijnland Georgië is veel eten en veel drinken.
Lange tafels met veel gerechten en veel wijn. De bedoeling is zo lang mogelijk aan tafel zitten.
Veel proosten en mooie speeches.
Ik ga verhuizen!

1 uitspraak van een sterrenchef uit Georgië wil ik je nog meegeven:
“Good cheese, good wine, good heart!

 

Kisi Barbara