Kijkje in de keuken….

Terwijl de knappe wijnmaker zijn nieuwste “toys voor boys” liet zien, viel ineens het kwartje:
wijn maken is exact hetzelfde als koken, de cuverie is de keuken en de wijnmaker is de chef!

 

Ribera del Duero is een wijngebied ten noord westen van Madrid met de rivier de Duero als middelpunt.
Uitgestrekt, droog, steppe meets Toscane, velden vol met zonnebloemen, grote groepen zwarte stieren en wijngaarden, veel wijngaarden.
De meest verbouwde druif is hier Tempranillo en tevens het belangrijkste ingrediënt van de donker gekleurde rode wijn. Maar soms heeft hij ook undercover namen als Tinta del Pais of Tinto Fino.

(1-4/10/2017)

Ribera del Duero staat bekend om zijn extreme klimaat met heel veel regen en temperatuurverschillen.
Van ijzige winters met soms wel -20 graden tot zomers met uitschieters naar 42 graden.
Ook de dag & nacht temperatuur verschilt enorm. Daardoor krijgt de druif een langzame rijping.
Net als sukadevlees die je ook niet snel moet willen klaar maken. Slow wine zou je kunnen zeggen.
De druiven tros wordt compact en de druif zelf krijgt een hele dikke schil , veel kleur en karakter.
Hard werken loont!

4/10/2017 Ribera del Duero

In 2017 is er bij sommige wijnhuizen wel 30 % minder oogst binnen gehaald vanwege de vorst in het voorjaar. Deze was zo onverwacht in de bloeitijd dat de kou de bloemetjes kapot vroor.
Daardoor waren er minder druiventrossen per wijnstok maar dat resulteerde wel in een hogere kwaliteit druivensap en dus betere wijn.

Ook de hoogte verschillen tussen de wijngaarden zijn enorm. De hoogste wijngaard is 1104 meter, de laagste 750 meter. Hoe hoger de wijngaard, hoe kouder het wordt. It’s lonely at the top.
Dat betekent ook dat de Tempranillo verschillende stadia van rijpheid bereikt.
De Tempranillo heeft het alles behalve makkelijk in Ribera del Duero. Hij moet heel hard werken en is zeer stress bestendig. Herken je jezelf?

De meeste wijnhuizen zijn jong en bestaan sinds 1982. Er zijn een paar voorlopers. De belangrijkste is Vega Sicilia. Dit is de Johan Cruijf van Ribera. De meest eenvoudige rode wijn daar kost al snel 110 euro in Nederland.  Een topper kost zeker 600 euro. Zij bestaan al sinds 1865.

De buurman is trouwens een stuk vriendelijker geprijsd en ook heel goed van kwaliteit.
Bodegas Arzuela met zijn prachtige hoog gelegen wijngaarden waar de honderden zwijnen en herten rondlopen. Een mooi glas Ribera del Duero met een plak bellota ham van dezelfde wijngaard? Mmmmmmmmm…….

Bodega Arzuela

Over eten gesproken:
Uiteraard tapas, met veel iberico ham, harde rauwmelkse geitenkazen, gegrilde groenten met grof zee zout en goede olijfolie, veel salades met citroen sap maar ook grote borden op tafel met vers zuiglam gebraden in zijn eigen vet en iedereen snoepte lekker mee.
Wat voor mij een enorme uitdaging was maar heel verrassend uit de hoek kwam, was de blackpudding oftewel bloedworst. Het was op verschillende manier klaar gemaakt, van carpaccio tot aan  gefrituurd maar het was smaakvol en een tikje zoet.

Ribera del Duero 4/10/2017

Het eten in Ribera is het zelfde als de bewoners.
Eerlijk, warm, nuchter en gepassioneerd. Geen gedoe!
Gewoon terug naar de natuur! Dat is wat we willen….
Ach ja, we zijn ook zo gewoon gebleven!

Nu zijn er in Ribera del Duero verschillende smaakstijlen rode wijn en dat heeft alles te maken met de hoeveelheid Frans en/of Amerikaans hout. Soms heb je wijnen die heel veel nieuw hout hebben gehad en dan proef je het fruit niet meer van de wijn. Een gordijn die dichtgetrokken wordt,  zodat je de voorstelling niet meer kunt zien.

Het verschil tussen Frans en Amerikaans houtgebruik?
Frans hout geeft wat meer klassieke tonen aan een wijn en Amerikaans hout is wat schreeuwerig.
Als je teveel houtrijping geeft aan een wijn dan kan dat zonde zijn van de puurheid van de wijn.
Je proeft dan een vanille bonbon.
Eigenlijk is dat het zelfde als de keukenbrigade een saus het gerecht laat overheersen.
Het zou in balans moeten zijn met de ingrediënten en ook qua smaakgehalte maar soms vinden mensen dat juist weer WEL lekker… zucht!

4/10/2017

Ok, er zijn dus heel veel stijlen Ribera del Duero. Ik ga je helpen met de basis.
“Joven” op een etiket is een beetje de rustige leerling kok onder de Ribera del Duero wijnen.
Jong, fris rood fruit, geen tot bijna geen houtrijping (max. 3 maanden), soms wat scherpe kantjes.
Je kunt het zelfs gekoeld drinken en ook als aperitief. Liever geen ingewikkelde gerechten hierbij combineren.
“Roble” is de onstuimige leerling. Soms krijgt hij 3 maanden hout, andere keer wel 6 maanden.
Je wordt altijd weer verrast…
“Crianza” is de zelfstandig werkende kok onder de Ribera’s . Dit betekent dat de wijn minimaal 24 maanden heeft gerijpt waarvan 12 maanden op houten vaten.
“Reserva” is wat meer doorgewinterd en benoemen we hierbij tot de sous-chef.
Deze wijnen hebben zeker 36 maanden gerijpt waarvan minstens 12 maanden op eiken houten vaten.
En als jouw wijn een etiket met “Gran Reserva” vermelding heeft, dan kun je deze superieure wijn het beste drinken bij een goede maaltijd.
Deze wijn heeft zeker 24 maanden op hout gelegen en daarna nog minimaal 36 maanden op fles in de koele kelders gerijpt.
Deze Chef van de Ribera heeft voldoende ervaring opgedaan tijdens de rijping en dat proef je….

Hoe combineer je deze wijnen met jouw menukaart?
Hoe complexer de wijn is, hoe complexer het gerecht mag zijn die je hierbij gaat combineren.
En hoe romiger de saus, hoe meer hout de wijn mag hebben.

Een uitspraak van de vrouw van wijnmaker Martin Berdugo wil ik je niet onthouden:
“Wijn is de leidraad in ons leven! We drinken het als we iets te vieren hebben, als we verdrietig zijn en als we iets uit t spreken hebben met elkaar”

Familie Martin Berdugo

Bodeas Arzuela is te koop bij wijnimport Bart.
Bodeas Vina Mayor is te vinden in alle winkels van Gall & Gall
Bodega Balblas kun je kopen online bij Astrid & Therese
Bodega Martin Berdugo: wijnkelder Brouwersgracht Amsterdam.

Vergelijkbare berichten