Een medaille op een wijnfles! Wat zegt dat over de wijn?
Is dat per definitie de beste wijn van het schap? Moet je dat kopen? Is het een lekkere wijn?
Wie geeft die medailles en wie keurt die wijn dan? En hoe veilig is die keuze die je dan maakt?
Het wordt tijd om in de wereld van de wijnmedailles te duiken.

Mijn eerste keer te gast als jurylid bij de wereldwijnwedstrijd Concours Mondial de Bruxelles, was in februari 2020 in de Loire. Het was precies 2 weken voor de eerste lockdown.
Op de valreep kun je wel zeggen….
Het was overweldigend! De groep bestond uit 350 internationale juryleden uit 50 verschillende landen. De meeste leden zijn wijnmakers, experts, journalisten, schrijvers of professionele wijnproevers. Allemaal hebben ze een groot wijnhart.
De organisatie van CMB is groot en professioneel en bestaat ondertussen al 27 jaar.
Ieder jaar bedenken ze weer een nieuwe wedstrijd. Tijdens corona bedachten ze de rosé editie en  een wijn & spijs-editie.
En niet alleen maar wijn, ook sake, sterk en bier zoals het bekende Brussel Beer Challenge komt uit de koker van het organisatieteam van Vinopress.
Mijn tweede keer was twee maanden geleden, dwars door corona. Waar we ,met 300 professionals in negen dagen, bijna 10.000 wijnen hebben geproefd in hartje Luxemburg.

Flight
De wijnproefwedstrijd was strak georganiseerd.
Ieder jury bestond uit vijf internationale leden. Ieder lid heeft een eigen tafel, een eigen ipad voor de jurering en iedere jury krijgt zijn eigen sommelier. Deze sommelier schenkt per jury vijftig wijnen blind in, in vier tot zes flights.
Alle flessen hebben een jasje aan zodat je niet kunt zien waar de wijn vandaag komt, welke producent de wijn gemaakt heeft of de wijn wel of geen houtlagering heeft gehad etc.
Geen enkel jurylid ziet een fles wijn met een etiket tijdens de wedstijd.
Het enige wat je wel kunt zien is de kleur van de wijn en op de Ipad ,in het proefsysteem, komt het jaartal naar voren. Thats it!
Het systeem is gemaakt in samenwerking met OIV. Dit is de Franse internationale organisatie  voor Wijnbouw en Wijnbereiding.

Blind proeven
De juryleden beoordelen de wijn blind op tien verschillende punten. Onderdelen als helderheid, intensiviteit en kwaliteit van kleur, geur, smaak en afdronk en welk cijfer je de wijn in zijn totaliteit geeft. Blind proeven met een hoofletter B!
Iedere wijn kan van 10 tot 100 punten uiteindelijk ontvangen maar de medailles komen pas in zicht vanaf 84 punten. Vanaf negentig punten krijg je de Grand Gold medal en dan is jouw wijn pas echt goed. Om deze medaille draait het!!!
Dit wordt allemaal gemonitord en zo krijgt de organisatie een duidelijke beoordeling van de wijn maar later ook van jezelf als fijnproever. OOhh, wat spannend!!

Hoe werkt het?
Een producent kies voor een wijn waarvan hij overtuigt is dat deze goed is van kwaliteit. Hij schrijft de wijn in bij de organisatie. Dit kost , naar gelang welke wedstrijd en waar op de wereld,  90 tot 250 euro per naam van de wijn.
Dat stuurt hij 2 a 3 flessen van die wijn in voor de wedstrijd en als hij brons, zilver, goud wint, mag hij stickers kopen met een (grand) gouden, zilveren of bronzen medaille en deze mag hij op zijn fles plakken. Sommige producenten kiezen ervoor om alleen hun (grand) gold medals te bestickeren.
Dat scheelt kosten maar geeft de golden medals meer kracht.

Werkt het?
Kun je zeggen dat een sticker van een medaille invloed heeft op de consument en producent?
Het antwoord is ja!
De consument zal sneller kiezen voor een wijn met een medaille, het straalt vertrouwen uit en verkleind het risico om de verkeerde keuze te maken. En zeker in de supermarkten werken medailles heel goed. Er is vaak geen wijnexpert aanwezig bij de enorme wijnschappen.
De medaille is de verkoper zeg maar. In restaurants zie je minder medailles. De sommelier of gastheer is de expert en koopt met kennis en vakmanschap zijn wijn in en verkoopt de juiste wijn weer aan de juiste gast. Hij is in dit geval de medaille.
Bij bekende wereldwedstrijden als Concours de Mondial de Bruxelles kun je zeggen dat meer dan zeventig procent van de prijswinnende producenten gelooft dat een medaille invloed heeft op het image van de wijn.
zevenenzeventig procent van de betrokken producenten ziet een invloed van twintig tot dertig procent op hun sales en meer dan tachtig procent van de producenten gebruikt de medailles om hun zichtbaarheid te vergroten.

Luxemburg 2021
Goed terug naar de wijnen die we beoordeeld hebben in juni in Luxemburg.
Er waren zesenveertig deelnemende wijnlanden waarvan er veertig een medaille hebben gekregen.
Frankrijk pakte 672 medailles mee, Spanje nam 507 medailles mee naar huis, Italië 389 en Portugal 335. Omdat de lijst van winnende wijnen uit een bepaalde categorie te veel is om op te noemen, kun je het beste even kijken op www.concoursmondial.com voor alle onderscheidingen.

Maar voor mij waren er twee landen die verrassend naar voren kwamen.
Het eerste was de zeer stabiele kwaliteit van Portugese wijnen. Er zijn maar weinig slechte rode Portugese wijnen geweest.
Het tweede opmerkelijk in de proeverij was de enorme opmars van goede kwaliteit wat uit China komt. Bizar wat een kennis en geld zij in hun wijnindustrie pompen. Hun ontwikkeling gaat super snel en daarom zou ik daar eens een kijkje willen nemen!

Misschien mag ik weer mee met de volgende Concours de Mondials de Bruxelles. Want na Loire, Brussel, Antwerpen, Lissabon, Maastricht, Bordeaux, Valencia, Palermo en Valladolid gaat het volgende Concours Mondial de Bruxelles 2022 plaats vinden in China Yinchuan.

Fingers crossed!
Lieve groet,
Barbara Verbeek