De wijn smaakt naar Corton

Als je ouders 45 jaar gelukkig getrouwd zijn en in goede gezondheid zijn dan is dat reden voor een feestje.
De familie verbeek bestaat uit 1 Chefkok, 2 (Register) Vinologen, 1 sommelier in opleiding, een sfeermaker en 1 directrice.
Als je die aan 1 tafel zet ben je verzekerd van een bruisende avond….

De avond bestond uit een 5 gangen diner met bijpassende wijnen van het wereldberoemde Bourgogne huis domaine Faiveley.
Faiveley maakt al wijnen sinds 1825, bezit van alle wijnhuizen in de Bourgogne de meeste premier cru’s en Grand cru wijngaarden en is  het grootste familiehuis van de Bourgogne.
Ze maken 100 verschillende cru’s, dus ze produceren 100 verschillende wijnen en hebben alles in eigen hand:
Van onderhoud in de wijngaarden tot het exporteren naar de 80 verschillende landen over de hele wereld.
De avond werd begeleid door de exportmanager van Faiveley: Carl Cercellier.

De locatie was Chateau Neercanne in Maastricht
Kasteel Neercanne is een 17e-eeuws barokkasteel in het Jekerdal achter Maastricht tegen de Belgische grens aan.
Neercanne is het enige terrassenkasteel van Nederland en is gebouwd op een aangelegd terras tegen de helling van de Cannerberg. De buren zijn trouwens Neerlandse bekendste wijnhuis: de Apostelhoeve.
In het kasteel van Neercanne kun je lunchen en dineren, overnachten en vergaderen.

Het aperitief was in de mergelgrotten en huisvest hele bijzondere wijnkelders.
Pas geleden was het er nog afschuwelijk nieuws toen bleek dat de totale wijnvoorraad verwoest was door een brand. Rookschade was de uiteindelijke boosdoener!
Op de wanden is een deel van de geschiedenis van het eeuwenoude terrassenkasteel terug te lezen, zoals de geboorte van de Euro die tijdens de Eurotop in 1991 werd geboren. Daarnaast sieren handtekeningen van bekende en onbekende gasten de wanden. Ook het Nederlandse koningshuis laat zich hier wel eens zien.

Wij werden daar ontvangen met een Bourgogne Chardonnay uit 2015. Een zeer prettig glas wijn met mineralige tonen, elegantie en verfijnde fruitige smaak.
Deze “eenvoudige” wijn zette direct de stijl van het wijnhuis neer en ik was verkocht!
Het wijnjaar 2015 had zich opnieuw weer een een zeer goede kant laten zien.
Eenmaal binnen in het 1 sterrenrestaurant ging het wijnfeest verder:

Het  voorgerecht was een salade met zeetong en kreeft met avocado compote en een glas 2015
Rully Les Villeranges werd daarbij ingeschonken.
Rully werd vroeger de “wijn voor de koningen & de koning van de wijnen”genoemd,

Het 1ste tussengerecht bestond uit zacht gegaarde zalm, bloemkool en een beurre blanc.
Daar moest natuurlijk een romige wijn bij.
De 2015  Meursault werd geserveerd. Bijzonder opvallend was de mineraliteit van deze houtgerijpte chardonnay. Het was weer Cote de Beaune waardig!

Het 2de tussengerecht was een Black Angus short rib met luchtige mousse van aardappel en knolselderij en jus van truffel met veel truffel… Yes!
In het glas zat een 2014 Ac Mercurey rouge premier cru “Clos des Roy”
Deze wijngaard is een monopole van domaine Faiveley. Dat betekent dat deze wijngaard maar 1 eigenaar heeft: Domaine Faiveley. Is een prestige ding!

Hoofdgerecht was hertenrugfilet met wintergroentjes en een saus van sjalotjes en voor dit heerlijke gerecht werd de
Gevrey Chambertin Vieille vignes  uit 2015 uitgekozen.
Vieille Vignes betekent dat de wijnen van oude wijnstokken afkomstig zijn.
Hoe ouder de wijnstok hoe minder druiventrossen hij kan dragen. Dit betekent dat de druiven geconcentreerder zijn in geur en smaakstoffen. Interessant!!
Het dorpje Gevrey komt uit het noordelijk gelegen Cote de Nuits bij Nuits Saint Georges en staat bekend om zijn krachtige rode wijnen van Pinot Noir.

Tja waar sluit je deze gastronomische avond mee af?

Met een houten plank met diverse harde kazen en een fles Corton uit 2011 van de wijngaard “Clos des Corton”
De Corton 2011 van Faiveley heeft na bijna 7 jaar nog zoveel jeugd en frisse zuren dat de sommelier de fles in de middag al had open gemaakt.
De wijn had zich daardoor wat meer kunnen openen als een prachtige roos in een vaas.
Doordat  de sfeermaker stiekem nog een fles Corton bestelde, konden we heel goed ervaren wat de verschillen waren tussen de voorgeopende fles en een “vers” geopende fles.
Heel interessant wat zuurstof kan betekenen voor een klasse wijn!
Kortom het was een heerlijke maar ook leerzame avond!

Deze blog is speciaal opgedragen aan mijn ouders Ineke Rudolphi & Henk Verbeek

Liefs Barbara

 

Vergelijkbare berichten