Nou, Het mag het dan eindelijk verteld worden!! Heet van de plaat, vers van het mes!!!
De Opening Oysters World Cup komt naar Nederland en de grote finale zal plaatsvinden in het Wijntheater op Gastvrij Rotterdam  a.s. maandag 23 September.
Het wordt een gigantische klus. Nederland krijgt uit 20 verschillende landen de snelste en de beste oesterstekers van de wereld en zij gaan strijden om de titel “beste van de wereld”!

World Cup Opening Oysters

Wijntheater
Na 8 jaar de Nederlandse Kampioenschappen Oestersteken te hebben georganiseerd met voorrondes door heel Nederland en een finale in Maastricht, was het Wijntheater toe aan een groots nieuw project!
Oprichter Barend Havenaar zegt hierover: Ik heb de afgelopen jaren veel buitenlandse wedstrijden bezocht. O.a. Het EK in Zweden en het WK in Ierland en contacten gelegd met de juiste mensen. Ik had nog één droom en dat was de World Cup naar Nederland halen!
En na jaren inzet en fantastische partners als o.a. het Oesterfestival, Gastvrij Rotterdam en Schmidt Zeevis lijkt dat nu gelukt te zijn.
_____________________________________________________________________________________________
Het Oesterfestival
Het Oesterfestival is een drie daagse festival op de oesterputten van Yerseke in Zeeland , waar je alles kunt leren over de Zeeuwse schaal en schelpdieren.
Het is een initiatief van Jean Dhooge van restaurant & oesterkwekerij de Oesterij.
Tijdens het festival staan er verschillende lokale restaurants en (sterren) chefs waar diverse bereidingen oesters maar ook kreeft, mosselen en Zeeuws zaligheden worden geserveerd.
Het oesterfestival vind plaats op 20/21/22 September aanstaande. Meer informatie over openingstijden en programma zijn te vinden op www.oesterfestival.nl

______________________________________________________________________________________________

Hoe werkt het?
Er zijn twee wedstrijden: de Wildcard Competition in Yerseke in Zeeland  & de grote finale Oyster Opening World cup in Rotterdam.
Op zaterdag 21 September zal tijdens het Oesterfestival in Yerseke de Wildcard Competition plaatsvinden. Dit betekent dat er 40 inschrijvingen uit de hele wereld mogen strijden voor de laatste vier finaleplaatsen. En jij kunt daar dus ook aan mee doen!
Je kunt je vrijblijvend inschrijven via www.wijntheater.nl en wie weet win jij een Wildcard voor de grote finale in Rotterdam. Deze vindt twee dagen later plaats.

Op Maandag 23 September vindt tijdens Gastvrij Rotterdam de grote finale plaats.
Vorig jaar was deze nog op de Chinese muur in China maar dit jaar zal de World Cup plaats vinden in het Wijntheater in Rotterdam. Twintig beste deelnemers uit twintig landen plus de vier winnaars van de Wildcard competition uit de hele wereld strijden om de felbegeerde titel. Uiteindelijk zullen 24 deelnemers maandag meedoen aan deze zinderende finale.
Wil je bij deze finale aanwezig zijn? Koop dan kaarten of schrijf je in via de website van Gastvrij Rotterdam.

____________________________________________________________________________
Gastvrij Rotterdam
Gastvrij Rotterdam is dé horecavakbeurs voor ambitieuze horecaprofessionals en heeft zich in de afgelopen jaren bewezen als hoogstaand gastronomisch platform voor de horecabranche. Gedurende drie dagen staat Rotterdam Ahoy in het teken van culinaire hoogstandjes,  innovatieve producten en oplossingen voor food en non-food in de horeca. Beursbezoekers kunnen genieten van 450 exposanten, diverse workshops, demonstraties, masterclasses, wedstrijden en proeverijen met sterrenchefs, meesterkoks, sommeliers , wijnexperts en topgastronomen.
www.gastvrijrotterdam.nl
__________________________________________________________________________________

Regels
Maar waar moet je aan voldoen als oestersteker en waar wordt je op beoordeeld?
Er is een hele lijst van wedstrijdregels. Deze worden wereldwijd gehanteerd en zijn opgesteld door de World Oyster Opening Association.
Iedere deelnemer krijgt 30 platte Zeeuwse oesters en een houten wedstrijdbord van 50 bij 70 cm.
De bedoeling is dat hij of zij in een zo’n kort mogelijke tijd de dertig platte zo vakkundig mogelijk open maakt. Er wordt gekeken of het vlees niet stukgesneden is, of de geopende oester gruisvrij is, of het oestervlees losgesneden is van de schelp en aanwezig is in de schelp en of alle dertig platte aanwezig zijn op het wedstrijdbord. Diegene met de minste strafpunten, de beste presentatiepunten en de snelste tijd kan maandag 23 September dus de beste van de wereld worden.

Jury
Natuurlijk staat er zaterdag 21 september en maandag 23 september een ijzersterke jury in Yerseke en in Rotterdam.
Deze zal zeer streng maar rechtvaardig iedere oester bekijken. Het zal een hele kluif worden daar er 24 wedstrijdborden met ieder 30 platte Zeeuwse oesters de revue zullen passeren.
Culinair journalist Felix Wilbink, Wil van Merkenstein ( educatie en communicatie specialist van Schmidt Zeevis) en Hasse Johannesson van de Oyster Opening World cup zullen de 720 platte oesters beoordelen op vakkundigheid, presentatie en tijd.

Momenteel is de snelste tijd 2 minuut 11 voor 30 platte en staat op naam van Anti Lepik uit Estonia
Durf jij mee te doen aan deze legendarische wereldwedstrijd?

Groetjes Barbara Verbeek