Duitsland is hip en happening!

Maar weinig weten dat Duitsland een meer dan
geweldig wijnland is met 13 prachtige wijngebieden met wijngaarden gelegen op steile hellingen en waanzinnige terrassen.
Duitsland stond vroeger bekend om zijn zoete slobberwijn en liebfraumilch in 1 liter flessen met gouden schroefdop. Als je verder keek dan je neus langs was, kocht je een qualitätswein mit prädikat Gelukkig is er een hoop positief veranderd en is Duitsland vernieuwd en verfrist met een nieuwe generatie jonge wijnmakers.
Deze jonge wijnmakers werken met de oude klassieke druivenrassen maar hebben nieuwe ideeën.
Je ziet het terug in de stijlen maar ook in de etiketten.
Generation Riesling is born!

Feestbeesten
Het een na grootste wijngebied van Duitsland is de Pfalz. Elke derde fles Duitse wijn komt hier vandaan.
De bewoners zijn echte feestbeesten.
Elke week van maart tot 11 november is er wel een wijnfeest ergens op de 85 kilometer lange wijnroute  van Bockenheim in het noorden naar Schweigen op de grens met het Franse Elzas.
Daarnaast huisvest het gebied het grootste wijnvat van de wereld maar ook het grootste wijnfeest van de wereld in Bad Dürkheim.

Toscane van Duitsland
De Pfalz is een prachtig gebied met veel heuvels en hoge bergen, diepe groene dalen waar sierlijk de Rijn doorheen stroomt.
Duitsland heeft  een cool-climate maar een van de warmste gebieden in Duitsland is dan weer de Pfalz met een bijna mediterraan klimaat. Het Toscane van Duitsland!
Het Palinate woud beschermt de Pfalz tegen koude winden en hevige regenval. De gemiddelde temperatuur is hier gedurende het jaar 11 graden.
Dat is dan ook terug te zien in het landschap: vijgenbomen, olijfbomen, limoenstruiken maar ook tamme kastanjes en dadels vind je hier in de natuur.
In maart bloeien de magnolia’s en de amandelbomen al. Het lijkt wel een paradijs.
De wijngaarden liggen aan de voet van het Haardtgebergte. Dit gebergte is een verlenging van de Vogezen die doorlopen naar de Elzas.
Pfalz kun je onderverdelen in 2 wijndistricten:
-Mittelhaardt/Deutsche weinstrasse in het noorden . Hier komen kwaliteitswijnen vandaan met namen van met bekende wijndorpen als Forst en Niederkirchen.
-Südliche Weinstrasse in het zuiden richting de grens met Elzas.
Hier is meer en zwaardere regenval en wordt er massaler geproduceerd.
De helft van de 3000 boeren die daar gevestigd zijn, is lid van een coöperatie.

Riesling is king!
De koning van de witte wijnen is natuurlijk de Riesling.
Meer dan de helft van de wijngaarden is beplant met deze druif.
Het is een druif met verschillende gezichten per regio, terroir en rijpheid.
Maar wat de Riesling altijd heeft zijn stevige zuren, complexiteit en elegantie.
Riesling heeft een breed aroma spectrum:  Geuren en smaken van citrus, knapperige appel, rijpe perzik en tropisch fruit, mineralige afdronk en een verfijnde kruidigheid.
Door het koele klimaat rijpen de druiven langzaam , een soort “slow-cooking”zodat er complexe geur en smaakaroma’s ontstaan.

Goede wijn komt van goede druiven!
Toch is het niet altijd duidelijk of je nu een ouderwetse zoete Riesling te pakken hebt, of een gastronomisch inzetbare droge Riesling.
Als er trocken op het etiket staat, ben je verzekerd van een droge Riesling.
Droge Riesling kun je goed combineren bij de moderne keuken;  Minder vlees, meer kruiden en meer groenten.
Ook visgerechten zonder zware sauzen zijn een dankbare partner in crime voor de droge Riesling.
Denk ook aan populaire gerechten als sushi & sashimi, vis uit de oven en gerookte zalm.

Gekke druiven
Maar buiten de Riesling zijn er natuurlijk heel veel andere druiven die zich fijn voelen in de Pfalz.
Denk maar eens aan de Weisserburgunder.
Misschien herken je hem direct als de Pinot Blanc.
Dit blijft een allemansvriend met veel fruit, gemiddelde zuren, geen hout en een prettige prijs-kwaliteitverhouding.
Het is een dankbaar glas wijn die je iedereen kunt voorzetten met en zonder eten.

Ook de Franse Pinot Gris heeft een Duitse tweelingzus: Grauburgunder.
Grauburgunder geeft een wat fruitigere rijpe wijn met exotische aroma’s.
Dat is een spannende combinatie met de oosterse keuken waar veel met vissaus wordt gewerkt.
Maar de Pfalz kent natuurlijk ook Duitse inheemse druivenrassen als Muller-Thürgau voor witte wijn & Dornfelder voor rode wijn. Fijne dorstlessende wijnen gekenmerkt met veel fruit en lichte kruiden.


Superster
De Pfalz is het grootste wijnbouwgebied in Duitsland voor rood.
Pinot Noir alias de Spätburgunder is hier de diva.
Ze wordt de diva genoemd omdat ze temperamentvol is, veel aandacht vraagt, niet goed tegen kou kan en kwetsbaar is voor wijngaardziektes.
Maar als je haar dan eenmaal zover hebt, ontpopt ze zich als een superster op een groot podium en geeft ze een magistraal concert weg.
Spätburgunder is vaak eleganter en charmanter dan vele andere druivenrassen.
De diva kenmerkt zich door zwoele geuren van rood en zwart bosfruit, aardse tonen, steranijs en kaneel en ook vanille of rozen en viooltjes.
Je herkent dan ook een Spätburgunder met hoge kwaliteit door een fluweelzachte smaak.

Spätburgunder of Pinot Noir?
Waarom heet de Spätburgunder eigenlijk niet gewoon altijd Pinot Noir in Duitsland?
Pinot Noir groeide al 2000 jaar geleden in de Bourgogne toen de Romeinen daar aankwamen.
Dus Burgunder verwijst naar de originele Franse oorsprong.
Spät betekent laat en Früh betekent vroeg dus de Spätburgunder is een laat rijpend druivenras.
Momenteel groeit de Spätburgunder in alle 13 wijngebieden  van Duitsland maar het grootste wijngaard oppervlakte ligt in de Pfalz.
Op de wereldranglijst staat Duitsland trouwens qua volume op nr. 3 onder Frankrijk en de USA.

Stijlen
Wijnkenners en liefhebbers zijn dol op de diva. Soms kiest de wijnboer voor de Franse naam en soms voor de Duitse. Het ligt er ook vaak aan of de wijn geëxporteerd wordt.
Er zijn Spätburgunders voor alle budgets en in diverse stijlen.
De jonge frisse fruitige Pinot voor elke dag mag je drinken binnen 5 jaar en serveren op een temperatuur van 14 tot 16 graden.
De complexe handgeplukte Spätburgunder van hoge kwaliteit in kleine hoeveelheden van kleine producenten is een ander verhaal.
Meestal hebben ze ook wat groot hout gezien in een ontwikkeling tot super diva.
Deze wijnen kun je langer bewaren en iets “warmer”serveren, tussen de 16 en de 18 graden.

Welke keuken past bij de diva?
Omdat de Spätburgunder zo veelzijdig is, is de keuze in de keuken ook breed.
Van lamsvlees en varkensvlees tot gebraden kip en eend.
Maar denk ook aan harde Europese kazen of een goede kaasfondue van allerlei kazen.
Ook gerechten met champignons of truffel passen perfect bij de Duitse Pinot Noir.
Lichte Pinot’s gaan zeer goed bij de Aziatische keuken. Denk aan dim-sum, tempura maar ook de Indiase vegetarische keuken is een match made in heaven.

 

Laatste ontwikkelingen
Wat je ziet is dat de Chardonnay steeds meer aangeplant wordt.
De Generation Riesling gaat zeer delicaat met houtrijping om en dat komt terug in hun Chardonnay & Pinot Noir. De wijnen krijgen de rijping op Franse barriques.
De Bourgogne gaat het nog zwaar krijgen qua concurrentie.

Uitgelicht
Weingut  Weegmüller
Neustadt an der Weinstrabe

Enorme houten deuren duwen we open…..
Als je een stap binnen zet, waan je je honderden jaren terug. Prachtige oude antieke kasten, oude schilderijen, een enorm lange houten eettafel  en witten kanten gordijnen.
Aan de buitenkant van het oude huis heeft een wijnstok zich omhoog gewerkt in de afgelopen 100 jaar en bedekt de volledige muur.
De zusjes Stefanie en Gabrielle zijn de 11de generatie Weegmüllers sinds 1685.
Dat betekent dat het bedrijf al 333 jaar bestaat dit jaar. Ze zeggen het oudste wijnhuis van de Pfalz te zijn.
De Weegmüllers  bezitten 15 HA eigen wijngaard. Deze zijn gelegen op de beste plekken in Haardt. De bijnaam van het dorp Haardt is “het balkon van de Pfalz”
Het familiehuis produceert  120.000 liter per jaar.
In 1977 startte Stefanie haar wijnmakersopleiding.
Dit deed ze ondanks de tegengas van haar vader die dat helemaal niet zag zitten.
Ze was het enige meisje van de klas. Makkelijk was het niet.
Na haar Master in 1985 begon ze met wijn maken bij haar vader op het familiebedrijf.
Stefanie Weegmüller was de eerste vrouwelijke wijnmaakster in Duitsland.
Ze zegt hierover: “Ik heb in mijn pad naar succes alle grote stenen weggehaald voor deze generatie”
De nieuwe generatie vrouwelijke wijnmaaksters kan hier nu van profiteren.

What you see is what you get!
De Weegmüllers produceren verschillende wijnen. Van eenvoudige simpele maar heerlijk fruitige en gemakkelijke scheurebe & Weiser Burgunder.
Deze wijnen zijn geschikt om zo te drinken of als dorstlesser bij warme dagen. Het alcoholpercentage ligt tussen de 11,5 en 12,5 %.
De Riesling en de Grauburgunder zijn afkomstig van oude wijnstokken van de beste wijngaard van het dorp : Herrenletten.
De oude wijnstokken alias de Alte Reben geven niet veel productie door hun oude leeftijd van 50 jaar maar wel zeer geconcentreerd fruit.
De druiven worden biologisch verbouwd dus zonder toevoeging van pesticiden.

Alle wijnen zijn zoals de zusjes zijn: eerlijk, puur, recht voor zijn raap en veel fruit.
Als engeltjes uit een Rubens schilderij: What you see is what you get!

Een uitspraak van Stefanie over wijnmaken wil ik je niet onthouden:
“Wijnen zijn net kinderen, je moet ze vasthouden want als je ze loslaat, zijn ze weg”