Een Spaanse rode wijn die verkocht wordt voor honderden euro’s per fles en gedronken wordt in meer dan 88 landen over de hele wereld?

Ribera del Duero is een wijngebied ten noord westen van Madrid met de rivier de Duero als middelpunt.
Uitgestrekt, droog, steppe meets Toscane, velden vol met zonnebloemen, grote groepen zwarte stieren en wijngaarden, veel wijngaarden.
De meest verbouwde druif is hier Tempranillo en tevens het belangrijkste ingrediënt van de kleurrijke rode wijn. Alleen de  beste wijngaarden zijn aangeplant met de locale genetisch aangepaste soort:  Tinto Fino
Toen Ribera del Duero zijn eigen D.O. kreeg in 1982 was het wijnhuis Vega Sicilia al het beroemdste wijndomein van Spanje. Ieder wijnhuis volgde het voorbeeld naar dezelfde wijnmaakmethodes als Vega Sicilia.

Rebel in the past
Het begon al in 1859 toen toenmalige eigenaar Don Eloy Lecanda het domein erfde van zijn vader.
Hij vertrok in 1864 naar Bordeaux en kocht daar 18.000 Franse wijnstokken: Cabernet Sauvignon, Carmenere, Malbec, Merlot en Pinot Noir.
Toen hij deze op Finca Vega Sicilia plantte, was iedereen verbaasd en in de war. Franse druiven in de Ribera del Duero? Zoiets deed je niet!
In de jaren daarop, volgde er verschillende eigenaren en wijnmakers die de wijn maakten in de stijl van wijngebied Rioja: lange rijping op hout en de wijn werd pas gebotteld als er een bestelling binnen kwam.
Zo ontstond de stijl van Vega Sicilia Unico en Vega Sicilia Valbuena.

Vriendschap is een illusie!
In 1900 zwaaide de familie Herrero de scepter.
Zij verkochten de wijn niet commercieel maar dronken het zelf op met vrienden en familie.
De wijn was niet te koop met geld, alleen met vriendschap.
Als er geen sprake was van vriendschap maar toch de wijn wilde, dan werd er een gigantisch bedrag gevraagd.
Zo ontstond de mythe van de duurste wijn van Spanje…..

Who’s the boss?
In het jaar dat Ribera del Duero zijn eigen D.O. kreeg kocht de familie Alvarez in 1982 Vega Sicilia als investering.
Pablo Alvarez staat aan het hoofd van de groep Vega Sicilia.

Even voor de dummies: Wat is wat?
Vega Sicilia is de naam van dit prestieuze wijnhuis in Ribera del Duero.
Bodega’s Vega Sicilia group is de algemene naam voor alle (andere) prestige wijnhuizen die door de familie Alvarez zijn aangekocht in de afgelopen 25 jaar:
Alion in Ribera del Duero (“91),  Pintia in Toro (‘01), Macan in Rioja (’13) en Tokaj Oremus in Hongarije (’93).
Alle wijngaarden zijn uitgezocht op de beste terroirs!
Gonzalo Itturiaga is sinds 2015 de overkoepelende technische manager van de Bodega Tempos Sicilia en verantwoordelijke over alle vijf wijnhuizen die ieder een eigen keldermeester hebben.

Ok, terug naar wijnhuis Vega Sicilia:
Het huis produceert drie soorten wijn:
Unico, Valbuena 5 en Reserva Especial.

Unico is gemaakt van 90% Tinto Fino oftewel Tempranillo, aangevuld met Cabernet Sauvignon en een scheut Merlot.
De druiven zijn afkomstig van de oudste wijnstokken van het huis. Ze hebben een gemiddelde leeftijd van 35 jaar. Sommige stokken zijn meer dan 100 jaar oud en behoren tot de oudste stokken van Ribera del Duero.
Ook hebben ze een specifiek wijngaardbeheer waarbij de productie nooit hoger dan 22hl/ha kan stijgen.
Tijdens het groeiseizoen knippen ze soms wel 40 % van de kleine trosjes druiven weg. Dit heet “groene oogst”
Dat wil zeggen dat de overgebleven druiven alle voedingsstoffen en mineralen krijgen en de druiven geconcentreerder worden.

Concentratie & rijping
Het team van Vega Sicilia werkt hard in de wijngaarden om de volledige rijpheid te bereiken van de druiven,
met als resultaat een enorme concentratie in de druif en het potentie om te ouderen.
Uiteraard worden de druiven met de hand geoogst, zodat er weer een selectie plaats vindt in de wijngaard.
De vergisting van de Unico druiven gebeurt op eikenhouten cuves., waarna de malolactische gisting plaats vindt in grote houten foeders.
Een Uncio heeft in totaal 6 jaar houtrijping gehad en 4 jaar rijping op fles. Let op!
In slechte jaren wordt er geen Unico gemaakt.
Alleen het beste is goed genoeg voor de Unico.

Valbuena 5
Men noemt de Valbuena 5 vaak de tweede wijn van Vega Sicilia. Maar tussen ons gezegd: Daar is niks “tweede” aan. Dit is een winnaar!
Valbuena is de eerste stap om de gecompliceerde terroir van Unico te begrijpen. Valbuena is toegankelijker en laagdrempeliger dan Unico.
De recent totaal vernieuwde kelders hebben wat veranderingen teweeg gebracht waardoor er nog meer fruit in de wijnen aanwezig is. Dit wordt gedaan d.m.v. reductieve vinificatie.

Even geduld a.ub.
De druivenstokken van de Valbuena zijn gemiddelde 20 jaar en niet jonger dan 10 jaar
Na de gisting op RVS wordt de krachtige rode wijn 4 maanden op grote foeders gelegd om te rusten.
Daarna mag de wijn 16 maanden gaan rijpen op nieuw hout, daarna weer terug op grote foeders en dan nog 1 a 2 jaar flesrijping.
De 5 in Valbuena 5 betekent dat de wijn minimaal 5 jaar heeft gerijpt voordat het op de markt komt.
“We wachten net zo lang totdat de wijn de stijl heeft bereikt die we willen” aldus CEO Pablo Alvarez Mezquiriz
Geduld is een schone zaak!

Hout couture
Vega Sicilia heeft een eigen eiken houten vaten makerij.
Ze laten het onbewerkte Amerikaans hout 2 jaar buiten liggen in Ribera. Hierdoor raakt door zon, hitte, kou en regen het hout uitgewerkt en worden de natuurlijke agressieve tannines er uit gespoeld.
Het hout wordt naar een droge binnenplek gebracht om nog 1 jaar natuurlijk te drogen.
Daarna klieven en zagen ze het hout in duigen en wordt er met de hand een vat gemaakt.
Door verwarming van vuur kun je werken met het hout en als het hout heet wordt, kun je het hout krom trekken totdat de vorm ontstaat die we kennen.
Als laatst wordt het vat gebrand van binnen naar wens van het wijnhuis.. Hoe langer het vat gebrand is, hoe meer rook, vanille en toast tonen terug te vinden zijn in de wijn.
Hout is essentieel voor de geur & smaak van de wijn maar ook voor het bewaarpotentieel.
Bijzonder om te weten is dat Vega Sicilia een bos heeft aangepland waar ze in de toekomst hun eigen hout vandaan gaan halen voor de wijnvaten.
Zelfs de kurken worden uit dit bos vervaardigt.

Powerdruif!
De grond in het gebied is verrassend onvruchtbaar maar bevat wel negentien verschillende soorten bodemsoorten.
De onvruchtbaarheid en diversiteit van al die verschillende bodems leveren bijzonder complexe wijnen op.
De wijngaarden waar Vega Sicilia wijnen worden geproduceerd liggen op maar liefst 700 meter hoogte.
De zomers zijn er streng en droog, terwijl het ’s winters goed koud wordt en veel kan regenen.
De Tinto Fino krijgt dan ook een dikke schil van de enorme temperatuurverschillen.
Hij kan goed tegen een stootje.
De oogst van 2017 was 30 % minder in opbrengst dan voorgaande jaren omdat er flinke vorst in het voorjaar was.
Maar de kwaliteit van de Tinto Fino is daarentegen  zeer goed!

Proeven en uitspugen
De redactie van More than Drinks werd uitgenodigd voor een ontmoeting met de CEO van Bodegas Vega Sicilia en kreeg een uitgebreide proeverij:
2006 Valbuena tot en met 2011 Valbuena en als klap op de vuurpijl mochten we de Reserva Especial, release 2012 proeven.

2011  en de 2010 Valbuena: wijnkunst
Door de bijna exacte manier van wijn maken, houtgebruik en druivensamenstelling, merk je dat beide wijnen hetzelfde lijken te zijn. Met een constante kwaliteit maar wel nuance verschillen van de tijd.
Dat is heel knap!
2010 wordt in verschillende recensies genoemd tot beste jaar van Valbuena.  Wat is het geheim?
Er zijn 43 verschillende stukjes wijngaard, die apart van elkaar zijn geoogst en gevinifeerd. Daarna worden de wijnen geblend met elkaar tot een ware wijnmozaïek. Het is net kunst!

2008 & 2009 Een andere stijl
2009 en 2008 waren wat genereuzer, meer zijdeachtige pruimenfruit. Volwassen verfijnde tannine.
Het wijnjaar 2009 had een hele hete zomer dus de oogst was eerder om de frisheid te behouden van de wijnen.

2007 is klassiek
2007 had een andere druivensamenstelling dan de jongere jaren:
Natuurlijk voor het grootste gedeelte Tinto Fino ( 93%) en aanvullend niet de gebruikelijke Merlot maar Cabernet Sauvignon werd gebruikt .
Daardoor is de stijl van de wijn anders. Meer klassiek, steviger, firmer,geur & maakelementen van ceder en espresso maar echt in balans en elegant..

2006 is een vreemde eend:
Malbec komt hier om de hoek kijken. De 2006 is gemaakt van 85 % Tinto Fino en aangevuld met Malbec en Merlot.
Vooral veel gedroogd geconfijt fruit, ceder en sigaren. De Malbec geeft een heel ander gezicht aan de huisstijl van Vega Sicilia.

Unico reserva Especial:
Deze jaartalloze wijn is een blend van minimaal twee maar veelal drie topjaargangen van Unico.
De jongste jaargang is minimaal 10 jaar oud. Het is de grootste wijn die Vega Sicilia produceert maar in gelimiteerde oplage.
Het idee van een jaartalloze wijn van verschillende jaargangen is een concept die we alleen vinden tijdens de productie van Champagne.
Dit een onbekende productiemethode bij stille wijnen.
Smaakomschrijving: Zalvend, zijdezacht, rood en zwart fruit als rijpe pruimen en kersen maar ook vijgen, mint, thym, lavendel, mokka, chocolade en drop kwamen terecht in neus en mond.
Deze wijn is volgens kenners de crème de la crème.

Hierbij nog een mooie uitspraak van Vega Sicilia:
“Onze beste wijn moet nog gemaakt worden!”

Dit  wijnhuis wordt geïmporteerd door Le vin en Direct in Delden o.l.v. Henk Maas.
Een van de meeste bekende wijnschrijvers van de wereld Michael Broadbent,  omschreef het volledige assortiment van Le Vin en Direct als volgt: “een assortiment met een smaakbeleving van een pauwenstaart”
www.vin-direct.nl