Als je gevraagd wordt om in jouw vakantie een dagje bbq gerechten te beoordelen op wijn en spijs dan hoef je toch niet lang na te denken?

Samen met culinair journalist Felix Wilbrink, wijnjournalist Harold Hamersma , culinair adviseur  Willem Himmelreich
en wijnmaker Diederik Beker in een zomers zonnetje op het bekende Betuws Wijndomein genieten van lekkere
BBQ gerechten? Allemaal bereid door de talentvolle bbqteams  van Nederland én België?
Ik zei direct JA!
Er zijn namelijk vervelender manieren om een zondag in je vakantie door te brengen.

België-Nederland
Het Nederlandse bbqteam alias Dutch bbq-team bestaat uit ;
Frans Bon – teamcaptain, Arjan Buwalda , Barry de Back , Cor van Dusschoten en Roland Ooink.

Het Belgische team alias BBQ Team Five, bestaat uit de heren: Tom de Jaeger,Stef Batsleer en Filip Pintelon. En ondanks dat ze als teams streden tegen elkaar, hadden ze een gezamenlijk goede doel ; Support Casper.

De volledige opbrengst van deze bijzondere dag ging naar het goede doel: Support Casper.Support Casper is de campagnenaam van de stichting overleven met alvleesklierkanker.Een ziekte waar op dit moment 8 mensen per dag aan overlijden en waar gemiddeld genomen een levensverwachting van 8 maanden voor is en geen hoop. Want in de laatste tien jaar is er niets veranderd aan de behandeling van deze ziekte. Dat moet en kan anders weet professor Casper van Eijck.

 

De gerechten
‘Komt dit allemaal van de BBQ? Petje af!’
De deskundige jury, onder leiding van Felix Wilbrink (De Telegraaf) was bij vlagen zelfs ontroerd door het gastronomisch gehalte van de gerechten.
Voor wie nog even culinair mee wil zwijmelen, de gerechten in volgorde van opkomst:
amuses als palingmousse,  ingelegde komkommer met gerookte paling &  gerookte paling met bloedworst en breydelspek , gevulde mosselen, gegrilde kalfslever, spectaculaire kipbereidingen (inclusief prachtige rouleau),  goudgeel gegrilde polderhoenders, perfect gegaarde cote de Boeuf met goddelijke mergsaus en Clapp’s favorite peren in perencider sabayon.

Nederland leverde een prachtige prestatie, vooral met het rouleau van polderhoen en de Zeeuwse mosselen. België pakte de punten overtuigend in de andere categorieën.’ aldus Wilbrink  . Dit schreeuwt om een revanche, volgend jaar!
En dat kregen ze precies 2 weken later!!

________________________________________________________________________

Op 17 en 18 augustus vond het jaarlijkse BBQ-spektakel WBQA Nederland plaats in de tuin van Kloosterhotel La Sonnerie te Son en Breugel. Het evenement viel samen met het Open NK Culinair Barbecueën. In die wedstrijd werd het Dutch BBQ-team Nederlands BBQ-kampioen 2019. Per onderdeel was er een winnaar, de scores werden bij elkaar opgeteld om de ‘over all’-winnaar aan te wijzen. Dat werd het Belgische team BBQ Team Five. Tweede in het over all kampioenschap werd het Dutch BBQ-team, dat zich dus Nederlands Kampioen 2019 mag noemen. Het Dutch BBQ-team werd ook winnaar op de onderdelen vegetarisch, kalfsvlees en vis. Onder leiding van captain Frans Bon gaat het team zich nu ook voorbereiden op wereldkampioenschap BBQ te Torhout, België in 2020.

_________________________________________________________________________

Wijn & bbq
Ook is het ongelooflijk wat je tegenwoordig allemaal kunt met een barbecue. Grillen, stoven, bakken, garen, sudderen, pocheren…..
Alle stijlen smaaktype kwamen tevoorschijn en zo werd er bij elk gerecht een andere stijl Nederlandse wijn gekozen. Een speciale wijnjury beoordeelde de wijn-spijs combinaties.
Uiteraard werden deze gemaakt met de wijnen van het Betuws Wijndomein.
Van een lichte frisse Lingewit “Sauvi”gemaakt van het druivenras cabernet blanc zonde hout bij de amuses, de verfrissende mousserende Linge Brut bij de mosselen, de fruitige witte johanniter met zijn bittertje bij de polderhoen bij de tot aan de krachtige houtgerijpte Lingerood cuvée signature 2016 ( 12 maanden op nieuw hout) gemaakt van de blauwe druivenrassen regent en cabernet cortis bij de Côte de boeuf.
Sommige combinaties waren zeer verrassend , andere waren te voorspellen. Maar als je één wijn moet kiezen voor al deze bbq gerechten uit het assortiment van het Betuws wijndomein dan wordt het toch de 2017, Lingewit  Blanc de Noir; een witte wijn met een rose blush.
De frisheid maar ook het krachtige rode fruit geven het beste van twee werelden en blijkt de barbecuewijn bij uitstek te zijn.

Vijf algemene tips voor wijn & spijs;
1) in de opbouw tijdens een traditionele meergangen diner gaat licht altijd voor zwaar
& eenvoudig  voor complex. (NB. Daarom was de caesar salade met gegrilde kip als hoofdgerecht zo een
leuke verfrissende verrassing van de Belgen)
2) Je zoekt in de basis met wijn & spijs altijd gelijkgestemde in smaaktype:
bv. een fris gerecht bij een frisse wijn. Uitzonderingen daargelaten zoals bitter houdt van zoet.
3) Het gerecht mag de wijn niet overheersen in smaakgehalte en andersom.
4) Het mondgevoel van het gerecht mag gelijk zijn aan het mondgevoel van de wijn.
Voorbeeld: een filmende botersaus met een filmende houtgerijpte wijn.
Sterker nog:  Tijdens de bbq battle zorgde de saus bij de Belgische lever dat de rode stevige houtgerijpte wijn
van cabernet cortis en regent geweldig ging!!
5) Maar let op met tannine in de wijn !  Combineer deze niet met pure bitters in een gerecht als    noten of lever maar kijk      naar eiwit en of zuren. Anders wordt het een hele bittere pil!

Maar de  belangrijkste regel voor wijn & spijs is uiteindelijk gewoon genieten van goede producten en elkaar natuurlijk!
Lieve groet,

Barbara Verbeek