Chili is een opmerkelijk langwerpig (wijn)land: van noord naar zuid 6.500 kilometer lang (gelijk aan de afstand van Den Bosch naar de Noordpool.
We hebben allemaal wel eens een Chileense wijn gedronken. Veel schenkwijn komt er vandaan.
Je zag de laatste jaren in restaurants en wijnbarretjes  de Sauvignon Blanc, Chardonnay , Cabernet Sauvignon of Merlot uit Chili als huiswijn op de wijnkaart staan.

Chili is nu eenmaal een groot wijnland met bijzondere geografische omstandigheden:
Het ligt geïsoleerd tussen een woestijn in het noorden (Atacama), bergen in het oosten (Andes) en de oceaan in het zuiden en het westen.
Dit betekent o.a. dat het klimaat stabiel is en er geen insectenplagen het land binnen kunnen komen.
Dit resulteert in weinig tot geen pesticiden toevoegingen in de wijngaarden en dus voor het grootste gedeelte biologische wijnbouw!

Een stapje hoger dan de schenkwijnen zijn de  premium en ultra premium wijnen. Betaalbare en goede wijnen.
Wil je op safe gaan, bestel dan het Chileense wijnhuis Casa Silva. Dit wijnhuis is toonaangevend en meerdere malen benoemd tot wijnhuis van het jaar.
Vanaf 6 euro vind je al goede premium wijnen in de “family”wines en wil je een stapje hoger dan kom je bij de “colleccion”
Verkrijgbaar bij www.groupeduvin.nl

Maar er is een frisse wind gaande door de massale  en grootse wijnproductie van Chili.
In de zuidelijk gelegen wijngebieden Maule, Itata en Bio Bio gebeurt er nieuws..uh iets ouds…..

De (soms)  inheemse oude druivenrassen die groeien in deze wijngebieden  zijn weer afgestoft en herontdekt.
Denk aan inheemse druivenrassen als Pais,Torrontel maar ook nieuwe Franse druivenrassen als Muscat(el), Cinsault, Semillon en Carignan vind je daar nu terug.
Deze wijnstokken zijn minstens 70 jaar oud, zijn dik en knoestig en hebben weinig tot geen invloed gehad van de wijnboer. Daar bedoel ik mee: er wordt niet met draad opgebonden maar laten de oude wijnstok helemaal zijn gang gaan.
Deze zogenoemde “Bush vines” zijn eigenlijk de hippies van de oude wijnstokken.
Let it go! Let it grow!
De bladeren groeien in een paraplu vorm om zo de druiven natuurlijk te beschermen tegen verbranding van de zon.
De hippe toekomst ligt in het stoffige verleden!

Het grappige is dat zuidelijk hot Chili zo hip is dat het “niet meer te blussen valt”
Het enige vocht wat de wijnstokken krijgen is de neerslag zelf. De wijnstokken moeten hard werken in de harde granieten bodem rijk aan kwarts.
Doordat de bush vines gelegen zijn tussen de Andes (rechts) en de links het Chileens kustgebergte ( met invloed van de oceaan) , koelt de zeewind de zongebrande druiven goed af.
En dat is goed te proeven in de wijnen.
Ik heb een aantal verschillende Carignan’s uit 2016 geproefd uit Maule, die barstten van het fruit en kleur, echt een donker bosfruit bom , met zachte vrouwelijke tannines en een enorme frisheid.
Wat een aanrader en wat smaakvol! Letterlijk een verfrissing.
Maar pas op! Dit soort wijnen hebben 14 % alcohol dus pas op met de kater.
Tip: Moretta Wines!
De wijnen hebben vaak op gebruikte eikenhouten vaten gelegen, dus geen vanille boast maar wel mooie rijke, elegante en rijpe wijnen.

Nog 1 wijn wil ik je niet onthouden: een dessertwijn gemaakt van Torrontel met een L ja!
Lijkt een beetje op Muscatel blanco maar ook een beetje op Torrontes.
Deze druiven worden geplukt per tros tijdens de late harvest en opgehangen onder een overkapping waar ze 3 maanden hangen totdat het vocht veel al vervlogen is.

Daarna worden ze druif voor druif geplukt van de trossen en in een houten vat gelegd.
Er worden geen gisten of zwavel toegevoegd maar men laat de natuur zijn gang gaan.
Na een jaar is zij daar….een zoete godendrank.
De Chilenen noemen het de nectar van de goden.
Wat een bizarre bijna erotische smakende amber kleurige wijn!
Sweet Chili, vijgen, tutti frutti, nectar!    Sauternes….! Eat your heart out!
En wat weer fijn is…hij is gewoon te koop bij de Hanos. Vraag maar naar Erasmo 2012 Torrontel bij de wijnafdeling.

Chili is hot but can be sweet…..