Uitgenodigd worden door de Spaanse Ambassade om een tiental prijswinnende wijnen (waaronder een wijn van Antonio Banderas?) te proeven in combinatie met heerlijk eten in het restaurant van een smaakprofessor??
WOW! De kerstman was er vroeg bij voor mij dit jaar…..

Afgelopen vrijdag reed ik naar Apeldoorn. De sneeuw liet zich gulzig zien met dikke vlokken..en ze bleven liggen op de Veluwe.
Terwijl ik door de bossen van Paleis het Loo reed, veranderde dit unieke wildgebied genaamd het Kroondomein, zich in een wit sprookje.
Het beroemde restaurant de Echoput ligt midden in dit gigantische natuurgebied met 11.000 hectare bos en hei.
Als je tegen het vallen van de avond of ’s nachts een wandeling zou maken zou je het burlen van herten (in de bronsttijd) kunnen horen of het geknor van wilde zwijnen, het blaffende geluid van reeën of misschien zelfs roepende uilen .

Ooit in 1955 is hier een theehuis “de Echo” neergezet door koningin Wilhelmina en is in de afgelopen jaren afgebrand, opnieuw gebouwd en aangebouwd en uitgegroeid tot een 5 sterren hotel en (mIchelinsterren) restaurant.
De eigenaar Peter Klosse promoveerde op smaak, is oprichter van De Academie voor Gastronomie en schrijver van diverse culinaire boeken.
Laat deze man nu mijn leermeester zijn geweest!
In 2002 heb ik deze opleiding mogen doen en heeft zeker een goede basis gelegd voor mijn carriere.

Dit jaar heeft  ICEX/Vinos de España in samenwerking met wijntijdschrift Perswijn (o.l.v. Ronald de Groot) de vijfde editie van het Concours Spaanse wijn georganiseerd.
Rond de 900 ingezonden Spaanse wijnen werden de afgelopen maanden zorgvuldig en vakkundig door een jury van wijnprofessionals geproefd en de mooiste Spaanse wijnen werden geselecteerd.
En wij mochten die vandaag proeven!!!!

Jullie snappen wel dat ik dit wijngeheim wel verder moet vertellen…….
In een tijdsbestek van 3 uur werden fantastische wild en vegetarische gerechten gereserveerd en bij elk gerecht 2 verschillende Spaanse wijnen ingeschonken.
Dat was een zeer interessante wijn & spijsmiddag.

Spanje heeft heel veel verschillende stijlen wijn te bieden.
Van sprankelend Cava’s en knisperende Verdejo’s uit de Rueda, tot krachtige en kruidige Ribera del Duero’s en zelfs prachtige zoete en versterkte wijnen uit de Montilla-Moriles. Dit gebied ligt boven Malaga in zuid-Spanje. Maar vergeet al helemaal niet het hippe wijngebied: Jerez (Sherry)


Spanje heeft het allemaal!

Het menu was een combinatie van vega, vis en vlees. Heel verrassend!

Zeeduivel
Geschroeid en langzaam gegaard onder de pas, jus van bleekselderij, mayonaise van dille, appelwortel, bloemkool en zoetzure komkommer
Aardpeer
Crème van aardpeer, krokant, gebakken en ingelegde aardpeer, peterselie en schuim van gerookte “Kooihoek” schapenkaas
Kooi eend
In het geheel gegaard, rode en gele biet, vlierbessen, Citrus afrikaantjes en een eigen jus met port en tijm
Hertenkalf
Gebraad van bout met sukade, crème van pastinaak en gekarameliseerde appels, trompette de la mort en een eigen jus met zoethout
Chocolade
Mousse van blonde chocolade met tonkaboon en een roomijs van nootmuskaat

Hierbij wat foto’s van deze overheerlijke kunstwerkjes……..

Hierbij 3 wijnen die speciaal voor jullie uitgezocht zijn en voor de consument te koop zijn ONDER de tien euro en verkrijgbaar bij jou in de buurt:
P.s. niet massaal doorvertellen!!!

2015, A4, Ribera del Duero, Tempranillo Roble, Anta Bodegas , Hema 8,50
Deze 100% Tempranillo A4 van Anta Banderas is een krachtige, authentieke en sappige Ribera Del Duero met een aangename kruidigheid. De naam A4 is op twee manieren uit te leggen. Enerzijds krijgt de wijn circa 4 maanden houtrijping dus dat betekent dat op het etiket zou moeten staan: Roble i.p.v. bv. reserva of crianza.
Anderzijds staat 4 in de numerologie voor “volmaaktheid” en dat is waar deze wijn voor staat: een volmaakte versie van een Ribera del Duero.
En inderdaad de knappe acteur Antonio Banderas is sinds 2009 mede eigenaar van deze state of the art winery.

Proef je het?
Met piepende banden naar de Hema!!

2016, Godello, Monterrei, finca os Cobatos,
Les Genereux (winkels zitten verspreid door heel Nederland) adviesprijs 8,50

Monterrei ligt oostelijk van de veel bekendere Rías Baixas en is de meest droge en warme wijnstreek van Galicië. De omstandigheden voor wijnbouw zijn daarom een stuk gunstiger. De druiven worden gemakkelijker rijp en de wijnen zijn doorgaans wat ronder en voller van smaak. Toch worden om kwaliteitsredenen de godello druiven nog steeds met de hand geplukt. Je kunt dan tijdens het plukken de onrijpe en rotte druiven laten hangen.
Na de gisting blijft de wijn ruim vier maanden in contact met de uitgewerkte gistcellen. Een klassieke techniek om de wijn een vollere en zachtere smaak te geven. Het resultaat: een sappige en originele frisdroge witte wijn, die kracht genoeg heeft om diverse vis en wit-vlees gerechten te begeleiden maar licht en fruitig genoeg om hem ook zo te drinken.
Ik vind de druif Godello eigenlijk altijd een feestje!.

2015, Cara Nord, Conca de Barbera, Syrah, Garnacha en Garrut, Sligro 9,95

Deze komt uit het gebied Catalunya, in de D.O. Conca de Barberà, de hoogst gelegen wijnstreek van deze regio.
De wijngaarden van Cara Nord bevinden zich op een koele hoogte van maar liefst 800 meter, waardoor ze een bijzondere frisheid hebben.
In het bijzondere klimaat hier, tussen bergen en zee in, is het op 330 dagen van het jaar zonnig. De inwerking van de zon op hoogte is ook sterker, zodat de druiven dieper van kleur worden, met meer tannine en smaak.
Een deel van de wijngaarden is oud, tot soms wel over de tachtig jaar. Oude wijnstokken dus….
Dat zorgt voor zeer lage opbrengsten, dus het is niet zo gek dus dat de wijnen een bijzondere diepgang en kracht hebben.
Deze verleidende rode wijn is een smaakexplosie van pruimen en chocola, zwoel, krachtige, sappig, elegant en heeft fijne tannine
De blend voor deze wijn bestaat uit 42% garnacha, 38% syrah en 20% garrut. De wijn ondergaat een rijping van zes maanden op Frans hout.

Zo, nu hebben jullie weer 3 nieuwe wijntips voor de kerst gekregen!
Fijne kerstdagen!!
X Barbara